menu

The Bevis Frond - Little Eden (2021)

mijn stem
3,80 (10)
10 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock
Label: Fire

 1. Everyone Rise (2:33)
 2. And Away We Go (4:12)
 3. Brain Fatigue (3:47)
 4. You Owe Me (4:35)
 5. They Will Return (4:57)
 6. Find the Mole (2:21)
 7. Do Without Me (5:41)
 8. Hold Your Horses (3:33)
 9. The Man in the Garden (2:15)
 10. As I Lay Down to Die (6:52)
 11. Cherry Gardens (3:58)
 12. Numb in the Head (2:20)
 13. There's Always Love (4:05)
 14. Little Eden (3:49)
 15. Here Come the Flies (2:46)
 16. Pasted All Over (3:55)
 17. Start Burning (3:48)
 18. My Own Hollywood (2:59)
 19. Never Knew What Hit Me (3:42)
 20. Dreams of Flying (10:34)
totale tijdsduur: 1:22:42
zoeken in:
THe Bevis Frond was een late ontdekking maar sedertdien heb ik al zijn platen en het zijn er veel. Ik kijk hier dus echt naar uit: onvervalste gitaarrock van een DIY artiest.

avatar van deric raven
4,0
Nick Saloman leeft van en voor de muziek. Hij is de eigenaar van de in Bexhill gelegen ouderwets stoffige tweedehands vinylzaak Platform One Records. Verder verzorgde hij wekelijks met Paul Simmons op het door studenten gerunde radio station WMBR het alternatieve rockprogramma The Scene. Hierbij staat hun voorliefde voor de periode van begin jaren zestig tot het einde van de jaren tachtig centraal. Tussendoor maakt het duo ook nog tijd vrij om muziek te maken. Het gitaar spelende tweetal vormt van oorsprong de kern van The Bevis Frond, die alweer hun zesentwintigste plaat aflevert. Met deze bagage en interesses is het niet vreemd dus dat er flink geshopt wordt in de popencyclopedie der eeuwigheid en dat ze het iconisch neergezette symfonische geluid van een grootheid als David Gilmour afgewisselen met de ruwe schetsen die aan de legendarische Wipers cultheld Greg Sage memoreren.

De band is ondertussen behoorlijk uitgedund, en mag gezien worden als het eenmansproject van Nick Saloman die buiten zijn geniale gitaarpartijen ook grotendeels verantwoordelijk is voor de bas, de drums en de keyboardpartijen. Little Eden volgt het verrassende sterke We’re Your Friends, Man op, en ook nu zitten ze op dit dubbelalbum rond de speelduur van een kleine anderhalf uur. Met het grijze langharige hippie uiterlijk lijkt Nick Saloman op de overzeese verre neef van Joseph Mascis, de frontman van Dinosaur Jr. En misschien is de muziek van het Britse The Bevis Frond nog het beste bij die Amerikaanse rockscene onder te brengen. Net wat minder gruizig en punk, maar wel met die heerlijke melodieuze gitaarlijnen. Ondanks dat beide bands geassocieerd worden met het grunge gebeuren, liggen hun roots al halverwege de jaren tachtig en behoren ze tot de oudere garde punkrockers.

Het in verval geraakte flatgebouw op de albumhoes wacht op een doorstart. Afbreken om vervolgens weer opnieuw op te bouwen. Een vette knipoog naar het afgesloten verleden. Het situeert de huidige stagnatie van Groot Brittannië door het beeld te schetsen van de leegstand van verlaten spooksteden. De kolossale stenen reuzen staan in verregaande staat van ontbinding te wachten op het vernietigende eindoordeel van de sloophamer. De rusteloosheid van een onzeker toekomstperspectief wordt ingehaald door vintage agressieve gitaarexplosies.

Nick Saloman is een oude ervaren man die zijn wijsheden projecteert in teksten die bol staan van hoop, liefde en vertrouwen. De urgentie om een nieuw geluid te creëren ontbreekt, dit laat de zestiger aan de nieuwe generatie anarchistische doemdenkers en bevlogen idealisten over. Grenzeloos denken en ongebonden zijn aan de tracklengte. Puntige punksongs maar ook pakkende popsongs. Korte stekende riffs langs de melodieuze hemelse mijlenlange gitaarlijnen van de beide albumafsluiters As I Lay Down to Die en Dreams of Flying. Little Eden is een prachtig voltooid verleden tijdsmonument, korrelig en puur.

The Bevis Frond - Little Eden | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com

avatar van erwinz
4,5
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: The Bevis Frond - Little Eden - dekrentenuitdepop.blogspot.com

The Bevis Frond - Little Eden
Bij het grote publiek nog altijd onbekend, maar The Bevis Frond levert met Little Eden wederom een memorabele en onweerstaanbaar lekkere gitaarplaat op, die werkelijk alle kanten op kan

Ik ontdekte The Bevis Frond zelf ook pas een paar jaar geleden, maar sindsdien heb ik een fascinerend oeuvre ontdekt, dat inmiddels bijna 35 jaar bestrijkt. Ook na die 35 jaar is The Bevis Frond, de band van Nick Saloman, nog niet uitgeblust, want ook het deze week verschenen Little Eden is weer een fenomenale gitaarplaat, die je bijna anderhalf uur lang op het puntje van de stoel houdt. The Bevis Frond sleept de geschiedenis van de Britse en Amerikaanse rockmuziek met zich mee en kijkt niet op een genre meer of minder. Het klinkt allemaal bijzonder aanstekelijk en Nick Saloman strooit ook nog eens met geweldige riffs en onweerstaanbare gitaarsolo’s. Gitaarplaat van het jaar? Het zou zomaar kunnen.

The Bevis Frond is een Britse band, die in 1986 werd geformeerd en vanaf 1987 albums uitbrengt. Mijn eerste kennismaking met de muziek van de band stamt echter pas uit 2016, toen een aantal oude albums opnieuw werd uitgebracht en ik onder andere kennis maakte met het briljante New River Head uit 1991.

Dankzij de fraaie reissues is het stapeltje The Bevis Frond albums in mijn platenkast sindsdien flink gegroeid en drie jaar geleden kon ik ook een gloednieuw album van de Britse band toevoegen. Het in 2018 verschenen We’re Your Friends, Man liet bijna anderhalf uur lang horen dat The Bevis Frond er ook ruim dertig jaar na de oprichting van de band nog toe deed en hierin slaagt de band ook op het deze week verschenen Little Eden.

De band rond muzikant Nick Saloman, die overigens tekent voor bijna alle instrumenten op het album, maakt zich er ook dit keer niet makkelijk van af met twintig songs en wederom bijna anderhalf uur muziek. Het is muziek die zich laat omschrijven als de spreekwoordelijke omgevallen platenkast en het is een zeer goed gevulde platenkast.

Ook op Little Eden laat The Bevis Frond zich weer door van alles en nog wat beïnvloeden. De band rond Nick Saloman eert nadrukkelijk een aantal helden uit de Britse muziekgeschiedenis, maar Little Eden blijft zeker niet hangen in het verleden en klinkt ook regelmatig als een Dinosaur Jr. album dat de Amerikaanse band nog niet gemaakt heeft.

Het levert een heerlijke gitaarplaat op, die natuurlijk opvalt door geweldige riffs en heerlijke solo’s, maar het gitaarspel van Nick Saloman staat altijd in dienst van de songs. Het zijn songs die je bij eerste beluistering al jaren lijkt te kennen, maar ook Little Eden is weer een album dat je blijft verrassen. Het is knap hoe The Bevis Frond het ene moment typisch Brits klinkt, maar een song later de Atlantische oceaan alweer is overgestoken en aansluit bij de indierock uit de jaren 90.

Net als voorganger We’re Your Friends, Man is Little Eden een onweerstaanbaar lekker album, dat niet alleen put uit de archieven van zowel de Britse als de Amerikaanse rootsmuziek, maar zich bovendien kriskras door de tijd beweegt en invloeden vanuit de jaren 60 tot en met het heden meeneemt in haar muziek.

Het klinkt zoals gezegd onweerstaanbaar lekker, het gitaarwerk is fantastisch, de zang is prima met hier en daar een charmante onvaste noot, maar de songs van The Bevis Front zijn ook nog eens van hoog niveau en blijven strooien met heerlijke melodieën en aanstekelijke refreinen.

Soms klinkt het lekker ruw en direct, maar Nick Saloman heeft ook nog altijd een zwak voor de psychedelica zoals die in de late jaren 60 werd gemaakt en draait ook zijn hand niet om voor een folky track of een uitstapje richting punk.

Ik ken The Bevis Frond zelf pas een jaar of vijf, maar bij het grote publiek is de Britse band nog altijd volslagen onbekend. Het is doodzonde, want The Bevis Frond klinkt ook op Little Eden weer als een aantal van jouw favoriete gitaarbands uit verleden en heden, die samen jammen en boven zichzelf uitstijgen.

Pak die luchtgitaar er maar bij, laat Little Eden lekker hard uit de speakers komen en je kunt bijna anderhalf uur aan de slag met heerlijke songs en gitaarwerk om je vingers bij af te likken. Wat een geweldige band is dit toch en wat heeft de band weer een fantastisch album afgeleverd. Erwin Zijleman

avatar van JaHoe
4,5
dankzij de nieuwsbrief van krenten uit de pop ( erwinz )deze plaat ontdekt. Had nog nooit van de band in kwestie gehoord maar ow wat heerlijk. Vinyl is besteld en is mijn ontdekking van het jaar tot op heden. Wat een heerlijke gitaarplaat anno 2021.

avatar van erwinz
4,5
JaHoe schreef:
dankzij de nieuwsbrief van krenten uit de pop ( erwinz )deze plaat ontdekt. Had nog nooit van de band in kwestie gehoord maar ow wat heerlijk. Vinyl is besteld en is mijn ontdekking van het jaar tot op heden. Wat een heerlijke gitaarplaat anno 2021.


Ze hebben er nog veel meer !

avatar van Rufus
4,5
Ja ook ik heb deze plaat door jouw nieuwsbrief aangeschaft op CD. Bedankt erwinz.
Heerlijke gitaarplaat. Op enkele nummers doet de zang me denken aan Elvis Costello.

avatar van erwinz
4,5
Rufus schreef:
Ja ook ik heb deze plaat door jouw nieuwsbrief aangeschaft op CD. Bedankt erwinz.
Heerlijke gitaarplaat. Op enkele nummers doet de zang me denken aan Elvis Costello.


Graag gedaan. Gewoon iedere dag op de De krenten uit de pop - dekrentenuitdepop.blogspot.com kijken, veel beter dan de nieuwsbrief

avatar van JaHoe
4,5
erwinz schreef:
Ze hebben er nog veel meer !


ik zag het.... dat krijg je als je een band pas tegenkomt als ze al 35 jaar bestaan. Maar waar te beginnen... was al wat aan het grasduinen geslagen op spotify (weet niet of alles daar ook staat)

avatar van erwinz
4,5
JaHoe schreef:
(quote)


ik zag het.... dat krijg je als je een band pas tegenkomt als ze al 35 jaar bestaan. Maar waar te beginnen... was al wat aan het grasduinen geslagen op spotify (weet niet of alles daar ook staat)


Er staat veel op Spotify, bijna de hele catalogus is een paar jaar geleden opnieuw uitgebracht, ook grotendeels fysiek. Heel veel goede albums, ik zou beginnen met Triptych, New River Head, Vavona Burr en We're Your Friends Man

avatar van JaHoe
4,5
erwinz schreef:
(quote)

Er staat veel op Spotify, bijna de hele catalogus is een paar jaar geleden opnieuw uitgebracht, ook grotendeels fysiek. Heel veel goede albums, ik zou beginnen met Triptych, New River Head, Vavona Burr en We're Your Friends Man


Thanks! We're Your Friends is ook een hele fijne inderdaad.

avatar van O.B.B.
erwinz schreef:


Graag gedaan. Gewoon iedere dag op de De krenten uit de pop - dekrentenuitdepop.blogspot.com kijken, veel beter dan de nieuwsbrief


Waarschuwing!!
Regelmatig volgen van De Krenten uit de Pop kan het aandeel vrouwelijke artiesten in uw favorieten gevaarlijk doen stijgen.

avatar van erwinz
4,5
O.B.B. schreef:
(quote)


Waarschuwing!!
Regelmatig volgen van De Krenten uit de Pop kan het aandeel vrouwelijke artiesten in uw favorieten gevaarlijk doen stijgen.


zal ik toevoegen als disclaimer

avatar van Rufus
4,5
Iets voor jou ? Jan uit Berlijn.

avatar van jorro
3,0
Dit album valt me, uitgaande van de scores tot nu toe, bepaald niet mee. Sterker nog, ik twijfel tussen 3 en 2,5*, en bij twijfel rond ik uiteraard af naar boven.
Het pakt me niet waardoor het al snel erg veel van hetzelfde gaat klinken. Daarbij helpt de wat vlakke (eentonige?) stem ook niet echt. Kortom, niet mijn kopje thee.
3*

Rufus schreef:
Iets voor jou ? Jan uit Berlijn.


Dank je voor de tip. Die ga ik deze week nog luisteren.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:05 uur

geplaatst: vandaag om 07:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.