Mike Oldfield - The Complete (1985)

Label: Virgin

1. Arrival (2:46)
  2. William Tell Overture (3:52)
  3. Cuckoo Song (3:15)
  4. In Dulci Jubilo * (2:50)
  5. Portsmouth * (2:02)
  6. Jungle Gardenia (2:45)
  7. Guilty (3:57)
  8. Blue Peter (2:07)
  9. Waldberg (The Peak) (3:24)
  10. Wonderful Land (3:37)
  11. Etude [Single Edit] (3:04)
  12. Pictures in the Dark * (4:18)
  13. Moonlight Shadow (3:37)
  14. Family Man (3:45)
  15. Mistake (2:54)
  16. Five Miles Out (4:17)
  17. Crime of Passion (3:38)
  18. To France (4:34)
  19. Shadow on the Wall [Extended Version] (5:07)
  20. Ommadawn [Excerpt] (7:04)
  21. Tubular Bells [Excerpt] (8:34)
  22. Hergest Ride [Excerpt] (4:20)
  23. Incantations [Excerpt] (4:41)
  24. Evacuation [Single Edit] (4:07)
  25. Sheba [Live] (3:28)
  26. Mirage [Live] (4:49)
  27. Platinum [Live] (14:16)
  28. Mount Teide [Live] (4:07)
Wat deze verzamelaar zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat er veel bekende singles opstaan die nog niet op cd verschenen waren. Wie alle cd's heeft, krijgt hier dus ook heel wat nieuws, tenzij je die nummers al op single (plaat) zou hebben natuurlijk.
De opbouw met vier secties (kort instrumentaal, hits, lang instrumentaal en live) is ook leuk.
Een mooie start voor wie niks heeft van MO en een mooie aanvulling voor wie al veel heeft.
MO, een grote naam, en terecht!
Vandaar 4,5.

Prima doorsnee van Mike's werk t/m 1984. De live tracks zijn de aanschaf meer dan waard.

EVANSHEWSON
Misschien zijn er nu al betere en completere verzamelaars van Mike Oldfield, maar deze heb ik al zeer lang en het blijft een mooie doorsnede van 's man's werk, toch ?
In Dulci Jubilo blijft mijn absolute favoriet ! 4 STERREN krijgt deze best of van mij !

avatar van marco straaten
mijn all time van favoriet blijft toch moonlight shadow; bij dit nummer blijf ik kippenvel krijgen.

avatar van LucM
"Moonlight shadow", ingezongen door Maggie Reilly, vind ik eveneens hét hoogtepunt op dit verzamelalbum en nog altijd een fantastisch nummer dat bovendien een nummer 1 hit werd tijdens de hete zomer van 1983. Maar Mike Oldfield is vooral een veelzijdig artiest die zowel met pretentieuze stukken (Tubular bells) als met eenvoudige nummers (Ommadawn) goed weg komt.

EVANSHEWSON schreef:

Ik denk wel dat dit de meest speciale verzamelaar is met die live-nummers.

avatar van vigil
LucM schreef:
als met eenvoudige nummers (Ommadawn) goed weg komt.

avatar van LucM
Vergissing : Ik bedoelde "Portsmouth". Maar dit is wel een volledige compilatie van Mike Oldfield. De eerste CD bevat de meer hitgevoelige en eenvoudigere nummers (zoals het eerder vermelde "Moonlight shadow" en "To France, eveneens een prachtig nummer), de tweede CD de langere en meer pretentieuze stukken.

avatar van ricardo
Ik vind een verzamelaar van Mike Oldfield eigenlijk maar niets want dan mis je nog gewoon teveel goede nummers,en op verzamelaars korten ze sommige nummers ook gewoonweg in,waardoor je de essentie en wat Mike Oldfield daadwerkelijk in zijn mars heeft/had mist vind ik.Gewoon Tubular Bells,Hergest Ridge,Ommadawn,Incantations,Amarok en The Songs Distant Of Earth. aanschaffen en je hebt m.i de beste Oldfield albums wel in huis,en origineel en compleet en geen verknipte nummers dus.

De man heeft anders verscheidene singles gemaakt die nergens anders op te vinden zijn. En voor Tubular Bells, Hergest Ridge en Ommadawn, daar kan je veel en veel beter deze voor in de plaats nemen. Heeft ze alledrie compleet en ook veel toegevoegde waarde.

avatar van ricardo
Jij hebt alle albums waarschijnlijk al origineel denk ik Kaztor.Ik heb die bovengenoemde 6 albums origineel,en heb nog wat gepindakaasde albums van Mike.Ik houd het maar gewoon bij die 6 albums org en als ik nog eens iets wil hebben dan pindakaas ik het wel.Ik vind crisis overigens ook een erg goed album,maar gewoon iets minder dan de bovengenoemde 6.

Haha, ik heb Boxed en Incantations.
Denk dat ik ook nog eens achter deze en Amarok aan ga en dan geloof ik het denk ik wel. Al die Tubular Bells-en zijn aan mij niet besteedt.

avatar van ricardo
Heb ik ook zo hoor,al die Tubular Bells albums zijn ook niet aan mij besteed,gewoon commercieel uitmelken van een destijds nieuw concept is het vind ik.Gewoon de centjes in de zak houden voor Zappa,en de rest van Mike gewoon pindakazen.

ricardo schreef:
Gewoon de centjes in de zak houden voor Zappa

Dan delen we een levensmissie.

EVANSHEWSON schreef:

Nou, heb 'm inmiddels. Ik ben dik, dik tevreden. Misschien is het wel niet zo compleet als die nieuwe driedubbelaar, maar ik hou van de verdeling van de nummers en dat maakt het toch meer bijzonder. Ook het aantal exclusieve nummers maakt het een toffe verzamelaar.

avatar van LucM
Zoals eerder vermeld : Op CD1 de hitgevoelige nummers, op CD2 de experimentele nummers. Dat geeft een goed beeld over het oeuvre van Mike Oldfield.

Wat me zo opvalt aan deze verzamelaar (en dus ook Mike Oldfield) is dat hij zowel het grootschalige (denk tubular Bells en alle spin-offs, Incantations, Ommadawn) als het kleinschalige (de korte instrumentale nummertjes zoals Portmouth etc.) omarmt. Bij een nummer als bv. In Dulci Jubilo waan je hem als een soort troubadour die met z'n gitaar op alle volksfeestjes aanwezig is. En dat is dan dezelfde persoon die verantwoordelijk is voor breed uitgesponnen, rijk geïnstrumenteerde opussen. Daarnaast is het een meester in het maken van Ultieme Popliedjes. Hij schiet nog wel eens door in een soort van kinderlijk enthousiasme (bv. het nogal truttige hitje Innocent, dat later verscheen), maar over het algemeen is het dik in orde. Luister maar eens naar het geweldige gitaarwerk op Moonlight Shadow of To France. Mike is geen shredder of all-round gitaarvirtuoos, maar Mike is gewoon Mike en doet gewoon z'n ding zoals alleen hij dat kan. En dat siert hem, vind ik.

avatar van LucM
"Moonlight Shadow" is voor mij één van de beste songs van 1983 vooral vanwege het machtige gitaarwerk van Mike Oldfield, maar de melodie en de zang van Maggie Reilly vind ik eveneens prachtig.

Maggie Reilly verdient wat mij betreft ook alle lof die haar toekomt. Ze schittert ook op Family Man, dat later een hit werd voor Hall & Oates.

Anno 1985 een zeer waardevol album
omdat het heel wat niet op LP verkrijgbare tracks telde.

Ondertussen zijn we meer dan 20 jaar later
en blijft het moeilijk om bijvoorbeeld CDversies te vinden
van William Tell Ouverture, Cuckoo Song, Guilty,
Jungle Gardenia, The Peak, Mistake en Crime of Passion.

Jammer dat In the Pool en Afghan ontbreken.

Sommige Europese versies
hadden Pictures in the Dark ipv Mistake.

De live-versies vond ik minder relevant.
Al hou ik wel van deze Mount Teide.

avatar van Helicon
De eerste cd luister ik nog wel eens. De eerste korte instrumentale nummers zijn soms leuk (Portsmouth & In Dulci Jubilo) soms ook zelfs bijna irritant (guilty), tot hardverscheurend mooi (Etude)

Maar het onbekende pareltje op deze plaat vind ik toch Crime of Passion! Wat een geweldig nummer is dat zeg!

Helicon schreef:
Maar het onbekende pareltje op deze plaat vind ik toch Crime of Passion!
Wat een geweldig nummer is dat zeg!

En wat dacht je van track 16?

avatar van Helicon
dazzler schreef:

En wat dacht je van track 16?

Dat is toch Crime Of Passion?

Met de juiste promotie had dat een knaller van een hit kunnen zijn. Maar helaas....

Helicon schreef:
Maar het onbekende pareltje op deze plaat vind ik toch Crime of Passion!
Wat een geweldig nummer is dat zeg!

En ik las dus: het ONTBREKENDE pareltje.
Mea culpa ... ik dacht dat je het niet gezien had dat het nummer erop stond.

ps. Wist je dat er een (Duitse?) versie van het album bestaat
waarop Mistake vervangen is door Pictures in the Dark?
Dat nummer was een top 10 hit in Duitsland.

Trouwens gek dat deze single uit 1985 ontbreekt
op de "gewone" edities van The Complete ... het dubbelalbum
heeft het moeilijk om zijn naam voldoende eer aan te doen.

Net als de Elements box trouwens.
Zowel The Complete als Elements waren bedoeld
om de luisteraar de kans te geven om Mikes non-album singles
en b-kantjes te verzamelen ... maar er werden er heel wat over het hoofd gezien.

Ik las trouwens onlangs nog een artikel over de originele tracklijst van Elements.
Heel wat nummers (die nog steeds niet officieel op CD gereleast zijn) stonden er op,
maar werden in extremis toch weer van de box gehaald om diverse redenen.

dazzler schreef:
diverse redenen.

€, € en €?

avatar van ricardo
Misschien is dit wel een goede kennismaking in de muziek van Mike Oldfield. Voor mij niet denk ik, want ik ben van mening dat een verzamelaar Mike Oldfield gewoon tekort doet. De vaak erg lang uitgesponnen instrumentale stukken worden op verzamelaars helaas te vaak en te veel ingekort, waardoor je juist net de essentie mist van wie, wat en waar Mike Oldfield voor staat. Ik ben begonnen met Tubular Bells, snel gevolgd door Ommadawn. Voor mij het beste begin. Ik heb weleens losse nummers op verzamelaars gehoord van Oldfield, maar daar ontbraken vaak de mooiste stukken en de climaxen vaak op.

Met Boxed kom je een heel eind als introductie (en met deze trouwens ook wat kortere nummers betreft).

avatar van ricardo
Als ik zie wat voor nummers hierop staan, zowel alleen van de instrumentale albums als met zang, dan heb je best een goede introductie inderdaad. Alleen mis je van de mooie lange instrumentale nummers vaak de mooiste stukken, waardoor je dan weer net het mooiste mist en weer net geen voldoende goed beeld krijgt om een regulier album van hem te kopen. Ik blijf van mening dat Oldfield geen artiest is voor een verzamelaar. Of ze moeten de mooiste instrumentale stukken er volledig gaan opzetten en niet in gaan knippen.

Maar dat is nou juist de bedoeling van deze verzamelaar. Je krijgt een smaakje voorgeschoteld; Wil je het gehele dessert? Dan koop je de albums!