Jon and Vangelis - The Friends of Mr. Cairo (1981)

Verenigd Koninkrijk / Griekenland
Electronic / Pop
Label: Polydor

1. I'll Find My Way Home * (4:31)
  2. State of Independence (7:57)
  3. Beside (4:12)
  4. The Mayflower (6:39)
  5. The Friends of Mr. Cairo (12:10)
  6. Back to School (5:10)
  7. Outside of This (Inside of That) (5:03)
avatar van Gerards Dream
Als ik een album aan moet wijzen van de Jon & Vangelis platen welke het beste is gelukt dan is het wel deze. Het begint al lekker met dat betoverende I'll Find My Way Home. Naast dat het betoverend klinkt geeft het ook hoop in bange dagen. Het zegt mij zoiets als: Kom je er even niet uit, er komt een moment dat je het inzicht weer krijgt en alsnog op het goede pad terecht komt. Dan volgt het bekende State of Independence, wat voor mij symbool staat van de deur van het ouderlijk huis voor de laatste keer dicht trekken en eindelijk je eigen gang gaan. Een song als Beside doet me denken aan met je lief romantisch op de bank zitten en na een niet zo romantische film kijken met de titel The Mayflower. Dit doet mij namelijk denken aan zeelui die ver van huis na de dames gaan van lichte zeden.

Na een korte pauze volgt dan de hoofdfilm in de vorm van The Friends of Mr. Cairo. De kogels vliegen gelijk al om de oren. En met de ogen dicht bevind ik mij weldra in een achtervolging. De engel-achtige stem van Jon Anderson past hier wonderwel bij en al snel bereikt de film haar climax. Hierna zakt het wat in, waardoor er ruimte komt voor de diepgang van de film. Uit de zang van Jon Anderson wordt mij duidelijk hoe de filmwereld in elkaar steekt en wat voor romantisch gevoel dat kan geven. De instrumentatie van Vangelis is hier erg sfeervol en beeldend bij. Hetgeen bij mij het beeld oproept in een grote zaal te zitten met heel veel mensen om me heen.

Na de lange zit die een film voor mij gevoelsmatig is mogen de voetjes van de vloer in de boogie Back To School. Wat is dit lekker, gooi je frustraties ermaar uit. Dat lucht een partij op. Het zweet gutst weliswaar aan alle kanten maar het nare gevoel is tenminste weg.

Nog geheel buiten adem is het heerlijk om uitgeput op de bank te ploffen en te filosoferen over het leven. Laat de muziek van Vangelis en de stem van Jon hierbij je gids zijn, ze hebben veel te vertellen in een sfeer tussen werkelijkheid en droom. Dit had voor mij wel wat langer mogen duren, omdat het zo goed gedaan is..............