Taj Mahal & Ry Cooder - Get on Board (2022)

Alternatieve titel: The Songs of Sonny Terry & Brownie McGhee

Blues
Label: Nonesuch

1. My Baby Done Changed the Lock on the Door (4:15)
  2. The Midnight Special (3:26)
  3. Hooray Hooray (4:19)
  4. Deep Sea Diver (5:17)
  5. Pick a Bale of Cotton (3:02)
  6. Drinkin' Wine Spo-Dee-O-Dee (3:15)
  7. What a Beautiful City (4:11)
  8. Pawn Shop Blues (5:51)
  9. Cornbread, Peas, Black Molasses (3:43)
  10. Packing Up Getting Ready to Go (2:49)
  11. I Shall Not Be Moved (4:19)
avatar van Poles Apart
De oude Rising Sons maatjes slaan de handen weer ineen:

Hooray Hooray

En zeker ook:

The Making of "Get On Board"

avatar van Michiel Cohen
Iets om naar uit te kijken.

avatar van heartofsoul
Inderdaad iets om naar uit te kijken. Ik had niet meer gerekend op een album met Ry Cooder in een prominente rol, en Taj Mahal kan ook niet veel kwaad bij mij doen. Totdat dit album uitkomt ga ik snel maar weer eens naar de albums met Sonny Terry en Brownie McGhee luisteren.

Mssr Renard

avatar van heartofsoul
Het art work is duidelijk geïnspireerd op dit album:

Spinner - discogs.com

gastheerg
Net de vinylversie binnen en na de eerste luisterbeurt ben ik al helemaal om.

Puur, authentiek en de mannen hebben hoorbaar pret.

Die combi spreekt mij meer aan dan gelikte, perfect geproduceerde platen.

Mssr Renard
Dit is inderdaad een ouderwets lekkere, pure, authentieke bluesplaat.

Van m'n blog:

Na meer dan een half mensenleven hervinden deze twee strijdmakers elkaar in een wel heel bijzonder project. Deze maand verscheen het album Get On Board met als subtitel The Songs Of Sonny Terry And Brownie McGhee.
Die subtitel verraad gelijk waar we met dit album mee te maken hebben, maar laten we eerst even terug gaan in de tijd.
Half jaren 60 speelde deze twee giganten in de het bandje Rising Sons. Cooder was op dat moment nog een snotneus van 17 jaar. Het bandje heeft slechts één single opgeleverd namelijk "Candy Man" b/w "The Devil's Got My Woman" welke in 1966 verscheen.

Later toen beide heren inmiddels beroemd waren zag een platenmaatschappij er ineens graten in om ook een album uit te brengen van opnames die door Rising Sons half jaren 60 waren gemaakt.
Zo verscheen in 1992 het album Rising Sons Featuring Taj Mahal and Ry Cooder. Helaas alleen op CD maar dik de moeite als je deze CD tegenkomt. Beetje zoeken moet dat wel lukken voor 3-4 Euro. Of die prijzen na het verschijnen van dit nieuwe album zo laag blijven is natuurlijk maar de vraag.

Dit nieuwe album Get On Board is een ode aan Sonny Terry en Brownie McGhee. Zowel Taj Mahal als Ry Cooder waren als jonge snaken erg onder de indruk van de muziek van dit tweetal.
Geen ander duo kon ook zo zang, ritme en harmonica combineren als Sonny Terry en Brownie McGhee. Het is op de een of andere manier ook enorm aanstekelijke muziek.

Taj Mahal en Ry Cooder doen ook geen poging het tweetal na te doen. Het is een ode aan en Taj Mahal en Ry Cooder geven daar - zoals je twee eigenzinnige artiesten mag verwachten - hun eigen invulling aan.
Cooder is echter ook een perfectionist zoals we weten en dit zijn niet zomaar een paar jeugdidolen die het tweetal eren. Dit is een ode op een mega hoog niveau.
Beide heren zingen en spelen gitaar. Daarnaast speelt Taj Mahal piano en uiteraard mondharmonica en dat laatste doet hij fenomenaal.
Cooder speelt naast gitaar ook op mandoline en banjo. Hij blijft - zelfs op z'n oude dag - toch een geweldige snarenmeester.
De beide oude kameraden worden op drum en bas begeleid door Joachim de zoon van Ry Cooder. Joachim heeft al op een fors aantal platen van zijn vader gespeeld maar heeft inmiddels ook als drie solo-albums op zijn naam staan.

Los van de geweldige kwaliteiten van de individuele muzikanten, weten de mannen dezelfde sfeer te creëren als het duo dat hen geïnspireerd heeft. Het klinkt dan ook vooral heel authentiek en daarnaast spat de pret en de energie werkelijk uit de speakers.

De hoes is ogenschijnlijk eenvoudig uitgevoerd maar is vooral een zeer fraaie remake van het 10 inch album Sonny Terry, Brownie McGhee, Coyal McMahan – Get On Board: Negro Folksongs By The Folkmasters wat als inspiratie heeft gediend.
Het pareltje van de hoes is echter de inlay. Op de voorkant van de inlay de gebruikelijke credits en dankwoorden.
Op de achterkant van de inlay komen de twee strijdmakkers aan het woord. De twee verhalen die de mannen laten optekenen laten zien dat Taj Mahal en Ry Cooder - die respectievelijk 79 en 75 jaar zijn - nog enorm gepassioneerde muzikanten zijn. Ze geven een inkijkje hoe muziek voor hun geëvolueerd is zowel in het maken van muziek als het waarderen van muziek van anderen. Cooder geeft tevens inzicht hoe het zaadje voor dit project eigenlijk een kleine 60 jaar al gepland werd.

Dit album is niet zomaar een ode, maar de koning onder de odes en vooral een geweldig muziekfeestje. Het muziekfeestje op dit album is zo intiem, zo direct gemaakt dat het net is of je erbij bent. Drie muzikanten, een koffer instrumenten, eenvoudige opnamespullen en 11 heerlijke Blues nummers................meer heb je niet nodig om een meesterwerk te maken!

avatar van henrie9
Die legendarische oude krakers van de Buena Vista Social Club bracht hij in 1996 ten overstaan van de hele wereld weer springlevend. Op zijn discografie staan zo nog van die tour de forces rond wederkomst van stilaan vergeten helden of onder het stof verdwenen muziekstijlen wereldwijd. En nu, hier, doet Ry Cooder met 'Get On Board' zelfs overleden legendes weer helemaal stralend uit het graf verrijzen. Samen dit met z'n allereerste compagnon de route Taj Mahal, zanger-multi-instrumentalist, met wie hij als tiener al The Rising Sons vormde, brengen ze hier samen die muziek én grotendeels het gelijknamige album uit 1952 dat hun toenmalige idolen maakten, de mondharmonica- en gitaarspelende Sonny Terry en Brownie McGhee. Blinde Sonny en spierverlamde Brownie waren folk- en bluesmannen die hun succes oogsten tot in de vroege seventies en die bij Cooder en Mahal al heel pril het heilige muzikale vuur voor blues en soul ontstaken. Zelf zijn ze nu vrijwel even oud als zij toen zijn geworden, Cooder 75 en Mahal 80. Even grote blueshelden bovendien. Ze doen hun eerbetoon elk op hun manier, maar eerst en vooral met de relaxete gezelligheid van een vrienden-muzikantenduo dat heerlijk opleeft in de recreatie van de aloude fantastische sound van Terry en McGhee. En waarlijk, dit klinkt zo aantrekkelijk levend, zo ongekunsteld retro. Zelfs zonder de blues- en folkoriginals vooraf te kennen, voel je de muziek zijn goede werk doen, tot in je hoofd, hart en ingewanden. Het goede humeur welt op, zowel het verstand als het buikgevoel zeggen: wat is dit goed.

De zanderig knisperende stem van Mahal, z'n mondharmonica, gitaar en piano, ze slepen je mee in de oude songs en Cooder, die blijft, naast medevocalist, op gitaar, banjo en mandoline gebijteld de even meesterlijke snarenplukker die hij al die jaren al was. Cooder's zoon Joachim vult aan met bas en percussie. Zo geeft, prachtig, het verleden zijn nostalgische vibes nog eens door aan nieuwe generaties, aan al wie er wil voor openstaan. Alles wordt hier ten hore gebracht, direct en spontaan, intiem en ongedwongen, als ware het live in een te kleine Labadoux-clubtent ergens in Ingelmunster, met nodige vrolijkheid en handclaps van de enkele tientallen. Heel uiteenlopend, de folkieshits 'The Midnight Special', 'Hooray Hooray', 'Pick a Bale of Cotton', 'I Shall Not Be Moved'. Of de fraaie blues 'Drinkin' Wine Spo-Dee-O-Dee', 'Pawn Shop Blues'... Is het materiaal niet altijd met de juiste muzikale precizie, wat zou dit de pret drukken. Niet bij deze twee enthousiaste oude rotten-muzikanten, evenmin bij fervente toehoorders van schitterende folkbluesalbums als dit. Een tribute aan Sonnie en Brownie is het, maar evengoed een spetterende viering op plaat - na 56 jaar! - van de hereniging van Ry en Taj.

gastheerg
Mooi om te zien dat dit album meer mensen inspireert om op het toetsenbord los te gaan.
En terecht!

Lekker album. Vind het een van de betere albums van Ry Cooder.

avatar van Boomersstory
Briljant album van de twee heren. Het klinkt als een huiskamerconcert. Met dit werk zouden ze het eveneens lekker doen op een krukje along the streets. Meeslepend. Heerlijk!
Komen ze ook nog naar de Residentie dit jaar?? Wat mij betreft zijn ze meer dan welkom

avatar van Boomersstory
gastheerg schreef:
Van m'n blog:

rising sons featuring Taj Mahal Ry Cooder found on qobuz. Briljant. Thx

avatar van spinout
Goed dat ik in de berichten hierboven lees, dat ze de opnamen in de stijl van Terry en McGhee wilden opnemen, want ik vind de arrangementen van de nummers nogal saai. Maar dat heeft dus een reden. .Helaas hoor ik Ry Cooder zelden vlammen op dit album. Het klinkt allemaal nogal vrijblijvend. De composities zijn in orde, alleen de uitvoering had beter gekund.