Mssr Renard schreef:
De eerste song is wel zware en lawaaiige kost en heeft inderdaad ab-so-luut niets te maken met Mammal Hands of de analoge IDM van GoGo Penguin. Ik denk dat liefhebbers van King Crimson of Anekdoten en zelfs Muse of Tool hier wel wat mee kunnen, ook al heeft het geen gitaarriffs. Maar die overstuurde basgitaar is natuurlijk ook gewoon een gitaar.
Verderop op de plaat zit trouwens wel wat gitaar, want de saxofonist speelt op deze plaat ook wat gitaar en de toetsenpartijen en zelfs fluit (een soort multi-instrumentalist dus). Maar de gitaarpartijen zijn niet zo vet en heavy als de baspartijen.
Andere songs zijn wat minder zwaar en heavy. Dus het is wel een beetje van alles wat. Een erg experimenteel geheel, waar ik op dit moment meer moeite heb om een context en een rode draad in te ontdekken. Vanaf het tweede of derde nummer is er meer een lijn in de muziek te ontdekken die richting een mix van progrock en fusion gaat, met wat erg fraaie momenten; a-syncopische ritmes, wat fijne gitaarsolo's, strijkarrangementen.
Bij Timid, Intimidating heb ik weer wat Soft Machine-associaties. De band zelf zegt sterk door Davis en Coltrane te zijn beïnvloed en dat zal allemaal wel, maar dit is toch echt fusion, wat ze hier brengen.
Het laatste nummer is trouwens wel de icing op de cake. Lekkere jazzfusion beats met een plethora aan klanken en instrumenten erdoorheen: harp, dissonante piano-akkoorden, strijkers, groovy bass, saxofoonsolo en wat electronische effecten. Als ze met dit nummer hadden ge-openend, was ik sneller overtuigd van deze plaat. Voor mensen die geïnteresseerd zijn geraakt in Brandee Younger, zij heeft ook een klasse-fusionplaat afgeleverd dit jaar.
Het klinkt wel erg volwassen en doordacht, dus ze zijn zeker als band gegroeid. Op het eerste nummer na vind ik het uiteindelijk allemaal niet eens zo slecht, en dat was pas mijn eerste luisterbeurt.
Man, Knappe analyse na een keer luisteren!
Het eerste nummer had ik ook erg veel moeite mee. Het hele album heeft m.i. weinig te maken met de genoemde bands, dit komt van een ander continent.
Dit is duidelijk zeker fusion maar voller (strijkers) en breder en meer contrasten en overgangen in stijl, bv strijkers en hardrock gitaren samen inderdaad soms progrock, of dan weer sax en orkest.
Daarnaast doen er zeer verdienstelijke gastmuzikanten mee.
Ik vind het een interessante plaat, je hoort telkens wat andre accenten.