The 3rd and the Mortal - Tears Laid in Earth (1994)

Noorwegen

6. Trial of Past (5:14)
  7. Lengsel (2:06)
  8. Salva Me (4:38)
  9. Song (6:37)
  10. In Mist Shrouded (5:35)
  11. Oceana (18:46)
avatar van Slothrop
Iedereen die denkt dat Metal alleen maar "herrie" is, zou verplicht eens dit album van The 3rd and the Mortal moeten luisteren. Al zoekt dit wel de randjes op van wat nog Metal genoemd kan worden. Atmosferische rock zou bij veel nummers de lading ook wel dekken. Sommige andere nummers zijn wat steviger qua instrumentatie en daar hoor je beter dat deze band hun roots in de Doom Metal heeft liggen, maar "stevig" is een relatief begrip hier. Niemand gaat deze muziek uitzetten omdat het te "hard" is of zo.

Verder absoluut een prachtig album, heel sfeervol en ingetogen, met een hoofdrol voor de prachtige zang van Kari Rueslåtten. Enige nadeel: het gaat iets te lang op dezelfde manier door. Bij de eerste helft van het album denk ik er serieus over om 4,5* te geven, maar op de tweede helft merk ik dat mijn aandacht wat verslapt en dat ik de nummers ook wat minder goed uit elkaar kan houden. Daarom hou ik het voor nu bij een dikke 4*, misschien verhoog ik het ooit nog als de laatste nummers beter bij me klikken. Verder wil ik me niet teveel focussen op de (voor mij) minpunten van dit album, los daarvan is het namelijk echt prachtig en ideaal voor wie houdt van sfeervolle emotionele muziek.

Tussenstand:
1. Tears Laid in Earth (4*)
2. Sorrow