Hei'An - Imago (2022)

Slovenië
Metal / Electronic
Label: Saol

1. Semita Tenebrarum (2:28)
  2. Inferno (9:19)

met Oəlka Malorshiga

3. Embers (5:50)
  4. Can’t Get Out of My Skin (6:01)
  5. Escape (7:54)
  6. Dreamer (6:07)

met Joe Buras (Born of Osiris

7. In the Cold (5:35)
  8. Time to Go (6:12)

met Matic Štemberger

9. Shut My Eyes( (5:30)
  10. At the Break of Dawn (3:20)
  11. Noises (5:32)
  12. Imago (4:02)
  13. Ko Te Ni * (5:36)
  14. Preteklost - Štras from Mrfy) * (6:08)

met Gregor Strasbergar

15. Ne Iščem Več Besed * (5:32)
avatar van Ayreonfreak
Geweldig debuut van deze Slowaakse band. Melodieuze metal met mooie contrasten in heavy werk en zachtere, sfeervolle componenten. De zang gaat richting metalcore, screams wisselen cleane zang af. Gaat hoog scoren in mijn eindlijst voorspel ik.

avatar van ProGNerD
Klinkt (alweer) als een mooie tip en staat op de watchlist...

avatar van ProGNerD
Na je recensie gelezen te hebben op Progwereld, kan ik bijna niet wachten op de release vrijdag, Ayreonfreak. Ik denk dat ik wacht met Interview met Matic Blagonič van Hei’An | Progwereld tot na de 1e luisterbeurt, waarna er hopelijk nog vele zullen volgen...

(mogelijk ook interessant voor ABDrums en legian ?)

avatar van ProGNerD
Nou Ayreonfreak, de verwachtingen worden volledig ingelost kan ik na een 1e luisterbeurt direct al zeggen, wat een heerlijke plaat; ga ik me de komende dagen zeker verder in verdiepen.

(metalcore hoor ik er niet in, trouwens...)

avatar van Ayreonfreak
Na draaibeurt 60 kom ik er achter dat ik ook wel vleugjes Voyager had kunnen noemen in mijn recensie. Vooral in Embers hoor je dat. Ach, ik ben niet perfect.

Overigens, hij gaat definitief naar de 5

avatar van ProGNerD
½ * erbij na 3 luisterbeurten inmiddels. Ben ook wel benieuwd geworden naar het verhaal erachter, dus vanavond het interview op Progwereld ook maar 's even checken.

avatar van ABDrums
Mijn openingsbod is een stabiele 4*, maar dit album gaat vast hoger eindigen dan dat. Verfrissende metal met een orkestrale inslag, afwisselende vocalen prestaties tussen gorgelende grunts en zuivere cleane zang, pakkende en catchy riffs met genoeg venijn en pit; het is allemaal een lust voor het oor. Hier ga ik nog wel even van genieten.

avatar van Ayreonfreak
"Can't get you out of my skin" is zo lekker als je boos, gefrustreerd en verdrietig tegelijk bent. Heerlijk om dan heerlijk in te verzanden...

avatar van ProGNerD
Na mijn 1e keer afgelopen oktober was ik sowieso wel van plan weer te gaan, maar nu helemaal: Bands | ProgPower Europe

avatar van mulver64
Na beluistering van het nummer Inferno in het kader van de progladder 2023 nog wat nummers geluisterd. Dat beviel zo goed dat ik het album bij de band zelf besteld heb. Een paar dagen later lag deze al in de brievenbus.
Met terugwerkende kracht komt deze alsnog in mijn top 5 van 2022 terecht.
De muziek is heerlijk afwisselend. De grunts en cleane zang wisselen elkaar mooi af, perfect aansluitend bij de muziek.

mulver64 schreef:
Met terugwerkende kracht komt deze alsnog in mijn top 5 van 2022 terecht.

Daar wil ik me bij aansluiten. In 2022 was ik niet zo lyrisch over dit album als dat ik had moeten zijn. Nu ben ik het wel. Met afstand één van de beste albums van vorig jaar. Ik ben ook ontzettend benieuwd hoe deze band zich in de toekomst gaat ontwikkelen.

ABDrums schreef:

Uit redelijk betrouwbare bron heb ik vernomen dat een nieuw album wel anders gaat klinken. Meer progressief met minder screams waarschijnlijk.

avatar van legian
Vorig jaar de tip van ProGNerD wel meegekregen, maar toen eigenlijk verder niet echt aan toe gekomen om hier veel tijd aan te besteden. Erg jammer kan ik nu wel zeggen want verdorie wat een heerlijke plaat is dit geworden zeg. Stevige headbangers worden afgewisseld met heerlijk meeslepende melodieuze passages met een fijne mix van clean en unclean vocals. Ze weten daardoor de spanning gedurende de 67 minuten er goed in te houden waardoor de verveling nergens om de hoek komt kijken. Bijzonder want het is toch een vrij lange zit. Deze gaat de komende tijd nog wel wat digitale rondjes draaien hier.

ABDrums schreef:

Imago is wat mij betreft nog steeds even dik in orde sinds mijn laatste bericht alhier van een krappe twee jaar geleden. Desalniettemin merk ik wel aan mezelf dat ik de meeste platen van meer dan een uur gewoon echt te lang vind, eigenlijk tot het storende aan toe, en helaas valt ook deze schijf binnen die categorie.

Als je daar ook nog bij neemt dat we hier wel met een behoorlijk dense brok aan complexe muziek te maken hebben - het is al van het kaliber en soort 'moet je echt voor gaan zitten, want hier gebeurt ontzettend veel' - dan heb je twee elementen die elkaar tegenwerken en dus verzwakken. Het zorgt ervoor dat de nummers - tsjokvol met mooie ideeën, interessante wendingen en bakken aan kwaliteit - te pakken worden genomen door hun eigen lengte. Bovendien voelen sommige cleane zanglijnen op momenten ook een beetje te geforceerd aan, merk ik bij een hernieuwde luisterbeurt. Dat heeft op zich geen invloed op mijn beoordeling, want zo vervelend is het niet, maar het helpt vanzelfsprekend ook niet mee in de waardering. Al met al verlaag ik daarom toch naar een dikke 4* in plaats van 4,5*: kwalitatief is dit nog altijd van een hoog niveau en is het uiterst genietbaar, maar dit album had met een kleine vijftig minuten echt afgelopen moeten zijn wat mij betreft.

Is er overigens al meer bekend over nieuw werk van deze band (Ayreonfreak)? Het is nu drie jaar geleden, dus het zou bijna tijd moeten zijn zou je denken. Zoals reeds eerder gememoreerd ben ik nog altijd erg benieuwd hoe de band zich op een volgend werk gaat ontwikkelen in verhouding tot deze plaat.

ABDrums schreef:

De nieuwe plaat is al helemaal opgenomen begrijp ik. Overigens opgenomen door een producer waardoor ik wat huiverig ben voor het eindresultaat, de producer van oa Blink 182.