Beluister de volledige plaat:
Before The Glinting Spell Unvests
Kijk, een muzikant zou zich natuurlijk eigenlijk geen reet aan moeten trekken van releasedata. Toch zou je moeten weten dat de meeste muziekliefhebbers in december vaak al eerdere releases aan het herbeluisteren zijn om het welbekende ''jaarlijstje'' op te stellen. Dat zorgt er vaak voor dat december-releases een beetje in de vergetelheid vallen.
Dat is doodsonde. Ik ben er namelijk sterk van overtuigd dat deze plaat van Ustalost binnen metalkringen hoge ogen zou gooien. Dit is een project van Will Skarstad, die je ook zou kunnen kennen van de fenomenale Amerikaanse blackmetalband Yellow Eyes. Je kunt het van weinig muzikanten zeggen momenteel, maar Skarstad heeft een volstrekt unieke stijl die zeer herkenbaar is. Ik heb al eerder bij Yellow Eyes watertandend over zijn gitaarwerk gesproken, en hier doe ik dat weer: hij weet magistraal een balans te leggen tussen complexe kronkelende melodieën en prachtige intrigerende harmonieuze akkoorden. De enige band die qua riffstijl ongeveer dezelfde soort balans heeft is het eveneens Amerikaanse Krallice, dat ook een vrij eigen geluid heeft binnen blackmetal. Dat die ronduit intrigerende riffs ook nog eens worden gecontrasteerd door gracieus bewegende prominente baspartijen is.... hemels. Veeg me op.
Dan ben je nog niet klaar. Want die Skarstad zet ook nog dromerige jaren '70 stijl synths in. Het watertanden was blijkbaar nog niet heftig genoeg. O wacht, ook nog elegante koorgezangen. Skarstad bereikt een soort dualiteit die je niet veel hoort in blackmetal: hij brengt in zijn composities een enorme complexiteit met zich mee, maar het algehele geluid is zo krankzinnig natuurlijk. De enige plaat van dit jaar die een gelijkende balans bereikte binnen blackmetal was
Fluisteraars - Gegrepen door de Geest der Zielsontluiking (2021). Ik raad liefhebbers van die plaat dan ook sterk aan om deze plaat te beluisteren.