De boxset inmiddels een aantal keren beluisterd en heb er een beetje mixed (duh!
) feelings over.
Voor Northwinds is gekozen voor een aangepaste tracklist die er twee single tracks tussen propt. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van, de originele flow wordt hiermee teniet gedaan. Hier zijn enkele hoorbare verschillen per nummer:
1) "Keep On Giving Me Love": Direct vanaf het intro valt al op dat er meer is gebeurd dan slechts een beetje oppoetsen van de sound. Het ietwat stoffige geluid van de originele mix is verdwenen. De gitaar klinkt meer scheurend, de mondharmonica valt eerder in. De remix brengt dus bepaalde details meer naar voren, waardoor het nummer een krachtigere rockvibe krijgt. Ook de drums klinken meer staccato, het origineel was meer funky. Er is dus aan de ene kant een zekere verbetering waarneembaar maar tegelijkertijd is er ook wat verloren gegaan. Dit blijft trouwens een erg lekker nummer, dat geweldig werd ingezongen door Coverdale. Zijn diepe stem wist altijd alles naar een hoger plan te tillen.
2) "Sweet Mistreater": Dit was een single die niet op het album stond. Het origineel klonk erg kaal, gedateerd en een beetje lafjes. De nieuwe mix is zeker een verbetering want het klinkt nu wat voller en meer uptodate. Het lijkt zelfs een hele andere take te zijn, Coverdale zingt veel krachtiger. Er is duidelijk veel aan gesleuteld. Maar het blijft een beetje een niemendalletje, die ik liever als bonus aan het einde van de tracklist had gehad.
3} "Northwinds": Toch jammer dat deze ingetogen stijl slechts een uitstapje bleek, had in zijn latere carrière best nog eens zo'n nummer willen horen. Dit blijft een favoriet die qua sound gelukkig wat dichter bij het origineel blijft. Want daar was weinig mis mee. De nieuwe mix zorgt voor een iets warmer geluid waarbij de verschillende partijen beter in balans zijn.
4) "Give Me Kindness": Datzelfde kan ook gezegd worden over dit nummer. Opnieuw kleine verschillen die ik als positief ervaar. Blijft een leuk nummer met een party sfeer vergelijkbaar met Roger Glovers The Butterfly Ball. Of Ronnie James Dio's Elf. wat geen toeval is natuurlijk, want zij werkten hier aan mee.
5) "Queen Of Hearts": Op het origineel kregen we nu Time & Again maar die wordt nu overgeslagen. Queen Of Hearts is een favoriet van me, maar komt nu minder krachtig over. Een bepaalde punch is weg, er is iets verandert wat het minder stuwend en energiek maakt. Ook bepaalde details lijken verdwenen. Jammer.
6) "Only My Soul": Nog een favoriet van me, misschien wel zijn beste uit deze tijd. Dit nummer is aanzienlijk bewerkt met een meer standaard rock gerichte benadering, waarbij sommige bekende elementen - zoals het experimentele, sferische middenstuk - compleet zijn weggelaten. Ook zijn er duidelijk extra partijen toegevoegd ten gunste van een meer mainstream sound. Ik vind het maar niks, het is wat mij betreft een vorm van heiligschennis. En het is ook nog eens slordig gedaan, sommige overgangen klinken echt nergens naar. Dit was een zeer krachtige ballad, maar voelt nu veel meer platgeslagen.
7) "Time & Again" (String Version): De nieuwe mix laat de piano weg en maakt gebruik van strijkers die een weelderige textuur proberen toe te voegen aan het nummer. Het resultaat echter is pure kitsch.
8 ) "Say You Love Me": Deze versie blijft behoorlijk trouw aan het origineel. Mijn favoriete versie blijft trouwens de rauwe Deep Purple uitvoering, een outtake van Come Taste The Band. Te horen op
1420 Beachwood Drive.
9) "Shame The Devil, Tell The Truth": Net als Sweet Mistreater een nummer dat oorspronkelijk niet op Northwinds stond. De remix is een verbetering, het klinkt wat warmer en minder vlak dan het origineel. Hoewel het een meer edgy en dynamische feel geeft, maakt het van dit nummer niet opeens een hoogvlieger, het blijft niet meer dan een aardig tussendoortje.
10) "Breakdown": Een lekker Deep Purple achtig nummer dat nog een tijdje in de Whitesnake setlist heeft gezeten. Dit is een goed voorbeeld van hoe gebruik is gemaakt van AI-technologie om de instrumenten en vocalen beter te scheiden, wat resulteert in een helderder en gedetailleerder geluid. Helaas zijn er ook bepaalde gitaarpartijen van Micky Moody gesneuveld. In het origineel scheurde hij er lekker op los door het hele nummer heen, nu hoor je hem alleen nog in de solo. Een tamelijk merkwaardige keuze want daardoor is het nummer veel saaier geworden.
11) "Time & Again" (Piano Version): Dit klinkt anders dan het origineel. De pianopartijen zijn nu clean en zijn waarschijnlijk opnieuw opgenomen. Op het origineel zit er veel meer reverb op en klinkt het meer als een mellotron. Ik prefereer de originele versie.
12) "Time & Again" (Strings Only): Instrumentale versie die alleen het nieuwe arrangement benadrukt, waardoor een volledig andere luisterervaring ontstaat. Het roept een Nick Drake achtig sfeertje op. Best aardig om een keer te horen.
Conclusie
De remixversie van David Coverdale's "Northwinds" in de boxset "Whitesnake - Into The Light: The Solo Albums" biedt een gemengde luisterervaring. Hoewel sommige nummers profiteren van de verbeterde geluidskwaliteit en moderne mixtechnieken, gaat de originele flow van het album verloren door de aangepaste tracklist en nieuwe arrangementen. Overmatige aanpassingen kunnen de authenticiteit van de muziek aantasten en dat is hier helaas ook het geval.
Al met al zal deze heruitgave voor sommige luisteraars deels een teleurstelling kunnen zijn, vooral voor degenen die de originele versies waarderen. Want laten we eerlijk wezen, daar was an sich niet zo heel veel mis mee. Drie verschillende versies van Time & Again - die geen van allen kunnen tippen aan het origineel - doen de luisterervaring ook geen goed. "Northwinds" blijft echter - in welke uitvoering dan ook - een unieke luisterervaring bieden die de introspectieve kant en veelzijdigheid van David Coverdale prachtig weergeven.