Spinvis - Goochelaars & Geesten (2007)

Alternatieve titel: Goochelaars & Geesten / Man Zkt Vrouw

Pop / Score
Label: Excelsior

1. Goochelaars & Geesten (4:35)
  2. Loop der Dingen (3:29)
  3. Wespen op de Appeltaart (4:31)
  4. Dag 1 (3:50)
  5. Wat Zei Alice Ook Alweer (2:37)
  6. Op een Ochtend in het Heelal (4:20)
  7. Eine Kleine Nachtmuzik (2:16)
  8. Ik Adem door Mijn Ogen (2:39)
  9. Een Nagemaakte Gek (3:15)
  10. Alles in de Wind (2:58)
  11. Ferdinand Cheval (2:14)
  12. Was (5:03)
  13. Een Kindje van God (3:22)
  14. Aap! (3:32)
  15. Het Laatste Wonder (5:05)
  16. Medea (1:04)
  17. Mare Frigoris (2:52)
  18. Het Huis, de Keuken * (2:30)
  19. Snel Naar het Station * (1:23)
  20. Goed Gekleed * (0:43)
  21. Maarten * (1:07)
  22. LinoPers * (0:48)
  23. Mijn Zee * (3:58)
  24. Boze, Boze Alina * (0:32)
  25. Dit Is de Kamer van Maarten * (0:49)
  26. Ufo's en een Wild Autoritje * (1:00)
  27. Kus * (0:59)
  28. Pollenbrood * (0:32)
  29. Gaat het Ook Nog Regenen * (1:58)
  30. Vieze Koffie * (0:29)
  31. Morgen, Morgen, Morgen * (0:39)
  32. Hij Heeft Spijt * (0:53)
  33. Dépard Tristesse en Autopech * (1:48)
  34. Alina * (3:32)
  35. Trailer Versie 1 * (1:09)
  36. Trailer Versie 2 * (1:09)
  37. Trailer Versie 3 * (1:08)
Nautilus schreef:
Dude, het betreft een b-kanten en rariteiten verzamelaar.
Klopt, maar daarom hoeven we 'm niet hoger te gaan waarderen. Er staan een paar juweeltjes op (Wespen op de Taart, Ochtend in het Heelal, Kindje van God), maar al met al is het toch te mager. Een 2,5 (kan misschien nog iets groeien).

avatar van Nautilus
Koerok schreef:
Klopt, maar daarom hoeven we 'm niet hoger te gaan waarderen.

Maar dat hoor je mij ook niet zeggen. Glimlicht gaf me alleen het idee dat ie had gehoopt dat het om een geheel nieuw album ging, hetgeen natuurlijk niet het geval is.

Dergelijke verzamelaars zijn zelden erg bijzonder en meer iets voor de echte liefhebbers die hun verzameling compleet willen hebben of niet in het bezit zijn van de singles, etc.

De verpakking van Goochelaars en Geesten ziet er naar mijn mening zeer goed uit en alleen al de bonus cd met de gehele Man Zkt Vrouw soundtrack maakt de gelimiteerde editie (is er ook een gewone dan?) voor mij de moeite waard.

O zeker!
Ik heb zelf niet zo bijgehouden welke nummers al eerder zijn verschenen als B-kant e.d. Kindje van God kende ik al wel en ik ben blij dat het op dit album staat. Ik hou er niet losse nummers. Het nummer "Snowed Under' van Keane staat bijv. niet op hun eerste album en ook niet op het tweede. En dat terwijl het een van mijn favoriete nummers is. Had die even meegenomen op album 2 denk ik dan? Maar ja, artiesten hebben soms zeer verheven gedachten over een bepaalde plaat. Dat moet dan zo en niet anders, en Snowed Under zal dus wel niet in het 'Under the Iron Sea'-concept hebben gepast.
Tot zover Keane, nu weer snel terug naar......SPINVIS!!!

TSP7
Heb hem net voor het eerst geluisterd en ondanks dat ook ik toch duidelijk de samenhang van een 'normaal' album mis, vind ik het toch wel een leuke compilatie. Omdat ik zelf niet zo'n singletjes-jager ben had ik toch 2/3 van de nummers nog niet gehoord.
Overigens vind ik zelf de meeste nummers ook niet passen tussen de twee officiele albums, dus dat heeft Spinvis dan ook weer goed aangepakt..
Het nummer 'Alles in de wind' had wat mij betreft inderdaad (ik las het al ergens eerder) niet op de cd gehoeven, maar nummers als 'Wespen op de Appeltaart', 'Goochelaars en Geesten' maken de cd ook interessant voor Nieuwegein aan Zee-bezitters.
Ik moet de bonus-disc nog luisteren, maar daarmee valt of staat mijn aanschaf niet --> bij mijn cd-zaak krijg je er voor €3,-- tickets bij voor een optreden

Er stond vandaag een wel heel erg lovende recensie in de Volkskrant (5 sterren).

avatar van dynamo d
aERodynamIC schreef:

Waarom niet?! Spinvis maakt aparte, lekkere muziek en dan ook nog een keer van Nederlandse bodem.

Ik heb er geen enkel probleem mee (de cd is immers in bestelling en verwacht ik morgen in de brievenbus), maar ik vond het wel verrassend omdat we hier toch praten over een cd vol met b-kanten en wat al niet meer.
Begrijp me goed: dat hoeft helemaal niks te zeggen, maar dat een journalist juist daar toch de volle mep voor geeft (waar ze nu eenmaal erg zuinig mee zijn) verbaasde me behoorlijk.
Hoe dan ook is het knap dat een album als dit zo sterk kan zijn, het zegt genoeg over de kwaliteiten van Spinvis.

avatar van themanygrams
Hij is weer fijn. Zoals al eerder gezegd, blijven de échte geniale teksten een beetje weg, maar vooralsnog vind ik hem heerlijk.

aERodynamIC schreef:

In de nrc.next kreeg hij maar 2 sterren, wat ik toch weer wat overdreven laag vond, maar 5 sterren is inderdaad veel te veel..

Blijkbaar zijn de 'professionals' het onderling net zo oneens als hier op musicmeter. Ik vind de liedjes in elk geval sterk genoeg om de cd gewoon te kopen (ook al ken ik er een aantal al van).

avatar van Jeanneman
Ik heb het nog niet vaak gehoord, maar ik vind het wel heel errug tof klinken. Gewoon fris en nieuw. Gewoon weer topwerk van de beste man.

Xel schreef:
en wat vinden we van de film score van Man zkt Vrouw ?

Een zeer welkome extra toevoeging en voor de twijfelaars misschien genoeg reden om dit album juist nu aan te schaffen i.p.v. nog even langer te wachten.

Op dit moment staat ie op en kijk ik naar buiten (mijn bureau met computer staat dusdanig opgesteld dat ik rechtstreeks naar buiten kan kijken): voor het raam een eikenboom die zijn beste tijd weer gehad heeft, de herfst voel je er aan komen als je er naar kijkt, en die boom staat weer aan de havenkant. De zon staat nu heel erg laag en de schittering op het water daarvan verblindt mij nu enigszins maar heeft ook een prachtige aanblik: een gouden gloed tussen de bootjes door. Dit alles met de soundtrack Man Zkt Vrouw op de achtergrond. Op de een of andere manier is het plaatje compleet.
Ik denk dat ik nog lang aan dit moment zal blijven denken als ik de soundtrack in geheel andere omstandigheden draai. Heel melancholiek is het gevoel nu en tegelijkertijd ook heel warm: misschien gevoelsmatig wel een verwelkoming van de herfst die wel niet heel erg lang meer op zich zal laten wachten.

Goochelaars & Geesten (met een zeer leuke cover en vertaling van het songfestivalnummer Poupée de Cire, Poupée de Son van France Gall) doet niet onder voor de voorgaande albums vind ik eigenlijk: dat het alle kanten op stuitert is voor mij geen probleem. Het is inderdaad een toverbal die telkens van kleur verschiet.
Nederland mag trots zijn op unieke artiesten als Spinvis!

fastpulseboy
ja best een mooie soundtrack, ik link em aan de zomer.......
want dat was net de herfst.

avatar van EStevens
Ben toch een beetje eens met Veronica. De stijl moet je eenmaal bevallen.

Veronica Magazine:
Vinex-poëzie uit Nieuwegein; de goede verstaander weet dat we het over Spinvis hebben. De singer-songwriter lever met Goochelaars & geesten een album af, dat je bevalt of mateloos irriteert. Helaas is bij ons het laatste geval. De cd bestaat uit B-kantjes en left-overs, en dat levert veel van hetzelfde op: te nadrukkelijk ingetogen fluitsterzang die bij tijd en wijle overgaat in onverstaanbaar geneuzel over wespen en andere stoorzenders. Tja.
(2 sterren / Veel gepraat, weinig wol)

0,5
Blijkbaar ben ik een uirzondering op de regel, in ieder geval val ik net als de recensenten van Veronica in de groep die deze man echt niet kan waarderen. beetje maf geneuzel. helaas (voor hem), deze komt niet in mijn CD collectie

p.j.koele schreef:

Maar je hebt wel het hele album gehoord mag ik dan aannemen gezien je 0,5?

(verwijderd)
Zeker een fantastisch album. Niet zo goed als Dagen van Gras en Spinvis, maar dat kan ook niet. Het zijn immers maar B-kantjes. Maar als zelfs zijn left-over hoop zo'n goeie plaat kan opleveren... Spinvis is een groot talent

(oja, weet iemand me te vertellen van wie die stemsamples uit Een Nagemaakte Gek zijn?)

avatar van luc011190
Weer een prachtig album van Spinvis. Een stuk atmosferischer en anders geproduceerd wat het een soberder album maakt dan de eerste en zeker dan de tweede.
Ook de wat grotere instrumentale intermezzo's voegen zeker wat toe.
3 cd's van Spinvis nu op 4,5*. Een veelzijdige en grootse muzikant.

Ach, bij Veronica kunnen ze in ieder geval niet schrijven
EStevens schreef:
... singer-songwriter lever met Goochelaars & geesten een album af ...

nijme255@adsl
Het talent van meneer Spinvis staat buiten kijf.
Echter het ene liedje kan mij meer bvekoren dan het andere.
Jammer dat men altijd uitgaat van het onvolprezen talent van de man
terwijl ook hij mindere songs kan maken.
Er staan er op deze cd een paar te veel.

fastpulseboy
TSP7 schreef:
Ach, bij Veronica kunnen ze in ieder geval niet schrijven

om over hun "smaak" nog maar te zwijgen. Maar ja, daarvoor lezen mensen de veronica gids ook niet.

avatar van Koerok
Halfje erbij, omdat de mooie nummers toch wel erg mooi zijn.

avatar van weasel
Ik ben wel benieuwd naar deze.
Spinvis begint me steeds meer te pakken, en zijn teksten zijn werkelijk onthutsend.

HIER een item waar hij een beetje vertelt over z'n inspiratie in tekstschrijven, erg goed!

avatar van Omsk
Spinvis.

avatar van Strangeways
Geneuzel is inderdaad ook het eerste woord dat bij mij opkomt als ik denk aan Spinvis. Zijn titelloze debuut vond ik al niet zo wereldschokkend als de meeste recensenten me wilden doen geloven, maar met nummers als Bagagedrager en Smalfilm zat het wel goed. Hij had dan ook jarenlang in alle anonimiteit aan de werkjes kunnen knutselen. Net als bij Sufjan Stevens vond ik een tweede album echter al teveel van het goede. Het niet laten rijmen van de tekstregels werd een trucje en ik werd kriegelig van 's mans slaperige praatstem. Ook op deze laatste cd weer veel kinderpoëzie die velen als "apart" en "origineel" zullen omschrijven maar die mij kromme tenen bezorgt.

avatar van Xel
Xel
Toch een prima album, waar ik met veel plezier naar kan luisteren.
Ondanks dat het niet het hoge niveau heeft van de reguliere albums heeft het toch genoeg hoogtepunten. (Titelnummer met name)
Wat me opvalt is dat het best wel als één geheel kan klinken, dat het soms gewoon voelt als een album wat in één keer is opgenomen.

avatar van oruiz
ben ik nou gek of hoor ik in het nummer Was, het nummer Poupée De Cire Poupée De Son van meneer Serge Gainsbourg?

avatar van Jasper
Je bent (volstrekt) niet gek, Spinvis is een bewonderaar van Gainsbourg.

oruiz schreef:

Als je goed opgelet had wist je dit al, want ik heb dat een paar berichtjes eerder al geschreven
Het staat overigens ook vrij duidelijk in het boekje vermeld.