Frank Zappa - Zappa '88: The Last U.S. Show (2021)

Label: Universal

1. ‘‘We Are Doing Voter Registration Here’’ (6:59)
  2. The Black Page (7:12)
  3. I Ain’t Got No Heart (1:59)
  4. Love of My Life (2:13)
  5. Inca Roads (8:44)
  6. Sharleena (6:22)
  7. Who Needs the Peace Corps? (2:28)
  8. I Left My Heart in San Francisco (0:34)
  9. Dickie’s Such an Asshole (6:00)
  10. When the Lie's So Big (3:38)
  11. Jesus Thinks You’re a Jerk (8:46)
  12. Sofa #1 (2:44)
  13. One Man, One Vote (2:37)
  14. Happy Birthday, Chad! (1:24)
  15. Packard Goose Pt. I (2:55)
  16. Royal March from "L'Histoire du Soldat" (1:16)
  17. Theme from the Bartok Piano Concerto #3 (1:19)
  18. Packard Goose Pt. II (2:03)
  19. The Torture Never Stops Pt. I (5:08)
  20. Theme from "Bonanza" (0:36)
  21. Lonesome Cowboy Burt (4:58)
  22. The Torture Never Stops Pt. II (7:29)
  23. City of Tiny Lites (9:20)
  24. Pound for a Brown (10:55)
  25. The Beatles Medley (9:18)
  26. Peaches en Regalia (3:35)
  27. Stairway to Heaven (9:59)
  28. I Am the Walrus (3:36)
  29. Whipping Post (6:17)
  30. Bolero (5:29)
  31. America the Beautiful (3:57)
Stalin schreef:
Ik geloof dat er verder dit jaar nog een 50th anniversary editie van 200 Motels zit aan te komen.
Daar hebben we recent nog een reissue van gezien, dus wat mij betreft overbodig.

Ik hoop dat de vinyls op de dag van uitgave hier op de mat ploffen. Heb net een compleet nieuwe hifi set en kan niet wachten om deze op de P6 te leggen!

avatar van papat
Hier kijk ik echt naar uit. Ik kan me nog heel goed herinneren dat er destijds concertposters hingen van Zappa, waarbij ik met name de driehoek-ondersnor erg fascinerend vond. Hing o.a. op de Middenweg in A'dam. Destijds nog onwetend welk een grootheid er eigenlijk op de poster stond...

Anyway, ik ga hiervan de elpee versie bestellen, ihkv verwen uzelf..

avatar van R-Know
Wat me opvalt zijn de reacties hierboven.
Net als de muziek van Zappa, anders!

Eindelijk dus de Beatles-medley en I'm the Walrus officieel op een release. Wat je re ook van vindt, om compleet te zijn moest dit er echt bij

Maartenn (crew)
Yes! Eindelijk de dag van de release!

De eerste paar minuten zitten erop en ik kan nu al constateren dat de geluidskwaliteit sublime is. Hier ga ik een paar goede luisterbeurten aan spenderen het weekend.

avatar van saxotoon
Vanochtend met Spotify op de fiets naar mijn werk gekomen tot track 8.
Geluid is inderdaad fantastisch! Band ook, maar dat was al bekend.
Vanavond ligt de CD op de deurmat. Het beloofd een mooi weekend te worden.

avatar van Stalin
De 2CD lag vanmiddag bij binnenkomst op de deurmat, dus we gaan er dit weekend eens flink met de benen wijd voor zitten...

Onvoorstelbaar dat je zo kan uitkijken naar een live opname van 33 jaar geleden alweer, maar fanboy ben je nou eenmaal 24/7

Mooi ook om in de intro van de show te horen hoe Zappa zijn fans opriep zich te laten registreren om te stemmen.
Vanaf 1971 stond er "Don't forget to register to vote" op al zijn albums.

Ook in 1988 waren er legio mensen die om uiteenlopende redenen niet hun stem uitbrachten, iets wat helaas nog steeds actueel is.
Hulde dus aan Frank om in elk geval een poging te wagen zijn (jonge) fans het belang van stemmen bij te brengen.

En nou genieten van het album...

avatar van Zwaagje
Ik ken Zappa voornamelijk van joe's garage en Sheik yerbouti; albums die ik kocht toen ze uitkwamen. Recent weinig meer beluisterd, maar deze uitgave maakte mij nieuwsgierig. Wat een veelzijdige artiest is het toch. De geluidskwaliteit is heel goed en alle Zappa ingrediënten zijn aanwezig. Prachtig album, maar een vinyl aanschaf zal het niet worden. Wie weet een cdtje.

Maartenn (crew)
Dit album schreeuwt om ALL CAPS reacties, maar voor de leesbaarheid zal ik dat maar even niet doen. Maar mensen, wat is dit fe-no-me-naal goed zeg! Werkelijk alles klopt aan deze show. En dan de opbouw naar het einde toe met onder andere het geweldig uitgevoerde Stairway to Heaven. Kippenvel.

Zwaagje schreef:
Prachtig album, maar een vinyl aanschaf zal het niet worden.
Mijn vinylbox is vandaag op de mat gevallen. Ik laat je weten hoe dat bevalt

Maartenn schreef:

Stairway To Heaven alleen rechtvaardigd de aanschaf van deze release al en dan moet Whipping Post met de onnavolgbare Bobby Martin op zang nog komen.

Ik beleefde gister tijdens de eerste luisterbeurt van Stairway To Heaven een scala aan emoties.
De solo van Zappa is onnavolgbaar mooi, wat kon hij zijn gitaar toch schitterend laten huilen.
En dat nog voor de geniale door de 5 blazers gespeelde solo van Jimmy Page...

Wederom is aangetoond dat de wereld net een tikje grijzer en saaier is geworden zonder de aanwezigheid van Frank.
Gelukkig maken dit soort albums een hoop goed, dit is zekers te weten 1 van de beste opgewarmde kluiskeutels sinds de vroegtijdige dood van De Snor.

Joe Travers kondigt in boekwerkje min of meer aan dat dit de eerste is in serie albums met materiaal uit deze tournee.
Tevens zit er een Bongo Fury box aan te komen, dus de credit card krijgt de komende jaren geen rust

avatar van Zwaagje
Maartenn schreef:
Mijn vinylbox is vandaag op de mat gevallen. Ik laat je weten hoe dat bevalt

Die komt binnen zeg en de twijfel slaat toe hier.....maar even zonder dollen.....het prijsverschil is me net even iets te groot. Ik snap je wel.....een box met vinyl is wel veel mooier dan een plastic bakje met kleine schijfjes.....
Geniet er van!

avatar van Brunniepoo
Stalin schreef:

Uhm ja, lekker dan. Eerst doen jullie alle mogelijke moeite om me te overtuigen dat ik dit album móet kopen en dan kom je hiermee. Ik kan dan dus beter wachten tot ze allemaal zijn verschenen en dan de beste kiezen...

(want ik hoef niet álles van Snor te hebben )

[quote]Brunniepoo schreef:

Maar ook dat snap ik! Maar ik ben wel een completist en ik kan zeggen dat dit de release is die iedereen moet hebben!

Brunniepoo schreef:

(want ik hoef niet álles van Snor te hebben )

Nadeel is dan echter dat je kan wachten tot St Juttemis, want met dat ondoorgrondelijk release schema van de Zappa Family Trust weet je nooit exact wat er wanneer uit gaat komen.

Kan net zo goed zijn dat er nu een paar jaar weer niks uitgebracht gaat worden van de Broadway The Hard Way tour uit 1988, dus grijp je kans wanneer hij zich voordoet zou ik willen zeggen.

Overigens net thuis van het lokale filmhuis, alwaar ik de Zappa docu van Alex Winter heb mogen ervaren.
Beetje fan(boy) zal het meeste wel weten, maar met de beelden erbij toch erg de moeite waard.

Het blijft verbijsterend hoeveel rendement Zappa uit zijn 52 jaar op deze aardkloot wist te halen.
Alles strikt op eigen voorwaarden en zonder concessies aan wie dan ook.
En vrijwel elke seconde van zijn leven lijkt wel vastgelegd en bewaard te zijn.

Die levenslange maniakale obsessie tot alles vastleggen blijft toch opmerkelijk voor iemand die in 1 van zijn laatste interviews het volgende zei op de vraag hoe hij na zijn dood herinnerd zou willen worden.
Antwoord:
“It’s not important to be remembered.

“The people who are worried about being remembered are guys like Reagan, Bush. These people want to be remembered. And they’ll spend a lot of money, and do a lot of work, to make sure that remembrance is just terrific!”

Interviewer: “And for Frank Zappa?”

Zappa: “I DON’T CARE!”

avatar van saxotoon
Ik denk dat ik vrijwel alles wat deze man in muzikaal opzicht gespeeld, gecomponeerd, gedirigeerd of anderszins nagelaten heeft gewoon goed vind. Maar soms vraagt iemand: "waar moet ik nou beginnen als ik Frank Zappa wil leren kennen"?
Daar is nu dus een duidelijk antwoord op.
De subtitel van deze uitgave is "A Young Person's guide to Frank Zappa".

avatar van Tony
Heel goeie berichten hier, ook de completisten zijn dolenthousiast, dus dat is een extra goed teken. Oftewel, ik ga m snel beluisteren en dan komt ie denk ik ook op de verlanglijst.

saxotoon schreef:
Daar is nu dus een duidelijk antwoord op.
De subtitel van deze uitgave is "A Young Person's guide to Frank Zappa".

Ik beschouw mijzelf best wel als fanboy, maar dat wil niet zeggen dat ik alles goed vind en/of elke release blindelings aanschaf.

De man is een genie, maar ook die maken wel eens rotzooi...

avatar van saxotoon
[Het verzamelalbum Strictly Commercial van Zappa blijft mijn inziens de beste instapper voor de eerste stappen in de ontdekkingsreis van de man zijn immense nalatenschap.

Dat is een hele goeie tweede denk ik. Maar met zo'n oeuvre kan het niet anders dan dat je een doosje nodig hebt om de introductie in te proppen.

De man is een genie, maar ook die maken wel eens rotzooi... [/quote]

Beter geniale rotzooi dan standaard troep

avatar van Stalin
Wel typisch dat juist Chad Wackerman de liner notes mocht schrijven, gezien zijn aandeel in het uiteenvallen van de band in 1988.

Althans, volgens Zappa zelf in een interview uit 1993.

It was a 12-piece band, and an argument broke out between Scott Thunes and just about everyone else in the band apart from me and Mike Keneally. The others all decided that they hated Scott's guts; it was very weird. Basically the ringleader of the whole thing was Ed Mann, and he and Chad Wackerman decided that Scott had to go, and they brought about most of the discontent in the band.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Binnen op cd sinds vandaag... en totaal overdonderd want voordien was het een paar dagen behelpen met een download en/of Spotify: wat een groep en wat een glansrol voor Ike Willis... en wat een prachtige zwart-wit foto binnenin van "that band". Ideaal comfort food na een lange werkdag en iedere cent waard. Een fantastische aanvulling op het door mij overbekende The Best Band You Never Heard in Your Life en toch blijft dit binnenkomen, niet normaal, echt niet.

avatar van zoppo
Het afgelopen weekend 3x beluisterd vanaf vinyl. Geweldig integraal concert, ik val van mijn stoel van verbazing, minimaal 5 sterren! Verder had ik tijd om 2x naar de Zappa bios te gaan, dus mijn weekend kon niet meer stuk.

zoppo schreef:

Jij bent meteen maar 2x naar die Zappa docu van Alex Winter gegaan begrijp ik ?
Dat gaat zelfs Freakey een stap te ver

Wat vond je ervan ?

avatar van zoppo
De film is als dit concert: bomvol, weinig nieuws, 95% ken je al maar toch bijzonder indrukwekkend. Zien dus!

avatar van papat
Haha, helemaal eens met zoppo. Geen nieuws, maar wel schitterende beelden. Erg indrukwekkend was het inkijkje in het archief. Ongelofelijk hoe groot dat is, werkelijk alles is vastgelegd op geluid- of videoband. Daarnaast vond ik ook de beelden van de laatste jaren van zijn leven boeiend en ook wel aandoenlijk. Naar aanleiding van de film heb ik gelijk The Yellow Shark maar even aangeschaft. Ik vond nog een puike versie via Discogs. Ik had al meer dan 70 cd's van Zappa, maar die nog niet. Best wel een gemis, achteraf gezien.

avatar van Stalin
Ik heb de Zappa docu vorige week gezien in lokaal filmhuis...toch nog 6 andere geïnteresseerden in de zaal.

Wat betreft het levensverhaal van Frank, daar zal voor de gemiddelde fanboy weinig nieuws onder de zon te vinden zijn.
Wel een fijne bonus om het verhaal nu ondersteund te zien met beelden en op een groot scherm bovendien.

Ook prachtig was zijn helden ontvangst in Praag in 1990, alsof de Beatles waren gearriveerd.

Ouwe homevideo's van pa, ma, broers en kleine zus Zappa in het begin waren wel uniek.
Wat ook binnenkwam, op een iets minder leuke manier, waren de beelden van een doodzieke, bebaarde en uitgemergelde Frank op het eind van zijn leven.

Ik was er al bekend mee, maar het raakte me toch weer om hem zo te zien.
Desalniettemin is hij er in geslaagd tot vrijwel de laatste snik te blijven werken en archiveren.

Zijn enige doel in het leven leek muziek te maken, op te nemen en af te spelen voor eigen plezier.
Als iemand anders er van genoot, dan was dat mooi meegenomen.

Ik ben natuurlijk bevooroordeeld en totaal niet onafhankelijk in deze materie, maar de documentaire onderstreept nog maar eens wat voor totaal uniek artiest en persoon Frank was.

Zijn leven, carrière en oeuvre is zo uiteenlopend, dat je er a la Ken Burns een 10 of meerdelige docu serie van kan maken.

Misschien moet Ahmet eens bellen met Peter Jackson. Die heeft zometeen na de Get Back docu over de Beatles weer tijd vrij

avatar van Tony
Veel overeenkomsten met The Best Band live registratie, the torture from The Torture Never Stops never stops! Zelfs Pt.I en Pt.II hier, bah, bah. Maar goed, verder ook voldoende verrassingen om een aanschaf wederom te rechtvaardigen. Klinkt een beetje zuur, want het is natuurlijk gewoon weer een fantastisch concert, alle registers van deze band worden met grote regelmaat opengetrokken. Geluidskwaliteit is op de spotifiets al prima, dat kan alleen nog maar beter worden. Oftewel, besteld en ik kijk hier zeer naar uit.

Information is not knowledge ... music is everything, you know.

avatar van ricardo
Hele hele hele mooie plaat, met een super geluidskwaliteit! Hogeschool muziek met diverse kippevel momenten gegarandeerd!!! Wat mij betreft echt de beste band die heer Zappa ooit heeft samengesteld, en puur genieten van begin tot eind!

avatar van henrie9
Behoorlijk wat jeugdig zakgeld, dat ging vanaf 1971 naar idool Frank Zappa, 'Fillmore East', '200 Motels', 'The Grand Wazoo', 'Apostrophe (')'... Je herbeleeft dus nu wat bij de tonen van  deze 1988-live-registratie in New-York van 's mans laatste American Tour. Een zit van 150 minuten, 31 nummers. Ja, ze zijn daarna nog met z'n allen richting Europa vertrokken. Helaas, interne spanningen, de groep valt er uiteen en de Frank moet er de boel afblazen. Door fragiel gekomen gezondheid en zware ziekte belandt hij in een epiloogperiode. Veel te voortijdig (1993 ) maakt het lot komaf met 't supercreatieve genie van een al bij leven legendarisch muziekicoon. Je zie het allemaal al terug in Zappa, de biografische rockdocumentaire. Maar welnee dus, geen release hier voor louter de superfans! Neem deze gerust maar op als proefplaat. Is Zappa overigens niet altijd relevant gebleven, wordt ie nu zelfs niet steeds meer hip? Zie al die frisse jazzbloemetjes, vandaag overal opschietend bij stuiterende jonge bands. Ze kunnen wel iets met zijn immense discografie vol experimentele sounds en met al wat voor straks na jaren nog in zijn schatkamer ligt. Dit hier is bovendien onuitgegeven sterk, een complete registratie, zonder intern gekrakeel, perfect klare uitgave. Perfectionist Frank kon ze je in '88 zelf nooit zo af presenteren. Nu dus toch, dankzij spectaculair verbeterde digitale technieken. En tal van zijn topnummers staan erop. Vond je die op andere live-platen van 'm misschien ook al eerder, hier zijn ook de toegiften biezonder en leuk. Hits van vroeger, op z'n Zappa's. Zo nu voor het eerst ook de verschillende Zappa-Beatlessongs, Michael Jackson verbood  eerder nog de toevoeging ervan. Of Led Zeppelin's 'Stairway To Heaven', nu in handen van gepassioneerd gitaarvirtuoos Zappa, die, naar men grappend beweert, de song eerder zelfs nog niet kende. En vergeet ook niet :  'Whipping Post' van The Allman Brothers Band!
 't Begint en eindigt alles wel wat weird. Die minutenlange intro en oproep je te registreren,  te gaan stemmen, het muzikaal uit volle borst uitzwaaien met 'America The Beautiful'. Maar ook dit was Frank ten voeten uit, politiek heel bevlogen. Daartussenin krijg je dus wel een volmaakte impressie van wat 't Zappagebeuren toen voor de fans wereldwijd voorstelde. Overweldigend kopergeluid, geroutineerde 12-kopige band in één unieke, chaotische en toch extreem gestroomlijnde vertel-pop-rock-klassiek-jazzperformance. Met vooraan een dirigerende charismatische voorman die van zijn snor  logo en uithangsbord kon maken. Krachtvoer voor jong en ouder, dit hier!

henrie9 schreef:

Gezien zijn niets ontziende scherpe tong en het op de hak nemen van zo ongeveer alles en iedereen die op zijn pad kwam, denk ik eerder dat Frank vandaag de dag keihard gecancelled zou worden.

Niet dat het hem überhaupt iets schelen kon naar alle waarschijnlijkheid...