Persefone - Metanoia (2022)

Andorra
Label: Napalm

1. Metanoia (1:56)
  2. Katabasis (4:32)
  3. Architecture of the I (6:11)
  4. Leap of Faith (5:05)
  5. Aware of Being Watched (7:27)
  6. Merkabah (5:59)
  7. Consciousness (Pt. 3) (11:06)
  8. Anabasis Pt. 1 (2:49)
  9. Anabasis Pt. 2 (8:11)
  10. Anabasis Pt. 3 (4:31)
avatar van Zagato
Snel luisteren, hun vorige album valt in de smaak hier!

avatar van ProGNerD
Gister 1e keer geluisterd en dat viel wel goed; is wel een groeier die nog verder ontdekt moet worden...

avatar van Zagato
Vandaag 3 keer de revue gepasseerd, prima album. Gaat vaker de media speler halen....

avatar van legian
Oeh, Merkabah heeft in ieder geval een heerlijk tempo en smaakt naar meer.

avatar van ProGNerD
Vanochtend nog een keertje geluisterd en inderdaad een groeier. Ik werd opnieuw positief verrast door de smaakvolle opening met de gastbijdrage van Einar Solberg van Leprous. De overige zang vind ik overigens ook prima en doet me hier en daar een beetje denken aan Mariusz Duda van RIverside. Verder vind ik de dynamiek en afwisseling en ook gebruik van orkestrale elementen erg mooi en het album iets meer in balans dan Aathma => Mooi begin van het nieuwe progmetal jaar...

avatar van legian
Je plaat openen met de hulp van Einar Solberg is natuurlijk een stevige move om direct een sfeervol en spannend geheel neer te zetten. Iets wat ze dan ook enorm sterk doen, het duurt echter tot de tweede helft van de plaat voor we die sfeer weer terugkrijgen. En ik merk dat ik daar meer van geniet dan wat er tussendoor gebeurt. Dat klinkt negatiever dan dat het is, want wat er tussendoor gebeurt is heerlijk. De rauwe en pure metal die ze ten gehore brengen zit erg sterk in elkaar. Daarbij wordt erg goed gespeeld met met de stevigere en rustigere passages waardoor het geheel niet verveeld.

Er kleeft wel een klein nadeel aan de plaat en dat heeft vooral te maken met de bijdrage van Einar. Die man kan namelijk ongelofelijk mooi zingen en dan valt het verschil in zang kwaliteit wel goed op. Niet dat zang hier slecht is, maar het is niet op hetzelfde niveau van Einar. Met als gevolg dat ik na het eerste nummer weer even moet acclimatiseren waardoor ik pas bij het derde nummer echt lekker in de flow kom.

ProGNerD nog bedankt voor de tag

legian schreef:

Vandaag nog 's beluisterd en dit herken ik wel een beetje. Bovendien vind ik m.n. de instrumentale nummers en stukken (o.a. Leap of Faith en Consciousness (Pt. 3)) er qua sfeer ook echt uitspringen. Conclusie blijft overeind: mooi album

legian schreef:

Is een beetje hun ding, op hun vorige album zijn er gastbijdragen van Paul Masvidal van Cynic.

avatar van james_cameron
Mooi verzorgde en uitgevoerde progressieve metal, bombastisch en meeslepend. Het ontbreken van zangpartijen in veel tracks is niet echt storend, maar zorgt er wel voor dat de aandacht er bij mij minder goed bij blijft. Het album klinkt dan ook vaak als de stevige score van een niet bestaande film. Met de vorige paar albums kan ik wat meer, maar dit is zonder meer een prima plaat binnen het genre.

avatar van namsaap
Het is zo langzamerhand tijd om de eindejaarslijst op te maken. Daarom luister ik alle 2022-releases die ik in huis heb gehaald nog eens om het gehoor op te frissen en te zien óf en waar ze op mijn jaarlijst eindigen.

Dit album was een beetje in de vergetelheid geraakt. Waarschijnlijk door de vele andere mooie releases aan het begin van dit jaar. Nu ik dit album terugluister ben ik verrast dat ik dit album niet veel vaker heb geluisterd. Wat een ontzettend boeiend en afwisselend progalbum hebben deze heren gemaakt!

Invloeden van Death, Cynic, Dream Theater, Anathema en Riverside worden samengevoegd tot een episch geheel. Jammer dat de drums zo gecompressed zijn. Met een wat dynamischer productie zou dit album nog meer aan diepte winnen.

Score: 86/100

8. Toundra - Hex
9. Big Big Train - Welcome To The Planet
10. Sarcasm - Stellar Stream Obscured

avatar van ProGNerD
Kreeg toevallig gisteren een mailtje van Metropool met aankomende metal concerten op de agenda en heb deze natuurlijk direct geboekt:
Persefone met Hypno5e, Stellar Circuits en Lampr3a | Metropool 10-02-2024