Sepultura - Schizophrenia (1987)

Braziliƫ
Label: Cogumelo

1. Intro (0:31)
  2. From the Past Comes the Storms (4:55)
  3. To the Wall (5:36)
  4. Escape to the Void (4:38)
  5. Inquisition Symphony (7:13)
  6. Screams Behind the Shadows (4:48)
  7. Septic Schizo (4:31)
  8. The Abyss (1:01)
  9. R.I.P (Rest in Pain) (4:36)
  10. Troops of Doom * (3:17)
avatar van Eddie
Dit is toch echt het eerste echte goede werk van Sepultura, van redelijk Primitive band met standaard simpele Thrash song heefd Sepultura zich in amper een jaar ontwikkeld tot een band met steen goede volwassen thrash song en teksten die echt een boodschap hebben zonder zemelig te worden (to the wall) Alles klinkt alsof ze al jaren tot de ereliga der thrash metal behoren. Ik hoor vaak dat het slyer gehalte nogal hoog is persoonlijk vind ik dat wel meevallen, het is en blijt thrash en dat is nu eenmaalniet de muziek met de meeste diversietijd. Het enige mindere nummer vind ik het laatste R.I.P. niet slecht maar wat minder als de rest. 4.5*

DutchViking
Ik vind deze nog een tikkeltje heavier dan het meeste Slayer-werk en om eerlijk te zijn, vind ik Schizophrenia geen al te geweldig album. Brakke productie, dat heeft dan wel weer z'n charme

De songs zijn op zich niet slecht, maar er zit m.i. te veel van hetzelfde tussen. Als ik dit vergelijk met Sepultura's latere platen, vind ik deze beduidend minder.

Het intro van From the Past Comes the Storms lijkt m.i. trouwens erg veel op dat van Angel of Death.

avatar van relentless
meer valt erniet van te zeggen

Is deze ongeveer even goed als Beneath the remains??

Nou Beneath the Remains is wel beter ze hebben er wat meer hun eigen geluid gevonden. Schizophrenia is hier en daar wat meer van het zelfde en ja de brakke productie he, maar het is zoals Dutch Viking zegt het heeft zo'n zijn charme! Als ik jou was zou ik eerder voor Arise gaan, dat vindt ik persoonlijk de beste.

Het intro van deze cd blijft natuurlijk wel briljant!

yep arise vind ik ook wel de beste.(het zou nippen met chaos AD) Roots vind ik ook vrij goed, staan aantal zwakke nummers op.Maar na roots heb ik geen enkele cd meer van sepultura beluisterd behalve de laatste dante XXL (erg goed) ( de stem van Max en sepultura horen gewoon samen )

Ben ik het helemaal mee eens. Dan zou ik zeggen kijk eerst of je Schizophrenia ken downloaden en probeer hem dan uit vind je het wat dan ken je hem altijd nog kopen, ik vindt het altijd wel een lekkere plaat, maarja smaken verschillen.

Goede cd, maar toch moet het allemaal nog wat aangescherpt worden. Sommige nummers gaan een beetje richtingloos te lang door. Maar op de cd hierna heeft deze band de zaken dik in orde en komen ze m.i. met hun meesterwerk.

avatar van Status Seeker
mike_hoog schreef:
Het intro van deze cd blijft natuurlijk wel briljant!

Psycho

max en joep
toffe gitaar slagjes in eerste nummer

Woutjinho
strakke cd. from the past comes the storms, to the wall en inquisition symphony zijn echte meesterwerken
de cds hierna waren voor mij geld verspilling

avatar van exodus
HEER-LIJ-KE Thrashschijf! De sfeer, de muziek, de hoes...alles draagt bij aan een juist authentiek Thrashgevoel waar je spontaan een goede zin van krijgt. Escape to the Void is ook al zo'n heerlijke Thrashkraker van vroeger. Om nog maar te zwijgen over het agressieve begin van: From the Past Comes the Storms en het heerlijke To the Wall! Ook die tom-tom's/drumgeluid op deze plaat...puur metal! En het knalt! Gitaren lekker agressief...én Sepultura kreeg op deze lp ook meer een eigen gezicht/geluid! Toffe lp die met trots tussen mijn andere 500 Thrash lp's staat uit die mooie jaren!

avatar van Schizophrenia
Ha, deze heb ik nog op lp. De productie vind ik deze plaat net iets te veel nekken, maar het beukt ontiegelijk hard. En ik neem aan dat dat ook de opzet was van Sepultura bij deze plaat.

avatar van exodus
Oude Sepultura heb ik allemaal op vinyl. En gelukkig heb ik ze mogen zien op Dynamo open air 1990 n.a.v. het succes van Beneath...toen ze dus nog goed waren en keiharde Thrash maakten en het echt wel mijn band was. Wat een geweldige energieke sfeer toen. Arise ging...vond het al wat saaier worden, daarna begon ik hekel aan mijn helden uit Brazilië te krijgen met hun springerige Groove etc. T/m Beneath is me deze band heilig, en ik zet maar weer eens heerlijk de Schizophrenia-lp op...voor die nummers en die sfeer leef ik! Thrash 'em All!

avatar van krosnicky
waarom zetten ze hier nog is troops of doom op ??

avatar van Eddie
krosnicky schreef:
waarom zetten ze hier nog is troops of doom op ??

Troops of doom stond van origine niet op deze plaat. echter bij de eerste re-release uit 1991 (dacht ik) is die er bij op gezet omdat dat een live kraker was die een wat beter geluid verdiend dan op het debuut.

Deze Troops Of Doom klinkt een stuk strakker dan het origineel.

PriestMaiden
Deze kan mij al heel wat meer boeien dan hun zwakke debuut. Escape To The Void, To The Wall en From the Past Comes the Storms als favoriete nummers.

kaztor schreef:
Deze Troops Of Doom klinkt een stuk strakker dan het origineel.

Ik vind de originele versie veel vetter. Klinkt lekker rot!

avatar van Edwynn
Eén van de weinige momenten dat ik de remake boven het origineel prefereer. Overigens is de live versie op de Under Siege vhs superieur aan alle versies.

Troops Of Doom heeft hier al veel van het Beneath The Remains geluid. Het is er bijgezet toen Schizophrenia op cd uitkwam.

Schizophrenia zelf is een behoorlijke muzikale vooruitgang ten opzichte van het rare Morbid Visions. Andreas Kisser gaf het unieke Sepultura geluid structuur, finesse en een fikse dosis graniet. Nummers als Escape To The Void, To The Wall en Septic Schizo barsten van de energie en bijbehorende knijterriffs.
Het geluid is nog lekker underground en dat geeft Schizophrenia een wat duister randje.

Het onbetwiste hoogtepunt heet Inquisition Symphony. Een kippenvelopwekkende metalinstrumental die kwalitatief niets onderdoet voor Orion, The Day At Guyana of The Ultra Violence.

Aan deze Sepultura denk ik met weemoed terug. Ofschoon ik de laatste Sepultura afscheiding ook een warm hart toedraag.

Eddie schreef:

Op mijn cd uit '87 (Roadracer Records) staat Troops of Doom er ook gewoon op.

avatar van Edwynn
Die Roadracer (vs) en Roadrunner (Europa) persingen zijn uit 1990. Schizophrenia kwam voor het eerst op LP uit op het Braziliaanse Cogulemo label. Daar staat Troops Of Doom niet op. Ook niet op de eerste cd persing uit 1988.

Als ik het wel heb, stamt de Troops Of Doom heropname van de Beneath The Remains sessies. Maar dat weet ik niet helemaal zeker.

avatar van Von Helsing
Troops of Doom komt voor het eerst voor op de cd persing uit 1990. Dit was een Roadracer product (RO 9360-2).

Troops of Doom is opgenomen tussen Beneath The Remains en Arise in, namelijk op 26 en 27 Augustus 1990.

avatar van Edwynn
In Belo Horizonte. Ik heb het even nagezocht. Ik heb zelf ook zo'n Roadracer persing. Het nummer klinkt ook veel professioneler dan de rest van het Schizophrenia.

avatar van Guinness1980
Had inderdaad op internet gelezen dat deze opname van 1990 is.
Stond trouwens ook op de achterkant van het boekje vermeld.

Normaal staat bij een heruitgave toch ook op de achterkant van de hoes het jaar dat het album uit kwam?

avatar van exodus
Beste Von Helsing, Troops of Doom heropname Aug. 1990? ? ? Je kunt 't juist ontdekt/gelezen hebben, maar waarom vertelt mijn vlijmscherpe geheugen dan dat deze cd versie met de nieuwe Troops...bij mij door een kennis in JUNI 1990 voor mij op een cassette werd aangereikt?!?! (ik weet 't, ik reageer nu zeikerig laat, een jaar later...maar toch...opmerkelijk!)

avatar van exodus
Trouwens cijfer gaat nu bij wederom voor de 1000 e beluistering in mijn leven ietsje omlaag, was bij mijn vorige beoordeling zeker vanuit nostalgisch oogpunt te laaiend enthousiast. Dit nog steeds wel waanzinnige Sepultura album is inderdaad, ook zoals Edwynn omschrijft voorzien van een opvallende finesse, veel meer structuur en hard als graniet! Toch zakt het qua "er uit springende" songs na de eerste 4 nummers wat in, en is de rest ietsje te veel doorsnee thrash...de plaat begint zo sterk! (eerste 4 songs...echt wel!) "Escape to the Void" bijv. is een kraker van jewelste en "Inquisition Symphony" is zowat de "Call of Ktullu" (Metallica) van Sepultura.

avatar van trebremmit
Deze blijft wel erg gaaf hoor, doet niet veel onder voor de opvolger wat mij betreft, kolere wat een tempo!

avatar van Wolfmother
Luister al stukken beter weg dan het debuut, het is allemaal net wat strakker. Helaas nog steeds een beetje eenheidsworst met hier en daar uitschieters zoals From... Storms, Escape to the Void en de opgepoetste versie Troops of Doom.

Schizophrenia
Morbid Visions