Bill Callahan & Bonnie Prince Billy - Blind Date Party (2021)

Roots / Folk
Label: Drag City

1. Blackness of the Night (3:45)

met Azita

2. OD'd in Denver (3:30)

met Matt Sweeney

3. I've Made Up My Mind (4:27)

met Alasdair Roberts

4. Red Tailed Hawk (2:40)

met Matt Kinsey

5. Wish You Were Gay (3:54)

met Sean O'Hagan

6. Our Anniversary (5:19)

met Dead Rider

9. I Love You (6:41)

met David Pajo

10. Sea Song (7:21)

met Mick Turner

11. I've Been the One (3:55)

met Meg Baird

12. Miracles (4:17)

met Ty Segall

13. I Want to Go to the Beach (5:34)

met Cooper Crain

14. Night Rider's Lament (4:59)

met Cory Hanson

15. Arise, Therefore (3:24)

met Six Organs of Admittance

16. The Night of Santiago (4:16)

met David Grubbs

17. The Wild Kindness (3:32)

met Cassie Berman

18. Lost in Love (4:05)

met Emmett Kelly

19. She Is My Everything (4:46)

met Sir Richard Bishop

avatar van Venceremos
Leuk dat er ook een fysieke release gaat komen. Behoorlijk genoten van de synergie tussen beide stemmen.

avatar van Fathead
Volledig mee eens. Alleen al voor het prachtige I've Been the One al de moeite om aan te schaffen.

Ik be erg benieuwd!

avatar van Venceremos
Alle songs zijn (al geruime tijd) te beluisteren op Spotify, onder singles bij zowel Callahan als Oldham. In afwachting van 10-12 maar even een afspeellijst gemaakt met deze tracklist.

Dubbelaar in de pre-order (wordt helaas eind januari pas).

avatar van henkiev
fijn plaatje!

Sparky
Wow, dat Bonnie Prince Billy ooit nog eens Sea Song van Robert Wyatt zou coveren. De mannen hebben er gelukkig een eigen draai aan gegeven met een mooie samenzang.

avatar van Bartjeking
Op een enkeling na echt een geweldige keus aan liedjes. Een aantal voor mij ook totaal onbekend. De zeldzame lichtpuntjes van een pandemie.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Bill Callahan & Bonnie 'Prince' Billy - Blind Date Party - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Bill Callahan & Bonnie 'Prince' Billy - Blind Date Party
Je moet toch wat wanneer je thuis zit vanwege een pandemie moeten Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy gedacht hebben, maar de verzameling covers die ze hebben gemaakt pakt geweldig uit

Op Spotify waren de meeste tracks die zijn terecht gekomen op Blind Date Party van Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy al een tijdje te vinden, maar een album met alle tracks heeft zeker meerwaarde. De twee muzikanten zaten vooral thuis vanwege de corona pandemie en besloten samen met heel veel labelgenoten een prachtige serie covers op te nemen. De songkeuze is fraai, Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy weten elkaars stemmen prachtig te versterken en de gastmuzikanten zorgen track na track voor de kers op de taart. Blind Date Party kan echt alle kanten op en biedt voor elk wat wils, maar uiteindelijk vind ik dit album 19 tracks lang mooi.

Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy (aka Will Oldham) hadden het afgelopen anderhalf jaar door de verschillende corona lockdowns flink wat tijd over en besloten om deze tijd nuttig te besteden. Gekluisterd aan huis pakten ze week na week songs van anderen op, waarbij de samenwerking werd gezocht met bevriende muzikanten, die voor een belangrijk deel en net als Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy, onderdak hebben gevonden bij het mooie Drag City label.

Via het Internet gingen de muzikale bijdragen over en weer, wat de ene na de andere mooie single opleverde. Deze singles zijn al geruime tijd via Spotify te beluisteren, maar ze zijn nu ook gebundeld op Blind Date Party, waarop er maar liefst 19 voorbij komen. Het is goed voor anderhalf muziek en het is muziek van een grote schoonheid.

Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy zijn te horen in alle tracks op Blind Date Party, waarop gastbijdragen zijn te horen van onder andere Matt Sweeney, Alasdair Roberts, Azita, Sean O’Hagan, Bill MacKay, David Pajo, Meg Baird, Ty Segall, Cory Hanson, Six Organs Of Admittance en Sir Richard Bishop.

De muzikanten tekenen vervolgens voor vertolkingen van songs van onder andere Yusuf Islam, The Other Years, Billie Eilish, Steely Dan, Lou Reed, Robert Wyatt, Lowell George, Air Supply, Leonard Cohen, David Berman, Iggy Pop en John Prine. Nu ben ik normaal gesproken niet zo gek op albums met covers, maar Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy slagen er in om een eigen draai te geven aan de songs van anderen, waarna de gastmuzikanten en gastvocalisten er nog een schepje bovenop doen.

Blind Date Party valt hiernaast in positieve zin op door de keuze van de songs, die minder voor de hand liggend is dan op het gemiddelde album dat gevuld is met covers en ook wat breder is ingestoken dan op de meeste andere verzamelingen covers die ik voorbij zie komen (van Billie Eilish tot Robert Wyatt).

De stemmen van Bill Callahan en Will Oldham ken ik los van elkaar al vele, vele jaren, maar de wijze waarop de stemmen van de twee bij elkaar kleuren is wat mij betreft een zeer aangename verrassing. De stemmen van de gastmuzikanten passen hier weer prachtig bij en ook de muzikale bijdragen van gastmuzikanten mogen er zijn.

Door het grote aantal gastvocalisten is Blind Date Party een zeer gevarieerd album, maar de veelzijdigheid beperkt zich zeker niet tot de zang, want ook de instrumentatie is zeer gevarieerd en kleurt in de meest ingetogen momenten echt prachtig bij het seizoen, om vervolgens alle kanten op te schieten, van broeierige elektronische pop naar overstuurde gitaren.

Omdat Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy er ook nog eens in slagen om hun eigen songs te maken van de songs van grootheden en mindere grootheden uit het verleden en het heden, is Blind Date Party wat mij betreft meer dan een tussendoortje dat ontstond door een gebrek aan andere mogelijkheden.

Het concept van het album is er wat mij betreft een dat nog voor veel meer memorabele vertolkingen van songs van anderen kan worden gebruikt. Dat mogen Bill Callahan en Bonnie ‘Prince’ Billy wat mij betreft nog best een paar albums volhouden, maar uiteindelijk mogen ze het stokje ook best doorgeven aan anderen. Thuiswerken is lang niet altijd een zegen, maar het levert ook mooie dingen op, als de anderhalf uur prachtige muziek op Blind Date Party, waarop mijn voorkeuren echt steeds weer iets veranderen. Erwin Zijleman

Net even paar tracks geluisterd, beklijft nog niet. Ga nog een paar keer rustig luisteren, veel lp´s van beide artiesten in diverse groepen-solo. Zie dat held David Pajo meedoet op 1 track dat belooft hopelijk heel wat.

avatar van dix
dix
Grootfaas schreef:
Zie dat held David Pajo meedoet op 1 track...

Elk teken van leven van Pajo moeten we koesteren

avatar van philtuper
Twee helden die samenkomen. Dat kan aleen maar tegenvallen. Tenminste, die gedachtenkronkel stond me in de weg en is de reden dat ik heb ‘m nog niet geluisterd heb. Bang dat ik dan teleurgesteld zal zijn. Zowel Will Oldham als Bill Callahan staan bij mij heel hoog op de ladder, al ben ik het latere werk van met name Callahan wat minder gaan volgen. Smog kan nooit kapot, het eerdere solowerk ook niet. En Oldham heeft ook wel een paar minder interessante of overbodige dingen gedaan, echter staan daar tal van 24-karaats albums tegenover.

Vrijwel altijd de moeite waard dus, daarom verbaast het mezelf dat ik me hier nog niet aan gegeven heb. Lang verhaal kort, na de positieve feedback die ik hierboven gelezen heb, pak ik mijn koptelefoon en ga ik er eens lekker voor zitten!

avatar van Noki
Nu al de miskoop van het jaar. Teveel laten leiden door de recensies hier. Vreselijk. CD is hier gratis af te halen.

avatar van Venceremos
Prachtige uitgave met track-by-track commentaar van alle deelnemers, bijbehorende kunst en stills uit betreffende videoclips. Voor elke song is een clip geschoten kennelijk. Dit multidisciplinaire project is wmb het mooiste wat de coronatijd ons noodgedwongen heeft. In de toekomst wellicht zelfs een halfje erbij, wie weet.

avatar van philtuper
Noki schreef:
Kun je 'm opsturen? Dan betaal ik de verzendkosten wel.

avatar van Zeno
Vaak draaien dan wordt het wel erg mooi. Natuurlijk een rommeltje maar er zitten wel erg mooie covers tussen. Die van Lou Reed vind ik mooier dan het orgineel.

Draai m nu weer, heb de lp versie met een werkelijk prachtig boekwerk waar elke track besproken wordt, het zijn allemaal liefhebbers dat hoor je wel.
Zit een grote country twang in maar hier kan ik dat wel hebben, prachtige bewerkingen en de stemmen passen goed bij elkaar. Denk wel dat je fan moet zijn van Will en Bill om dit te kunnen appreciëren.
Wat een plaat is dit, laatste nummer kant 1 heerlijk een "zwaar" gitaartje.

Allegaartje? my ass, nummer voor nummer kwaliteit

avatar van Niek
Individueel geweldige artiesten maar ze versterken elkaar helaas niet. Zoiets als I Want to Go to the Beach is gewoon matig. De nadruk lijkt eerder te liggen op interessante muziek willen maken dan op daadwerkelijk iets willen uiten via muziek, terwijl het juist dat laatste is wat deze artiesten zo bijzonder maakt normaliter. Er zitten ook mooie liedjes tussen hoor (de opener onder andere) maar het gros is ruim onder het niveau dat je verwacht bij deze namen. Vind ook de stemmen niet per se mooi samen. Mislukt project als je het mij vraagt.