Vader Abraham - Au Pays des Schtroumpfs (1978)

geen stemmen

Label: GIP

1. Les Schtroumpfs Peuvent-ils Pleurer? (2:24)
  2. Le Vieux Chateau (3:45)
  3. Le Tango Schtroumpf (3:13)
  4. À Luna-Park (3:18)
  5. Le Schtroumpfie-woogie (2:30)
  6. Au Pays des Schtroumpfs (3:46)
  7. Noël au Pays Schtroumpf (3:50)
  8. La Flûte à Six Schtroumpfs (2:56)
  9. L'Accordéon, le Schtroumpf et Moi (3:21)
  10. Pourquoi? (3:37)
avatar van B.Robertson
Ik verbaas me al lang over het hoge stemgehalte bij Vader Abraham - Im Land der Schlümpfe (1977) dus besloot de Franse uitvoering ook maar eens toe te voegen. Misschien doe ik er iemand een plezier mee.
In Canada kreeg het album een andere hoes dan die voor Frankrijk en de Benelux: Spinner - discogs.com - dat hoesontwerp werd ook voor de Engelse uitgave gebruikt.

avatar van nlkink
En wederom een lacune in de discografie van Vader Abraham opgevuld. Of je er iemand een plezier mee doet is eigenlijk niet eens zo relevant, B.Robertson. Dit album hoort hier gewoon op MM te staan.

avatar van B.Robertson
De Engelse- en Spaanse versies worden moeilijker. Ik dacht dat ik goede hoezen had, maar bleek er pixelvorming rond de letters te zijn dus gecanceld - misschien later een nieuwe poging.

B.Robertson schreef:
Ik verbaas me al lang over het hoge stemgehalte bij Vader Abraham - Im Land der Schlümpfe (1977).

Dat is allemaal studiowerk. De teksten van de Smurfen worden normaal ingezongen maar versneld ingemixed (zgn gepitched). Daardoor lijken ze rap van tong maar het neveneffect is dat de stemmen wat hoger klinken.

Als je het 45 toerenplaatje van Het Smurfenlied op 33 draait, dan daalt dat hoge stemgehalte vanzelf en krijg je een indruk van hoe een Smurf eigenlijk klinkt. Nadeel is wel dat Vader Abraham dan aan het grunten slaat.

avatar van B.Robertson
Ik bedoel eigenlijk de hoge opkomst van stemmen voor een Duits Vader Abraham-album. Zes stemmen tegen goed 20 van de Nederlandse maakt die Duitse één van zijn bekendere albums op MuMe.

Dat experimenteren met versnelde stemmetjes deed Pierre Kartner vroeger al met het liedje 'Toverheks' van Pierre en Zijn Pietjes.

piratenhits - pierre en zijn pietjes - toverheks - YouTube

Met de wuppies deed Vader Abraham het succes van de smurfenplaat nog eens dunnetjes over, ook met versnelde stemmetjes alleen bij lange na niet zo succesvol. Wel een optie, ja, om voor de aardigheid een 45-toerenplaatje te regelen. Bij voorkeur non-albumtrack 'Smurfenbier' en die staat wel op Marktplaats. Voor de Engelse LP werd dit nummer wel opgenomen (die plaat telt 11 tracks).

B.Robertson schreef:

Dat zijn denk ik vooral stemmen van users van 85 jaar en ouder. Vergeet niet dat het Duitse cultuurgoed hier tot aan de tweede wereldoorlog breed gewaardeerd werd. De veramerikanisering van onze cultuur is vooral door de bevrijding in een stroomversnelling terecht gekomen. Pas recent zie je een tegenbeweging in de vorm van de opmars van J-Pop, K-Pop en WVNTTK-Pop

avatar van nlkink
Dat valt heel erg mee, dix. Ik heb die stemmers eens bekeken en ze zijn beduidend jonger dan 85 jaar. Het zijn vooral users die gretig onvoldoendes uitdelen. Vier van de zes geven een 0,5 als beoordeling. Ik hoop dat die beoordelingen ook daadwerkelijk zijn gebaseerd op een aantal luisterbeurten, maar ik heb twijfels.

dix
Een waardering op basis van één enkele luisterbeurt is een legitieme. Je kunt je wel afvragen of dat ook mag gelden voor grotendeels gepitchte opnames, want daar spreken we hier over. Eigenlijk dienen die integraal beluisterd te worden op een aangepast, lager toerental.

Anders lok je uit dat users de Merzbox zullen gaan beoordelen op basis van een versnelde luistersessie van minder dan een uur. Dat moeten we niet willen.

avatar van wendyvortex
Wellicht is deze site nog interessant. Hier wordt de bandsnelheid weer aangepast en klinken De Smurfen als Vader Abraham en Vader Abraham als De Smurfen:
Een deconstructivistische kijk op het Smurfenlied van Vader Abraham » Hay Kranen - haykranen.nl

dix schreef:

Heb inmiddels twee smurfensingles en één van de wuppies samen met zes anderen in één koop in huis gehaald, waar het verzenden duurder was dan de waar. Best wel geinig om die plaatjes op lager toerental te draaien, al is zo'n deconstructivistische kijk ook een uitstekend alternatief die prima tekst en uitleg biedt.