Morcheeba - Dive Deep (2008)

Pop / Electronic
Label: [PIAS]

1. Enjoy the Ride (4:02)

met Judie Tzuke

2. Riverbed (5:23)

3. Thumbnails (2:35)
  4. Run Honey Run (3:43)

met Bradley

5. Gained the World (2:55)

met Manda

6. One Love Karma (3:31)
  7. Au-delà (2:14)

met Manda

8. Blue Chair (4:07)

met Judie Tzuke

9. Sleep on It (5:32)

met Thomas Dybdahl

10. The Ledge Beyond the Edge (2:04)
  11. Washed Away (4:24)

met Thomas Dybdahl

Morcheeba is zo'n bandje dat ik al vanaf het begin volg: telkens weer leveren ze prima albums af waarbij het trip-hop gehalte wat naar achteren is gedrukt door de pop-invloeden op de latere albums.
Ook dit album is meer pop en heeft deze keer wat dromerige folk-randjes meegekregen. Niet zo vreemd gezien het feit dat Thomas Dybdahl een flinke bijdrage aan deze cd levert.
Ook deze keer weer een uitstekend album dat goed in elkaar steekt maar ik moet er wel bij zeggen dat ze me nergens meer verrassen en ook nergens wordt het echt boeiend door bijzondere zijwegen in te gaan, maar dat vond ik op de laatste albums al niet meer.
Dit is gewoon heerlijk genieten op de achtergrond als je niet te veel toeters en bellen aan je hoofd wilt hebben en draai je de volumeknop wat hoger dan is het puur genieten van degelijke popmuziek. Popmuziek zoals het het hoort: vakmanschap is meesterschap, een eigenschap die Morcheeba tot in de puntjes beheerst. En aangezien ik een zwak voor dit gezelschap heb beoordeel ik het toch aan de redelijk hoge kant, ook zonder dat ze verrassen lukt ze dat weer. Heerlijk plaatje.

avatar van Justinx
Ik ben al geruime tijd erg te spreken over de Noorse zanger Thomas Dybdahl. Zijn stem is te herkennen uit duizenden en hij weet daarmee nummers om te zetten naar easy-going muziek. Rustig, maar zeker nooit saai. Met dat gezegd houd ik de singer/ songwriter uit Noorwegen de laatste tijd goed in de gaten met waar hij zich mee bezig houdt. En zo kwam ik in Engeland, bij de gebroeders Paul Godfrey en Ross Godfrey, samen Morcheeba. Morcheeba kende ook nog even een derde zangeres (Skye Edwards en Daisy Martey op het album The Antidote, 2005), maar daar werd op het aankomende album van Morcheeba vanaf gezien. Volgens zangeres Skye Edwards doordat de Godfrey-broers een andere muzikale richting in wilde gaan met hun nieuwe project. In plaats van een zangeres zijn er op het aankomende album Dive Deep (releasedatum eind 2007) verschillende gastartiesten uitgenodigd. Zo zullen aanwezig zijn; Judy Tzuke, Manda, Bradly en natuurlijk Thomas Dybdahl. Allemaal dragen ze hun steentje bij, wat een uiterst diverse plaat tot gevolg heeft. Waar Morcheeba op Who Can You Trust (1996) nog grote artiesten nastreefden als bijvoorbeeld Massive Attack, creëert het duo nu echt een eigen sound. Dit, uiteraard, mede te danken aan de gastartiesten maar ook Paul en Ross Godfrey zelf weten met hun gelikte beats en electronische nummers ook zeker iets leuks op te bouwen. Tracks zonder gastartiesten missen vocalen en zijn dus instrumentaal verzorgd door alleen beats en een goede mixing. Dan hoor je de DJ-geschiedenis van beide heren goed naar voren komen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nummers met gastartiesten. Dan helemaal springt het album alle kanten op. Zo horen we waterdichte hiphop, rustige jazzy popnummers verzorgt door Thomas Dybdahl en softe R&B met Manda. Zeker voor ieder wat wils. Ik ga persoonlijk voor de lekkere popnummers, maar ook de andere nummers zijn zeker het beluisteren waard. Hoogtepunt voor mij blijft Riverbed, een nummer dat me erg doet denken aan A-ha's album Minor Earth/Major Sky. Werkelijk alle referenties worden uit de kast gehaald met dit nieuwe Morcheeba album Dive Deep.

Het is jammer om te zien dat de platenmaatschappij niet het vertrouwen heeft om deze plaat eerder dan januari 2008 uit te geven, bang voor concurerende platen. Is die angst terecht? Wie weet, concureren zal het zeker. Niet alle trip-hop achtige nummers zijn voor mij bestemd, maar ik kan zeker leven met Dive Deep. Lekker weg dromen of juist los komen op verschillende hip-hop nummers; het kan allemaal met Morcheeba's nieuwste. Zoals ik al zei is niet alles voor mij weggelegd, wat mij brengt op een meer dan solide 3,5*.

Op de Myspace-pagina verontschuldigen ze zich voor de late release terwijl het album juist al volop te vinden is op internet.

Our New Album "Dive Deep" is finished but will not be officially released until 2008 for various timing reasons. I know many of you have been asking where you can purchase the album and I'm informed it'll be out on G&G/PIAS in January. For those that cannot wait it has mysteriously sprung up on the internet already, we are not sure on the source of the leak but it's spreading like wildfire. Anyone wishing to make financial donations to ease their conscience please ask us for details

Blijft een vreemd verhaal..... het album zelf vind ik nog steeds een zeer aangename luistertrip mede door toedoen van Thomas Dybdahl.

avatar van Lukas
Hee, de eerste plaat met 2008 erachter?

Inderdaad, maar nu al overal te vinden wat zelfs op myspace staat. Maar goed, als ie in januari 2008 gereleased gaat worden dan is dat zo

Justinx schreef:

Even? Skye Edwards was er vanaf de oprichting van Morcheeba bij hoor.

aERodynamIC schreef:

Ja, ik vind dat inderdaad ook maar raar. Het is sneu om te lezen dat de platenmaatschappij er geen vertrouwen in heeft om dit album eerder uit te brengen. Je zou kunnen zeggen dat dit door mogelijke concurerende albums is overwogen, maar ook dat vind ik vreemd. Dit album, inderdaad al lang en breed te downloaden via het internet, is naar mijn mening erg divers en is niet in een hokje te plaatsen. De variatie van hip-hop, trip-hop en ook zeker pop en rock maakt van dit album een werkje op zich. De reden waarom ik achter dit album ben gekomen, is door Eric's tip dat Thomas Dybdahl erop te horen is. Ik ben redelijk fan geworden van de man en moest dan ook dit album een proberen. De nummers met Dybdahl blijven het lekkerst, maar ook de andere nummers zijn zeker het beluisteren waard. Maar lees daarvoor maar mijn uitgebreide recensie hieronder.

Ik zag trouwens dat het album ook een nieuwe cover heeft gekregen. Het is er niet bepaald beter op geworden, naar mijn mening. Mijn 3,5* stem kan ik overigens nog niet verhogen.

Pastichio Rocker schreef:
Even? Skye Edwards was er vanaf de oprichting van Morcheeba bij hoor.

Ik denk ook dat hij dat bedoelde te zeggen: Martey was zangeres op The Antidote en op de albums daarvoor was het Edwards.

Pastichio Rocker
Dit is een lekker album om op de achtergrond te draaien. Of voor op je mp3-speler voor 's ochtends in de bus naar school of werk toe. Maar zo op het eerste gehoor zul je de muziek waarschijnlijk niet gelijk met Morcheeba associeren. Ik krijg het idee dat ze weer een beetje zoekende zijn qua sound, na hun laatste uitstapje met Daisy Martey. De vocale tracks klinken erg lekker, vooral degenen met Thomas Dybdahl. Ze vullen elkaar perfect aan. Ook de instrumentale tracks (Thumbnails, Hemphasis) klinken als een klok, en hier hoor ik flarden van de oude Morcheeba sound in terug. De hiphop tracks deden me eigenlijk niks. Vond de lyrics voor deze tracks ook van een matig niveau. Ze waren niet eens grappig, zoals op Charango. Overslaan dus is mijn advies. Hoewel... De track met Cool Calm Pete (One Love Karma) was wel aardig en lang niet zo irritant als die Nature Boy Jim Kelly op de andere 2 tracks (Flowers, The Ledge Beyond The Edge). De track 'Au Dela' klinkt, hoewel mooi gezongen (in het Frans nog wel), ook erg cheesy. Maar die duurt gelukkig maar een minuutje of twee. Ik heb erg lang gewacht met het kopen van 'The Antidote', omdat Morcheeba toch voor mij bestaan uit de gebroeders Godfrey en Skye Edwards, en ik me niet kon identificeren met de stem van Daisy Martey (uiteindelijk toch wel gekocht in de uitverkoop). Ze wordt dan ook niet gemist op dit album. Manda Zamolo is daarentegen wel een geschikte keus. Zij deed me qua stem echt af en toe denken aan Skye. Dit album ga ik dus wel aanschaffen wanneer hij de verkoop in gaat.

avatar van djarend
Januari is juist een uitstekend maand voor dit soort bands om hun cd's te releasen, idd omdat er dan niet veel concurrentie is. Virgin zag dat vroeger prima door in januari debuutcd's uit te brengen van Daft Punk, Air, Cassius en zo nog een paar. Als je een cd in november / december uitbrengt verzuip je tussen de grote klappers en ben je kansloos en is de kans zeer groot dat de plaat flopt, en dan.....

avatar van Vizzle
Ik luister liever naar het vorige album, vooral door de zangeres. Zonde dat ze er niet meer bij is!

avatar van Jacobgallagher
Vorige album (The Antidote, 2005) was een meesterwerk met erg sterke songs met eigenlijk één geluid. Deze plaat is volwassener, onevenwichtiger en waarschijnlijk uitdagender. Ben er nog niet helemaal doorheen gekomen, maar ik hoor dat Thomas Dybdahl zéker een erg goede toevoeging is aan Morcheeba's geluid. Openingstrack Enjoy The Ride (overigens niet door hem gezongen) is puh-rachtig.

avatar van Nickstbo
Is het wel hetzelfde zonder dat "zwarte" (sorry voor de voorwoording) zangeresje Kyes (ofoziets?)

Ja hoor, het is een prima album geworden vind ik.
Bekijk de clip anders even; dan krijg je een indruk. Zelf vind ik de toevoeging van Thomas Dybdahl zeker geen verkeerde.

avatar van Nickstbo
Ja maar ik denk dat een zingende man de magie weghaalt van Morcheeba....

Dat vind ik dus niet het geval (en ik heb deze cd nu wel heel erg vaak gehoord): het is een aangename verandering.

Geweldigenoten
Ik hoorde vandaag voor het eerst op VH1 een nummer van Morcheeba (Enjoy the ride) en was aangenaam verrast. Ik heb nog nooit van hun gehoord, maar dit nummer bleef de rest van de dag in mijn kop hangen.

Zojuist het album gedownload en als de rest van het album ook zo is, dan ga ik 'm toch echt kopen.

Is Morcheeba een samenwerkingsverband zoals bijvoorbeeld ook Santana nu bezig is (steeds wisselende gastartiesten)?

tuktak
voor mij is dit een van de beste nieuwe releases van dit moment. de kwaliteit druipt er gewoon vanaf.

avatar van Reijersen
Dit album heeft vooral een mooie totale sfeer die mij aanspreekt. Morcheeba heeft vrij sterke albums gemaakt steeds en nu weer. Ben wel een liefhebber geweest van Skye, dus was wel wat angstig met de nieuwe vocals, maar ook dat bevalt me goed.

Twee tracks zijn blijkbaar gesneuveld en hebben het album niet gehaald: Hemphasis en Flowers. De laatste twee tracks zijn er in omgekeerde volgorde op komen te staan.

avatar van Justinx
Ze maken er ook eigenlijk een zootje van met dit album...

Ik heb hem vandaag gekocht dus eindelijk is het dan definitief zullen we maar zeggen. Het heeft 6 maanden moeten duren.....
Het formaat hoes is ook zo ielig. En Sleep on It staat in het boekje weer vermeld als Sleep on It Tonight. Een zootje zei je?

Wat een mooie muziek, gek dat ik hier nooit eerder naar heb geluisterd.
Heb net The Antidote gekocht maar die viel toch een beetje tegen.
Vind dit album beter, hoe het er nu voor staat.

Enjoy The Ride is echt geweldig!

Pastichio Rocker
The Antidote zuigt. Luister liever naar de albums die voor dat album gemaakt zijn (Who Can You Trust?, Big Calm, Fragments Of Freedom en Charango), met de originele zangeres Skye.

Heel vreemd trouwens dat ze toendertijd 13 nummers op hun MySpace hadden gepost, maar dat er uiteindelijk maar 11 nummers op het album staan.

Perfecte pop is moeilijk te maken, maar Morcheeba komt op deze cd toch een heel eind. Misschien wat veilig, maar het ligt gewoon prima in het gehoor. Gastartiesten trouwens in dat kader ook uitstekend gekozen, ze hebben allen een erg prettige stem die past bij de muziek. Heel fijn om een beetje mee weg te dromen. 4*

avatar van itbites
Eerste luisterbeurt overtuigt al heel behoorlijk. Ben ook door het fantastische Riverbed benieuwd geworden naar de CD's die heer Dybdahl onder eigen titel heeft gemaakt. Ik vind zijn stem een prettig soort rust uitstralen die prima past bij de muziek van Morcheeba.

Ten opzichte van The Antidote ben ik blij dat het electronica aspect weer wat meer onder de aandacht is gekomen, want dat miste de vorige toch wel een beetje voor mijn gevoel.

Nog een paar keer luisteren en dan kom ik wel met mijn sterretjes.

avatar van itbites
Het zijn er vier geworden! Wat een prachtige CD.

Favoriete nummers zijn Enjoy the Ride, Blue Chair en met name ook het breekbare Au-Delà waarbij de Franse taal een sfeerverhogende factor is.

avatar van berghti
Diepzeeduiken met een zuurstoffles op je rug en Morcheeba in je oren. Maar pas op dat je niet verdrinkt van muzikaal genot.

avatar van Shelter
Ik vind deze toch duidelijk minder dan eerder werk. Het is zeker niet slecht maar naar mijn mening wordt het nergens echt goed.
Ik mis toch ook wel het unieke stemgeluid van Skye.
Totaal ga ik voor 3*

avatar van Janhero
Een lekkere CD. Luisterd lekker weg. CD is mooi in balans en daardoor goed te pruimen ondanks dat hat soms wat zoet en glad is. Mag van mij soms wel eens. Lekker in de auto of tijdens het koken.