Gov't Mule - Heavy Load Blues (2021)

Blues / Rock
Label: Fantasy

1. Blues Before Sunrise (3:44)
  2. Hole in My Soul (4:29)
  3. Wake Up Dead (5:54)
  4. Love Is a Mean Old World (4:55)
  5. Snatch It Back and Hold It / Hold It Back / Snatch It Back and Hold It (7:55)
  6. Ain’t No Love in the Heart of the City (5:36)
  7. (Brother Bill) Last Clean Shirt (4:12)
  8. Make It Rain (6:41)
  9. Heavy Load (7:18)
  10. Feel Like Breaking Up Somebody's Home (5:44)
  11. If Heartaches Were Nickels (7:28)
  12. I Asked for Water (She Gave Me Gasoline) (9:05)
  13. Black Horizon (4:49)
  14. Hiding Place * (7:23)
  15. Need Your Love So Bad [Live] * (5:38)
  16. Good Morning Little Schoolgirl [Live] * (7:27)
Mssr Renard
Dit wordt hem dan; de nieuwe Mule-plaat. Volgens Haynes een droom die uitkomt: een volledige bluesplaat. Te verkrijgen als 2CD, 2LP, 2Cassette en limited edition 3LP. Uiteraard ook te streamen, dus the Mule en Fantasy bedient elke liefhebber.

Ik twijfel of ik ga voor de 2LP of 3LP, want de 3LP komt pas in februari en zolang wil echt niet wachten.

De eerste song (Heavy Load) is trouwens reeds te streamen. Geen muziekvideo dus mag het niet op Musicmeter (volgens mij), maar wel hier in het opmerkingenveld: Gov't Mule - Heavy Load (Official Audio) - YouTube

avatar van legian
Oeh dat klinkt zeer fijn zeg. Wekt zeker de interesse voor dit album.

Mssr Renard
Ik heb de plaat ge-pre-ordered: Heavy Load Blues (Hi Res) | Gov't Mule - govtmule.bandcamp.com

Nu wachten tot november, maar intussen zullen er wel steeds singles op ons af worden gevuurd.

avatar van Gommans

Vol verwachting, The Mule en blues lijkt mij een niet te versmaden combinatie. En vooral gezien het enthousiasme bij deze “Making of…”

Mssr Renard
Eerste officiële video is uit: Gov't Mule - Snatch It Back And Hold It (Official Music Video) - YouTube

Maar het is wel een live-in-de-studio video dus weer geen muziekvideo van een studiotrack, dus ik twijfel om deze hier boven toe te voegen.

Mssr Renard
Weer een single uit, inclusief een Behind-the-scenes:

Gov't Mule - Make It Rain (Behind The Scenes) - YouTube

avatar van Gommans
Inmiddels al 3 nummers te beluisteren via de bekende kanalen… en nog wat making of video’s. Hoor die solo en het samenspel met de Hammond op Snatch it back and hold it….ohhhh.
De heren zijn weer ouderwets goed bezig. Blues in allerlei vormen, akoestisch en heavy… maar altijd wel de blues en ook altijd weer met hun eigen “Mule” sound…. Ik heb ‘em gisteren al besteld. Mijn zege hebben ze ….Ik neem mijn plaats onder de brievenbus alvast in want 12 november is het al heel snel. Vooraf 5* is wat voorbarig… 4* zou ik sowieso durven geven op basis van deze 3 nummers. Maar ik hou me nog even in, soms is de voorpret een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke waardering.

Mssr Renard
Gommans, ik voel je man. Ik weet ook (eigenlijk) nu al dat dit de plaat van het jaar gaat worden. Deze kan onmogelijk nog tegenvallen.

De promotiecampagne van de band door middel van genoemde video's en songs vrijgeven via streamingdiensten zal ook wel flinke golven veroorzaken bij het muziek-luisterende publiek, en ik hoop dat ook meer mensen in aanraking gaan komen met the Mule.

avatar van Gommans
Niet teveel graag…. Ik zie ze toch liever in de kleine clubs dan in een gedrocht als de Ziggo dome…..

Gommans schreef:

Absoluut mee eens. En ik zou ook nooit meer van mijn leven één stap in zoiets walgelijks als de Heineken Music Hall willen zetten, maar the Mule doet het prima in clubs. Maar de platen mogen toch wel iets meer dan 30 stemmen hebben, vind ik.

avatar van Gommans
Maar een kleine fan base met Nederlandse Mule minded mannen… ach dat moet een gezellige avond worden. Maar altijd wel leuk om te weten en te lezen dat je niet de enige bent…

Gommans schreef:

Niet zo lang geleden nog in korte tijd twee keer The Mule gezien in Nederland. Een keer in Tivoli Vredenburg (met ticket) en één keer op een festival in Grollo(?), helemaal gratis mét Blackberry Smoke. Allemaal pre-corona, dat waren nog eens tijden.

avatar van Gommans
Ik heb ze ook vaker gezien… maar idd dat waren nog eens tijden. (Dat (gratis) blues festival was Ribs en Blues in Raalte)

avatar van BenZet
Ben benieuwd. Vind het laatste tijd niet geweldig met een gezien de lengte houd ik m’n hart vast

Mssr Renard
Vandaag uitgekomen, maar ik kan het niet echt beluisteren omdat ik ver weg ben. Morgen gaan we met de trein terug. Misschien dan, maar ik ben (denk ik, helaas) niet de eerste reviewer van deze plaat. Ik hoop dat er niet teveel negatieve reacties komen.

avatar van legian
Nu bezig met een eerste luisterbeurt, ook direct mijn eerste kennismaking met de act. Maar dat bevalt zeer goed. Niet zo geplamuurd als Bonamassa of Joanne Shaw Taylor. Het doet me meer denken aan The Black Keys, maar dan niet zo stadion achtig. Allemaal veel relaxter en puurder. In dat opzicht schiet ook Cedric Burnside me nu te binnen. Hoewel dit dan weer wat swingender en speelser klinkt.

Mssr Renard Bedankt voor de tip hiervoor. Hier ga ik nog wel plezier aan beleven.

Mssr Renard
Let op legian, niet alle platen van the Mule zijn pure blues(rock). Deze plaat is bewust zo gemaakt.

Ze hebben een veelzijdige carrière waarbij ze veel stijlen hebben gedaan, maar wel vanuit het powertrio (en het begin) en classic rock (later) -idioom

Is toch pure klasse dit met een heerlijke productie,ik heb vandaag ook hun hele live show beluistert van 30 oktober waar ze At Fillmore East van de Allman Brothers helemaal live speelde met Charlie Starr [Blackberry Smoke] en Paul Riddle [Marshall Tucker Band] i.v.m. 50 jarig bestaan van die plaat,was ook 3 uur genieten.

jakoe schreef:

Ja, daar moest je een ticket voor kopen. Maar ik kan (helaas) mijn aandacht niet houden bij een livestream. Ik hoop dat ze het uitbrengen als audio, zoals het concert van The Brothers.

Paul Riddle is een fenomenale drummer trouwens.

avatar van Larzz
Net binnen. Lekkere plaat hoor. Relaxte blues (rock). Af en toe wat blazers. Heb de dubbel LP. Mis dus wat live nummers. Geen probleem. Heb 3 live LP's van the Mule in de kast staan.

Larzz schreef:

Hoe kan jij hem al binnen hebben? Ik heb een pre-order en volgens Fantasy Records komt deze pas in december binnen?

Overigens gun ik het je van harte.

Er zijn wel nog meer liveplaten op vinyl van the Mule, maar die zijn meer thematisch (Stones, Dark Side, Sco-Mule, etc.). Ik zou wel willen dat ze liveplaten uit het trio-tijdperk heruitbrengen.

Morgen in de trein terug naar Nederland deze hi-res luisteren via bandcamp.

Mssr Renard
Nieuwe muziekvideo van Make It Rain ook toegevoegd: Gov't Mule - Make It Rain (Official Music Video) - YouTube

avatar van Larzz
Dank je. Vandaag releasedag. Gewoon bij de platenzaak in Hengelo. Ook te koop online zie ik net. Apart die pre-order.
Ken je de geweldige 6cd box The Georgia Bootleg Box? Opnamen uit 1996. Trio tijdperk. Geen bootleg. Gewoon op Provogue. Niet op LP helaas.

Larzz schreef:

Ik ken gelukkig alles van the Mule, want ik volg ze al sinds 1994. Die boxset nooit gekocht, maar heb het wel gestreamd. Ik weet niet via welke dienst. Misschien weer eens doen.

De meest gedraaide plaat van de afgelopen jaren is denk ik The Tel Star Sessions.

Overigens ben ik niet in Nederland, dus zou het kunnen dat de plaat op mij wacht bij thuiskomst

avatar van Larzz
Grote kans. 12 november release date. Staat ook op Discogs. Zou mooi zijn. Inderdaad gaaf die Tel-star Sessions. Heb ook bijna alles. Behalve wat live albums van die hele rits releases van de laatste jaren. Wel de Bring on the Music vinyltrilogie.

Mssr Renard
Wat mij betreft al de beste plaat van het jaar. Live in de studio opgenomen met vintage giaren en toesten over vintage versterkers klinkt dit zo authentiek, rauw en puur zoals blues hoort te klinken.

Op gitaar en slidegitaar Warren Haynes en Danny Louis, welke laatste naast de piano- en orgelpartijen ook mondharmonica speelt (een muzikale duizendpoot).

Geen zware hardrock of bluesrockriffs, maar pure blues dit keer en dat was precies wat Haynes wilde: een volledige bluesplaat opnemen. Veel covers die veel meer zijn dan naspelen van oude liedjes. The Mule geeft overal zijn eigen draai aan zonder het blues-idioom te verlaten.

De productie is clean, warm, open, sympathiek en heerlijk retro. Een goede zet van The Mule en als ze hiermee gaan touren neem ik wel 5 vaccinaties en draag ik wel 10 mondkapjes om ze maar te mogen zien!

Ja, dit is zeker de beste plaat van 2021, en ik kan niet wachten tot ik de vinylle dubbellp in huis heb. Nu volstaat de hi-res versie van bandcamp.

avatar van heartofsoul
Al eerder had ik wat van Gov't Mule geprobeerd, maar -helaas- je kunt niet alles goed vinden, ook al zijn andere users met wie ik smaakovereenkomsten hebt wél enthousiast. Dit is kortom niet mijn soort blues.
Veel te krachtig en te macho. Te veel rock. Ik had het kunnen weten. Al is Warren Hayes uiteraard een prima gitarist, dit slaat dood voor mij. Ik onthoud me deze keer maar van stemming.

heartofsoul schreef:
Veel te krachtig en te macho. Te veel rock. Ik had het kunnen weten. Al is Warren Hayes uiteraard een prima gitarist, dit slaat dood bij mij. Ik onthoud me deze keer maar van stemming.

Dit is toch een totaal andere plaat dan voorgaande platen? Ik hoor maar weinig rock, in elk geval geen machorock. Maar inderdaad, je kunt niet alles goed vinden.

Sympathiek dat je niet stemt. Ik zou dat ook vaker moeten laten.