Juli 2021. Nog niet helemaal bekomen van 'For Free', prima nieuwe van gouwe ouwe David Crosby, komt daar gelijk met de Californische countrydrums van opener 'Still Lookin For Something' ook senior Jackson Browne's voice de speakers uitgerold... Man, wat klinkt ook die eerder 27 dan 72, bedenk je dan doodeerlijk. Ontdek je bovendien ook weer die sound, naadloos alsof 't nog gisteren was vindt die aansluiting bij de nog jonge langharige composer van toen, de Jackson uit de seventies. Met ongeschonden heerlijk nasale stem, melancholische, nostalgische americana à la The Eagles, overigens zeer aan hem schatplichtig. Effenaf een uitstekende, perfectionistisch door hem geproduceerde plaat krijgen we hier, 10 songs met wisselende insteek van country, folk tot rock (met als rockuitschieter : 'My Cleveland Heart'). Een aantal keer ook mooi sfeervol in 't spaans, niet vreemd dit, wat tex-mex-latino-touch voor een South-Californian singer-songwriter.
Voor de nodige muzikale omkadering als vanouds heel sterk gediend door z'n ouwe maten, is ook Jackson zelf weer bijzonder op dreef. Nog steeds fel maatschappelijk bevlogen, toch nooit prekerig, overdacht, altijd met het hart op de juiste plaats, bovendien vele jaren ouder en wijzer, zo vult ie nieuwe songs met de volgens de problematische stand van de wereld passende lyrics. Duidend én hoopvol. Beluister z'n songs vol warme menselijkheid. Een mens heeft er nood aan in bezwarende tijden. Een op piano en lap steel traag slepende ballade, schitterend duet met Leslie Mendelson, 'A Human Touch'. Een met creools frans doorspekt 'Love Is Love', over de verwachting van een wereld oprijzend uit het puin van 't verleden. Een ontroerend, met het combo Los Cenzontles afwisselend in 't spaans gezongen 'The Dreamer', over het drama van de vluchtelingen. De kritische song uit de plaattitel gaat over de plasticbergen, continu van overal de wereldzeeën in stromend. Ook superlange sfeervolle afsluiter 'A Song for Barcelona' is een hoogtepunt. In rumbastijl, flamenco en met 'n vleugje catalaans. Dit expressieve eerbetoon aan Barcelona, de 'city that gave me back my fire, and restored my appetite', vat alles samen waarvoor Jackson ook nu nog helemaal staat. Na 'n curriculum van meer dan 50 jaar, heeft ie zonder zweem van routine andermaal nieuwe muzikale uitwegen gevonden, is ie even perfect in staat z'n boodschap over te brengen en jawel, zeker beter zelfs dan menig jongere (dan hem). So, Jackson Browne, go on. Je escapecity Barcelona... blijf daar toch nog maar even weg!