William Fitzsimmons - Covers, Vol. 1 (2022)

Folk
Label: Nettwerk

1. The 1 (3:10)
  2. Love Will Tear Us Apart (3:27)
  3. The Commander Thinks Aloud (4:14)
  4. Solsbury Hill (4:39)
  5. Annie's Song (2:55)
  6. Please (3:26)
  7. Futile Devices (2:25)
  8. Sweetness Follows (3:39)
  9. Naked as We Came (2:47)
  10. Your Song (3:23)
  11. Lovin's for Fools (2:47)
  12. Smoke Signals (4:30)
avatar van Poles Apart
1. The 1 (Taylor Swift)
2. Love Will Tear Us Apart (Joy Division)
3. The Commander Thinks Aloud (The Long Winters)
4. Solsbury Hill (Peter Gabriel)
5. Annie’s Song (John Denver)
6. Please (Chelsea Cutler)
7. Futile Devices (Sufjan Stevens)
8. Sweetness Follows (R.E.M.)
9. Naked As We Came (Iron & Wine)
10. Your Song (Elton John)
11. Lovin’s For Fools (Sarah Siskind)
12. Smoke Signals (Phoebe Bridgers)

Bij elk album vol met covers zeg ik wel weer hetzelfde: het is en blijft een hachelijke onderneming. Meestal voegen ze niks toe of zijn ze gewoon ondergeschikt aan de originelen. Ja, er zijn ook best veel uitzonderingen, maar dan praat je vaak over een enkel nummer. Een album vol covers is toch andere koek.

Hoe is het met de Fitzsimmons koek? Nou, laat ik allereerst beginnen dat ik bij zijn laatste albums mezelf nog herhaal door te zeggen dat zijn steil onmiskenbaar is en dat er een lichte verzadiging optreedt, maar dat het toch lekker is en blijft.

En dat is nu dus niet anders. William maakt de nummers eigen en ik blijf smelten als ik hem hoor, covers of eigen nummers. Het maakt gewoon niet uit.

Love Will Tear Us Apart verscheen in april al op single en laten we eerlijk zijn: erg origineel is het niet meer om dit nummer te coveren, maar hoe dan ook: het blijft mooi en Fitzsimmons doet geen afbreuk aan het origineel wat mij betreft.

Niet alle nummers waren bekend voor mij en juist de wat onbekendere maken de meeste indruk, wellicht om het feit dat ik ze niet ken. Maar ook een bekend nummer als Solsbury Hill klinkt in deze versie schitteren net als R.E.M's Sweetness Follows. De Sufjan Stevens cover verrast niet erg: maar dat komt omdat beide mannen een beetje fluisterend zingen en William redelijk dicht bij het origineel blijft.

Ooit sloot ik William Fitzsimmons in mijn hart en na afloop van een optreden in Barcelona sprak ik hem kort en bleek het ook echt de sympathieke man te zijn zoals hij overkomt op het podium.
Ik heb nog lang geen genoeg van deze man en hij behandelt deze nummers met veel liefde. Dat is voor mij meer dan genoeg.

avatar van vinylbeleving
Ik dacht bij de eerste tonen van The 1, ai William zou je dit nou wel doen? niet alleen omdat het orgineel van Taylor Swift is, maar omdat het nummer nog niet zo lang onder ons is. Een cover van The 1, daar zat ik eerlijk gezegd nog niet perse op te wachten. Maar eerlijk is eerlijk, het nummer blijft wonderschoon en de ietwat bombastische inkleuring doet het nummer goed.
Verder volgen er wat bekende en minder bekende covers, waarvan ik alleen Your Song niet zo geslaagd vind. Verder een prima cover album, niet opzienbarend maar Fitzimmons blijft een prachtige stem hebben. Ik word er altijd heerlijk rustig van en het verveeld vrijwel nooit.

avatar van AOVV
Prima plaatje, William Fitzsimmons weet wat zijn grote troef is natuurlijk. Hier en daar wordt er wat met elektronica gepriegeld, maar in eerste instantie is het een vrij ingetogen coverplaat, af en toe moest ik ook denken aan Unlearned van Scott Matthew, die andere bebaarde bard, al klinkt Fitzsimmons steevast wat serieuzer.

Fitzsimmons covert hier enkele collega's uit de indie-scene (Sufjan, Iron & Wine, Phoebe Bridgers), en blijft dan vrij dicht bij het origineel. Zijn cover van Love Will Tear Us Apart weet me, hoewel niet bepaald een originele keuze, zeker te raken. Verder vallen ook The 1 en Solsbury Hill me op.

Niets wereldschokkends, dat hoef je ook niet te verwachten van William Fitzsimmons. Maar mij weet hij altijd wel te ontroeren.

3,5 sterren

avatar van vinylbeleving
Halve ster erbij. Zo op vinyl klinkt dit covers album echt mooi. Vooral Love Will Tear Us Apart van Joy Division en Sweetness Follows van R.E.M krijgen in de vertolking van Fitzimmons echt een prachtige sfeer. Ik vind beide covers mooier dan de orginele uitvoeringen.
Dit is echt een album, passend bij het jaargetijde.
Kaarsjes aan, met een deken op de bank en wat mijmeren over het leven. Prachtig.
In de liner notes lees ik dat Fitzimmons vrijwel alles zelf heeft ingespeeld. Mooi natuurlijk, maar dan liever volgende keer wel live drums in plaats van een drummachine. Verder een dikke pluim voor de beste man. Hij maakt eigenlijk altijd dezelfde muziek, maarja die stem blijft zo fraai. Als hij het telefoonboek zou zingen zou ie er nog mee wegkomen. Laat Covers vol 2 maar komen zou ik zeggen!