Belle and Sebastian - A Bit of Previous (2022)

Label: Matador

1. Young and Stupid (2:54)
  2. If They’re Shooting at You (4:31)
  3. Talk to Me, Talk to Me (4:27)
  4. Reclaim the Night (3:13)
  5. Do It for Your Country (3:50)
  6. Prophets on Hold (4:46)
  7. Unnecessary Drama (4:16)
  8. Come on Home (3:54)
  9. A World Without You (3:03)
  10. Deathbed of My Dreams (3:48)
  11. Sea of Sorrow (4:58)
  12. Working Boy in New York City (4:15)
  13. A Bit of Previous * (3:49)
  14. Sometimes * (3:50)
avatar van Dim
Dim
Ik vind track 1 + 2 voor B&S-begrippen niet bijzonder sterk, maar dat wordt daarna ruimschoots goedgemaakt. Belle and Sebastian valt bij mij in de categorie "artiesten die je nog nooit een slecht nummer hebt horen maken" en ook van deze LP word ik weer blij van deze band, met hun veelheid aan dan weer zwaar aangezette en dan weer juist subtiele muzikale variaties en de standaard goede en heldere stemmen.

avatar van thetinderstick
A Bit of Previous is weer een typisch post 2010 album van Belle & Sebastian. Voor mij is alles t/m The Life Pursuit briljant. Daarna wordt het wat wisselvalliger. De vorige plaat 'How to Solve Our Human Problems' vond ik eigenlijk best goed, maar (omdat het eigenlijk 3 EP's zijn) het is een wat te lange lappendeken aan nummers. De score van 'Days of the Bagnold Summer' vond ik ook prima, maar dat blijft toch een soundtrack. A Bit of Previous klinkt wat meer gefocused, maar is niet over de gehele linie even sterk.

'Young and Stupid' en 'If They're Shooting At You' zijn tamelijk tenenkrommend. B&S klinkt hier veel te zoetsappig en gepolijst. Gelukkig volgt 'Talk To me Talk, To Me', een opvallend rauw nummer na dit openingsduo. Een hoogtepuntje, net als de single 'Unnecessary Drama'. Juist die wat rauwere liedjes bevallen me het best op dit album. Maar ook het old school klinkende 'Do It For Your Country', de door Sarah Martin gezongen nummers 'Reclaim the Night' en 'A World Without You' zijn geslaagd. 'Sea of Sorrow' en 'Working Boy In New York City' klinken ook nog interessant . De bijdrage van Stevie 'Deathbed of My Dreams' is helaas wat gezapig, ondanks de fantastisch mooie titel. 'Prophets On Hold' en 'Come On Home' zijn aardig, maar niet meer dan dat.

A Bit of Previous is geen hoogvlieger in het oeuvre van Belle & Sebastian, maar toch is het fijn om de band weer aan het werk te horen. En een paar pareltjes op een verder weinig vernieuwende plaat is misschien wel het meeste wat je van deze band in dit stadium van hun carrière kan verwachten. Helaas is hun concert volgende maand in Tivoli afgelast vanwege medische problemen. Live toch altijd een feestje. Ik hoop op een herkansing op een van de zomerfestivals in 2023.

avatar van AstroStart
Komende vrijdag al de release van het nieuwe album 'Late Developers'. Dit album zal wat speelser zijn dan 'A Bit Of Previous'. Ben benieuwd! Belle & Sebastian talk surprise album ‘Late Developers’ and “90s power ballad” ‘I Don’t Know What You See In Me’

AstroStart schreef:

Een aantal trouwe fans hebben het zelfs al op vinyl binnen! Leuke verrassing (nee, ik heb geen exemplaar).