menu

Barbara Pravi - On N'Enferme Pas les Oiseaux (2021)

mijn stem
4,07 (48)
48 stemmen

Frankrijk
Pop
Label: Capitol

 1. Voilà (2:57)
 2. Le Jour Se Lève (3:01)
 3. Interlude (1:26)
 4. L'Homme et L'Oiseau (3:35)
 5. Saute (3:33)
 6. Je L'aime, Je L'aime, Je L'aime (3:21)
 7. La Vague (3:05)
 8. La Femme (3:06)
 9. Mes Maladroits (3:43)
 10. La Ritournelle (4:37)
 11. Prière pour Rester Belle (4:44)
totale tijdsduur: 37:08
zoeken in:
avatar van aERodynamIC
4,5
Frankrijk zou in 2020 Tom Leeb naar het Songfestival sturen met het nummer Mon Alliée (The Best in Me), een nummer dat het in de polls en bij de bookmakers niet best deed en daarmee leek Frankrijk af te stevenen op alweer de onderste regionen qua eindklassering, samen met Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Allemaal automatische finalisten, maar echt profiteren doen ze daar al jaren zelden van. Italië vormt daarop de positieve uitzondering.

Maar in 2020 werd het Songfestival afgelast, voor het eerst in z'n bestaan, en er werd in Frankrijk besloten dat Barbara Pravi in 2021 zou gaan. Barbara was tijdens de nationale voorronde al een grote favoriet en ze had het winnende nummer van het Junior Songfestival geschreven. Zou ze de nationale finale gaan winnen en voor Frankrijk ook het Songfestival in Rotterdam gaan winnen?! Het zouden dan drie winsten op rij worden.

Die nationale finale was een eitje en haar kansen voor Rotterdam waren hoog. Alleen was daar Måneskin uit Italië die er met de winst vandoor ging en Barbara werd tweede.

Zelf schijnt ze daar niet erg mee te zitten, want ze ziet het als een mooie lancering van een internationale carrière en ze hoopt het Franse chanson weer op de kaart te zetten. Ik denk dat ze daar in beide gevallen in geslaagd is.
Uitverkochte concerten in Europa (ook in Nederland) en nu haar debuut, na enkele EP's.

En wat voor een debuut! Opener Voilà waarmee ze haar land naar de tweede plaats in Rotterdam zong kennen we wel: nog steeds een prachtig nummer in de traditie van Edith Piaff, maar er staan nog tien andere geweldige nummers op. Nummers die ik vaak nog sterker vind en me eigenlijk zeer positief wisten te verrassen. Ja, ik schatte wel in dat dit een prima album zou gaan worden, maar dat ze me zo in haar greep zou krijgen?! Nee, dat was wel even een zeer leuke surprise.

Hoe krijgt ze dat voor elkaar? Allereerst is het niet zo dat we elk keer een soort Voilà te horen krijgen. Het album gaat alle kanten op, maar blijft ook heel duidelijk een geheel waar het Franse chanson centraal blijft staan. Hier en daar klein gehouden, en af en toe juist vrij theatraal en vooral orkestraal.

On N'Enferme Pas les Oiseaux klinkt fris en wordt gedragen door de werkelijk schitterende zang van Barbara. Speels weet ze maatschappelijke boodschappen voor het voetlicht te werpen en doet dat op een zwoel, poëtische manier. Wees jezelf en doe waar je in gelooft lijkt de rode draad van het album.

Romantiek, chansons en een vleugje wereldmuziek (Saute) zorgen ervoor dat je plaatsneemt in een carrousel welke zijn rondje draait en je doet verlangen naar nog een paar rondes extra. Voor je het weet ben je verslaafd aan het gebodene. Mij is het overkomen, ik ben benieuwd wie volgt.

avatar van muziekobsessie
4,5
Wat een prachtplaat! De fransen zijn upcoming! Net al maanden bezig met de supermooie plaat van Vianney Vianney - N'Attendons Pas (2020)
Komt deze ode aan de typische franse chansons in een nieuw jasje. Hij gaat werkelijk alle kanten op en verrast enorm. De laatse nummers vind ik nog het mooist! Mede door de prachtige productie maakt dit dat ik als de wiedeweer opzoek ga naar een concert kaartje tussen alle uitverkochte zalen

avatar van muziekobsessie
4,5
Het liedje la femme lijkt wel verdacht veel op perhaps, perhaps, perhaps oftewel quizas, quizas, quizas van osvaldo farres.
Ik dacht eigenlijk dat het een franse versie was maar dat blijkt toch niet zo te zijn

avatar van Film Pegasus
4,5
Wat een mooi album! Ik was meteen verkocht door Voilà. Ik hoorde het nummer onlangs nog eens terug en legde de link niet met Eurosong. Het is dan ook een tijdloos nummer. Barbara Pravi doet me meteen denken aan de Franse chansons van de jaren '50 en '60. En dan bedoel ik vooral de songs zelf. Wat een elegantie! Echt heerlijk om te horen. De productie is er ook in geslaagd om die traditionele nummers fris en hedendaags te late klinken, zonder afbreuk te doen aan de nummers zelf. Het blijven nostalgische Franse nummers maar dan in het heden gezongen. Het hele album klinkt trouwens zo, dit is absoluut geen excuus om een Eurosonghit verder te verkopen en het album dan maar op te vullen tot er een volledig album is.

Zeer aangename verrassing!

avatar van erwinz
4,5
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Barbara Pravi - On N'Enferme Pas les Oiseaux - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Barbara Pravi - On N'Enferme Pas les Oiseaux
Barbara Pravi, ja die van het Eurovisie Songfestival, overtuigt met songs die stevig zijn beïnvloed door het Franse chanson uit het verre verleden en imponeert met een sensationeel goede stem

Voilà van Barbara Pravi was onbetwist de beste songs tijdens het afgelopen Eurovisie Songfestival, maar het was voor mij geen reden om naar haar debuutalbum te luisteren afgelopen zomer. Dat blijkt een gemiste kans, want de Franse muzikante overtreft de song die haar bijna de winst opleverde in Rotterdam tien keer met speels gemak. Barbara Pravi vertolkt op haar debuutalbum het Franse chanson zoals de grote Franse zangeressen uit de vorige eeuw dat deden en ze doet dat met net zoveel emotie als precisie. Het levert een prachtig album op, dat de liefde voor het traditionele Franse chanson onmiddellijk op laat bloeien. Indrukwekkend album.

Dankzij het uitstekende tv-programma CHANSONS! van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps staat het Franse chanson momenteel in Nederland volop in de schijnwerpers. In de eerste aflevering, waarin Édith Piaf centraal stond, kwam ook Barbara Pravi voorbij.

Barbara Pravi deed dit jaar mee aan het Eurovisie Songfestival en werd met Voilà tweede achter een stel weinig opzienbarende Italiaanse rockers. Voilà was met afstand het mooiste liedje van de afgelopen editie van het Eurovisie Songfestival, maar ik vond het ook net wat teveel Édith Piaf.

Afgelopen zomer verscheen het debuutalbum van Barbara Pravi, On N'Enferme Pas les Oiseaux. Het album opent met het inmiddels bekende Voilà, dat prachtig ingetogen opent en naarmate het einde nadert helemaal los gaat. Na Voilà wordt het wat mij betreft alleen maar mooier en hoor je pas echt hoe goed Barbara Pravi is.

De afgelopen decennia zijn we overspoeld met Franse zuchtmeisjes die zich slechts in zeer beperkte mate hebben laten inspireren door het Franse chanson en hiernaast was er Zaz, die het Franse chanson weliswaar weer op de kaart zette, maar zich ook met grote regelmaat buiten de vaste kaders van het Franse chanson begaf.

Barbara Pravi doet dat veel minder en eert op On N'Enferme Pas les Oiseaux nadrukkelijk het Franse chanson, zoals dat in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd gemaakt. Met het al eerder genoemde Voilà eert de muzikante uit Parijs nadrukkelijk haar grote voorbeeld Édith Piaf, maar het debuutalbum van Barbara Pravi blijft hier gelukkig niet in hangen.

On N'Enferme Pas les Oiseaux is een veelzijdig album, dat zich laat beluisteren als een tocht langs de geschiedenis van het Franse chanson, met hier en daar een eigentijds uitstapje. Dat eigentijdse uitstapje kan een korte flirt met pop zijn of een chanson dat is verrijkt met Arabische klanken (Barbara Pravi heeft Iraanse (en Servische) wortels), maar over het algemeen genomen blijft Barbara Pravi toch dicht bij het traditionele Franse chanson.

De meeste songs op het album beginnen met ingetogen pianoklanken en de geweldige stem van de Franse muzikante, die na verloop van tijd gezelschap krijgen van rijke orkestraties met de nodige strijkers.

Ik vind de instrumentatie persoonlijk het mooist wanneer wordt gekozen voor behoorlijk ingetogen klanken, want de stem van Barbara Pravi is van een bijzondere schoonheid en verdient alle ruimte. Aan de andere kant krijgt deze stem ook iets zwierigs wanneer de strijkers en blazers aanzwellen en de piano aangenaam kabbelt en dat heeft wat.

On N'Enferme Pas les Oiseaux klinkt prachtig, maar het is uiteindelijk vooral de stem van Barbara Pravi die haar debuutalbum flink de hoogte in tilt. De Franse muzikante kan prachtig fluisteren en praten, kan met heel veel gevoel en precisie zingen, maar kan ook flink los gaan, zoals dat af en toe hoort in het Franse chanson.

Ik heb het debuutalbum van Barbara Pravi de afgelopen zomer laten liggen omdat Voilà geen onuitwisbare indruk had gemaakt, maar ik ben zeer onder de indruk van een album dat je decennia mee terug neemt in de tijd en het romantische Parijs in sleurt.

Door het tv-programma van Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps was mijn interesse in het Franse chanson weer flink aangewakkerd en komen oude helden weer met enige regelmaat uit de speakers. Barbara Pravi misstaat met haar veelzijdige debuut geen moment tussen deze oude helden en dat is razend knap. Erwin Zijleman

avatar van aERodynamIC
4,5
erwinz schreef:
Barbara Pravi deed dit jaar mee aan het Eurovisie Songfestival en werd met Voilà tweede achter een stel weinig opzienbarende Italiaanse rockers. Voilà was met afstand het mooiste liedje van de afgelopen editie van het Eurovisie Songfestival, maar ik vond het ook net wat teveel Édith Piaf.

Hier zijn we het niet met elkaar eens

Los van je smaak denk ik wel dat ze aardig wat losgemaakt hebben, zelfs in de Verenigde Staten hebben ze succes en dat staat los van het Songfestival. Weinig opzienbarend? Niet op dat vlak in elk geval en als je het muzikaal bekijkt dan zeg je het zelf al over Barbara: te veel Édith Piaf, dus dan zou daar hetzelfde commentaar moeten gelden

Neemt niet weg dat het een mooi album van Barbara is dat hoog scoort bij mij dit jaar. Maar Måneskin voor mij wel de terechte winnaars. Iets met smaak....

avatar van SemdeJong
4,0
Na 9 luisterbeurten kan ik oprecht zeggen dat dit een heerlijk album is en de kwaliteit behaalt,
die niet onder doet voor de grote chanteurs uit Frankrijk. Ik blijf haar volgen.

avatar van aERodynamIC
4,5
Vandaag eindelijk op vinyl binnen en wanneer het dan lekker hard door de kamer schalt is het intens genieten. Zwieren, zwaaien en ontroerd worden door Barbara.
Ze zet het Franse chanson weer helemaal op de kaart.

avatar van cosmic kid
5,0
cosmic kid (moderator)
Vandaag voor slechts 10 euro (!) aangeschaft bij de plaatboef in Rotterdam en nu in mijn cd speler.

Alles waar ik hoopte is uitgekomen en meer: prachtige stem, heerlijke melancholie, afwisseling en vooral het slotnummer is van een ontroerende schoonheid. Deze belandt nog vaak in mijn cd speler.

Ik had altijd al interesse in het chanson maar dankzij de heren van nieuwkerk en kemps is deze liefde verder aangewakkerd. Mag ik ze daarvoor bedanken? Ja, dat mag ik. Jammer dat het op musicmeter lastig zoeken is naar de album parels van dit schitterende genre.

avatar van aERodynamIC
4,5
cosmic kid schreef:
Vandaag voor slechts 10 euro (!) aangeschaft bij de plaatboef in Rotterdam en nu in mijn cd speler.

Jij daar de cd, ik de lp. Zou wat zijn als we tegelijk hadden afgerekend

avatar van cosmic kid
5,0
cosmic kid (moderator)
aERodynamIC schreef:
(quote)

Jij daar de cd, ik de lp. Zou wat zijn als we tegelijk hadden afgerekend


Gistermiddag rond 16.00 uur. Was ook nog een man die me patricia kaas tipte voor 3,50 euro. Heb ik maar gelijk meegenomen. Nee, hij leek niet op jou

avatar van Emile93
4,5
Prachtig album! Wat heeft ze een aangename stem!!!

avatar van Bert Wasbeer
4,0
Dit was een van de albums uit 2021 die ik regelmatig weer terug opzocht op Deezer. Daarom toch maar gehaald op vinyl. Mooie, gevarieerde plaat die net modern genoeg geproduceerd is om een oud genre weer mooi fris te laten klinken.

avatar van Muziekliefhebster1979
4,0
Citytrip Parijs en daar ontdekten wij de Fnac. Ik had op vinyl gebied de wens Carla Bruni Quelqu' un m'a dit te vinden. Dat is gelukt. Mijn kinderen waren erg fan van Barbara's optreden tijdens het Eurovisie Songfestival en daardoor besloot ik het album mee te nemen. Thuis ontkenden ze het dat ik het door hun gekocht had, maar ik had geen spijt. Prachtig op sommige momenten ontroerd het mij gewoon.

avatar van musicborst
4,0
Prachtige plaat en morgenavond zit ik (na dik 2 jaar) dan samen met mijn dochter (voor het eerst) bij een echt concert. De halve finale van het songfestival tel ik maar niet mee omdat de muziek van een bandje kwam. Dit getypt hebbende vraag ik me af hoe dat morgen gaat, heeft ze begeleidende muzikanten bij zich of doet ze het ook met een muziekband? Enfin, het mag de pret niet drukken, kijk er naar uit om deze kleine gigant te gaan zien en bewonderen...

avatar van aERodynamIC
4,5
musicborst schreef:
Prachtige plaat en morgenavond zit ik (na dik 2 jaar) dan samen met mijn dochter (voor het eerst) bij een echt concert. De halve finale van het songfestival tel ik maar niet mee omdat de muziek van een bandje kwam. Dit getypt hebbende vraag ik me af hoe dat morgen gaat, heeft ze begeleidende muzikanten bij zich of doet ze het ook met een muziekband? Enfin, het mag de pret niet drukken, kijk er naar uit om deze kleine gigant te gaan zien en bewonderen...

Ik ben er morgen ook bij en heb er onwijs veel zin in. Niet meer het eerste concert sinds tijden, maar toch... dat enthousiasme van haar op Instagram werk aanstekelijk. En ze is terug in Rotterdam waar ik haar 1 keer heb zien optreden in Ahoy met haar Songfestival nummer uiteraard.

Ze heeft een band bij zich (waaronder celliste)

avatar van cosmic kid
5,0
cosmic kid (moderator)
Bofkonten. Ik mag nog tot november wachten als ze in Carré komt.

avatar van aERodynamIC
4,5
Barbara wist live te overtuigen in Rotterdam: leuk mens, prachtige nummers (luister zeker ook de EP's zou ik zeggen).

Gast
geplaatst: vandaag om 07:31 uur

geplaatst: vandaag om 07:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.