Kashmir - Zitilites (2003)

Denemarken
Label: Sony

1. Rocket Brothers (5:27)
  2. Surfing the Warm Industry (4:27)
  3. The Aftermath (4:22)
  4. Ruby over Diamonds (3:09)
  5. Melpomene (4:40)
  6. The Push (4:47)
  7. Ramparts (4:07)
  8. Petite Machine (4:44)
  9. The New Gold (3:41)
  10. Big Fresh (5:12)
  11. In the Sand (3:13)
  12. Small Poem of Old Friend (6:04)
  13. Zitilites (4:01)
  14. Bodmin Pill (3:58)
Mooi album in de stijl van Coldplay en vooral Radiohead. Wel behoorlijk zwaarmoedig vind ik, je moet er voor in de stemming zijn.

JonnieBrasco
Vanochtend voor het eerst geluisterd - om 5.30 uur in de auto, rijdende door de donkere, mistige flevopolder, bij volle maan, bij 2 graden onder nul... Het was genieten en het nodigde uit tot veel meer luisterbeurten.

Marijn!
Stuur Coldplay, Travis en Radiohead met elkaar op blokfluitkamp, laat ze eerst een plaat opnemen en daarná pas zuipen... en dan krijg je dit. Melpomene kwam met stip binnen in mijn top10 van beste liedjes ooit.

Ruby1966
Marijn! schreef:

Melpomene kwam met stip binnen in mijn top10 van beste liedjes ooit.

avatar van Joz
Joz
Het is een band die denk ik niet erg toegankelijk is voor de slappe luisteraar.
Het vergt wat moed om de cd vaker te luisteren, maar wat je dan tegenkomt is briljant!

Ze kunnen vrij veel en hebben een geweldig album gemaakt. nummer 8 'petite machine' is mijn favoriet: wat een geweldig intro!

Zitilites is iets minder toegankelijk misschien dan voorganger The Good Life (die ik persoonlijk nog net ietsje beter vind, maar dat terzijde). Deze plaat is echt een groeibriljantje... Hoe vaker je hem luistert, hoe geweldiger hij wordt!

Er komt een nieuw album aan met als titel "No Balance Palace".

aERodynamIC schreef:

Er komt een nieuw album aan met als titel "No Balance Palace".

Leuk! Weet je al wanneer die uitkomt? (ongeveer)

Deze komt uit op 10 oktober

Kijk voor meer informatie op www.grand-kashmir.com (nederlandse fansite)

Dank je, Soren.
Kan ik die mooi voor mijn verjaardag vragen!

haha ja ik ook:P

kan er bijna niet op wachten, zitilites was en is nog steeds een topper.

het is wel zo bij mij dat ik echt in de mood moet zijn om dit te luisteren, net als bij radiohead. het is muziek niet voor de achtergrond maar het sleurt je echt mee. je moet er echt voor gaan zitten zeg maar

Knap album, je moet er inderdaad wel wat voor in de stemming zijn. Ik merk dat ik de voorganger "The good life" vaker opzet dan deze, ookal staan hier enkele juweeltjes op als "Melpomene" en "Petite machine".

Ace
Wat blijft dit een prachtig album. Waar ik uit mijn dak kan gaan bij Rocket Brothers, kan ik opeens bij Petite Machine kippenvel krijgen vanwege de prachtige gitaar en zang! Superalbum... Ik verhoog 'm van 4 naar 4,5*!

avatar van otherfool
Met name het middenstuk Melpomene - The Push - Ramparts - Petite Machine - The New Gold vind ik ijzersterk op deze plaat. Een soort omgekeerde boekensteunformule zeg maar

Mooie liedjes, sympathieke band. 3,5*.

avatar van The Scientist
Ik kan de laatste paar weken maar geen genoeg krijgen van dit album. Niet al te bijzonder, maar gewoon erg fijne nummertjes, Rocket Brothers kan ik bijvoorbeeld erg vaak luisteren zonder er genoeg van te krijgen. Die clip daarvan maakt het helemaal briljant.
Het heeft gewoon meer inhoud dan vergelijkbare bands (richting Keane, Coldplay). Moet er wel bijzeggen dat dit voor mij veruit het beste Kashmir-album is, de andere zijn wat saaier vind ik.

Verslavend, inderdaad!

avatar van dynamo d
Vooral de new wave-achtige nummers van dit album vind ik erg goed. Ik doel dan op 'Surfing the Warm Industry', maar vooral op de prachtige (gitaar)nummers 'Ramparts' en 'Small Poem of Old Friend'. Dat is genieten. Maar niet alles van dit album vind ik even goed. Zo vind ik 'Aftermath' een nogal slap nummer.

Vraagje: staan op andere Kashmir albums ook songs zoals 'Ramparts' en 'Small Poem of Old Friend'?

avatar van The Scientist
Okee, ik heb hem maar verhoogd naar 5 sterren, niet omdat de muziek zo geniaal is, niet omdat het afwisselend is, niet omdat het vernieuwend is, maar gewoon omdat ik er maar naar blijf luisteren.

Van de heerlijke basgitaar in Surfing the Warm Industry, tot de lekker vlotte Ramparts en de geweldig pakkende Rocket Brothers en Melpomene, het blijft me maar boeien. De video van Rocket Brothers is trouwens helemaal geweldig, zo simpel maar zo doeltreffend.

*****

The Scientist schreef:

*****

Je tip heb ik nog steeds in mijn achterhoofd Wetenschapper. Ik heb hem nog niet, maar mijn te-kopen-lijstje is ook zo lang.

Ja Rayman, je hebt echt een goede tip gekregen in dit geval. Mooi album.
Dus inderdaad maar opvolgen (en je probleem is herkenbaar).

avatar van the viking
Inderdaad dit album is de moeite waard !

Surfing the Warm Industry is echt een briljant nummer! Krijg het niet meer uit mijn hoofd...

avatar van Nicolage Rico
Ik hoop dat de muziek mooier is dan de hoes. Wat een verschrikkelijke hoes! Maar daar gaat het niet om. Door alle lovende reacties ben ik hier zeer benieuwd naar.

Nicolage Rico schreef:
Door alle lovende reacties ben ik hier zeer benieuwd naar.

Gezien je top 10: blind aanschafbaar.

Erg mooi album, het enigste wat ik tot nu toe van ze gehoord heb. Echt een ontdekking voor mij, instrumentaal goed, mooi gezongen. Mijn favoriete nummers zijn tot nu toe The Push, prachtig nummer, en Rocket Brothers.

Jornaquin
BenicioDelToro schreef:

Zeker een mooi nummer, alleen lijkt die stem van de zanger daar echt zo verdomd veel op Thom Yorke. Als ik niet zou weten dat het Kashmir was had ik zonder twijfel gezegd dat het Radiohead was.

Jornaquin
Ja, het lijkt een beetje op A Wolf At The Door of ben ik nu gek

Ace
He sjaak, goed bezig! Toch 4,5 ster gegeven! Ik ben trots op je!

avatar van Nicolage Rico
Jornaquin schreef:
Ja, het lijkt een beetje op A Wolf At The Door of ben ik nu gek

Dat is in ieder geval een geweldig nummer! IK moet dit album snel aanschaffen.

avatar van otherfool
Deze plaat verdient van mij een opwaardering, want ik blijf er maar (met veel plezier) naar luisteren. Er staat werkelijk geen zwak nummer op:

Rocket Brothers - de opening zit al dicht tegen een perfecte popsong aan; een mooie opbouw, een prima refreintje en dan die fraaie outro van twee minuten. Een warme, nostalgische song. 4*

Surfing The Warm Industry - een scherper nummer. Mooie gitaren, mooie edgy zang (de vergelijkingen met Thom Yorke zullen weer niet van de lucht zijn). 4*.

The Aftermath - tempo wordt weer even teruggenomen in deze stemmige song. Get a hold of yourself! 4*.

Ruby Over Diamond - Aardige song, maar valt tussen al dit andere moois een beetje weg. 3*.

Melpomene - het absolute prijsnummer van deze cd. Orentuitend mooie song die ook zomaar mijn top 10 in zou kunnen denderen. Schitterende overgangen en een ultiem boeiende tekst. Undressing like there were no parts to hide... 5*.

The Push - emotionele song a la The Aftermath, misschien om een beetje bij te komen na Melpomene 3*

Ramparts - Wow wat een heerlijk gitaartje wordt hier ingezet. I'm supposed to be warm but I'm tricked by a cold betrayal. De woowootjes maken deze song helemaal af. 4*.

Petit Machine - warm en zompig nummer. Eerst een favorietje, nu iets minder. 3*.

The New Gold - houdt de schoonheid dan nooit op? Wat een pareltje is dit... We're all prosperous and proud to be, with our holiday photos and our tickets for speed... kom er maar eens op! 5*.

Big Fresh - catchy, leuk, spontaan. Big Fresh! 4*.

In The Sand - een mooie uitschieter in de zang, verder gevoelsmatig een beetje een filler. 3*.

Smal Poem of Old Friend - nog maar eens 6 minuten gelukzaligheid Wat een prachtige opbouw heeft dit nummer, en wat wordt er weer een schitterende tekst uitgespuugd. 4*.

Zitilites - was de perfecte afsluiter geweest. Zal ongetwijfeld weer de vergelijking met Radiohead moeten doorstaan, maar het blijft gewoon een mooie, bijzondere song. 4*.

Bodmin Pill - instrumentaal nakomertje had er niet op gehoeven, al mag ik graag naar dit soort kalmerende muziek luisteren. Doet denken aan het sluitstuk op Motorpsycho's Blissard. 3*.

Voor de plaat twijfel ik tussen 4* en 4,5*, maar ik geef voorlopig het eerste. Voor liefhebbers van het genre blind aan te schaffen, een prachtige plaat van een prima band.