The Incredible String Band - The Incredible String Band (1966)

Folk
Label: Elektra

1. Maybe Someday (2:20)
  2. October Song (4:08)
  3. When the Music Starts to Play (2:44)
  4. Schaeffer's Jig (0:58)
  5. Womankind (3:45)
  6. The Tree (2:55)
  7. Whistle Tune (1:01)
  8. Dandelion Blues (3:00)
  9. How Happy I Am (2:20)
  10. Empty Pocket Blues (4:47)
  11. Smoke Shovelling Song (3:47)
  12. Can't Keep Me Here (2:14)
  13. Good as Gone (3:30)
  14. Footsteps of the Heron (3:14)
  15. Niggertown (2:09)
  16. Everything's Fine Right Now (2:12)
avatar van potjandosie
de Incredible String Band werd in 1965 opgericht door de Schotse folkie Robin Williamson en de Engelsman Clive Palmer. kort daarna werd de groep tot een trio uitgebreid met de eveneens uit Glasgow afkomstige Mike Heron. folk trio's waren destijds populair.

op dit debuutalbum is traditionele, akoestische folk te horen sober geïnstrumenteerd. later ging de groep folk muziek maken met psychedelische, underground (Oosterse) invloeden, waar ik minder van gecharmeerd ben, maar andere liefhebbers zal dat wellicht juist wel aanspreken.

de traditionals op dit album (tracks 4,7 en 15) zijn alle 3 korte instrumentale nummers, uitgevoerd op banjo, fiddle en whistle. verder 7 nummers van Mike Heron, 5 van Robin Williamson (tracks 2, 5,8,11 & 13) en 1 nummer 10) van Clive Palmer, het enige nummer waar hij de lead vocal doet. de overige lead vocalen worden afwisselend verzorgd door Mike Heron en Robin Williamson, beide goede zangers en goede liedjesschrijvers. hun stemmen vullen elkaar goed aan op prachtige, ingetogen, meerstemmige songs als "Maybe Someday", "Dandelion Blues" en "How Happy I Am". de andere songs worden veelal individueel door MH en RW met uitsluitend zang en gitaar uitgevoerd. het nummer "October" met alleen Robert Williamson op vocal & guitar is inderdaad het hoogtepunt op dit mooie, rustgevende folk album.
van dit album uit 1966 verscheen in 1993 een re-issue op het WEA label.

album werd destijds in Londen geproduceerd door Joe Boyd, die o.a. de Nick Drake albums "Bryter Layter" en "Five Leaves Left" produceerde en de sound engineer was John Wood, die geluidstechnicus was van deze 2 albums en het derde album "Pink Moon" van NIck Drake produceerde

de muzikanten op dit debuutalbum waren:

Mike Heron: lead vocal, vocal, guitar
Robin Williamson: lead vocal, vocal, guitar, fiddle, mandolin, whistle
Clive Palmer: banjo, guitar, vocal, lead vocal (track 10), kazoo