ABC - Look of Love (2001)

Alternatieve titel: The Very Best Of

Label: Mercury

1. The Look of Love (3:29)
  2. All of My Heart (4:19)
  3. Poison Arrow (3:23)
  4. When Smokey Sings (4:18)
  5. That Was Then But This Is Now (3:33)
  6. Tears Are Not Enough (3:28)
  7. (How to Be a) Millionaire (3:34)
  8. The Night You Murdered Love (4:52)
  9. Peace and Tranquility (4:03)
  10. One Better World (4:30)
  11. S.O.S. (4:24)
  12. King Without a Crown (4:40)
  13. Be Near Me (3:37)
  14. Ocean Blue (3:38)
  15. Vanity Kills (3:33)
  16. The Real Thing (4:55)
  17. Blame (5:02)
  28. The Night You Murdered Love [Sheer-Chic Mix] *
  29. King Without a Crown [Monarchy Mix] *
  30. One Better World [Garage Mix] *
EVANSHEWSON
De eerste 8 of 9 of zelfs nog 10 tracks zijn redelijk urgent, de rest wordt veel minder.
Maar hoe klein de rol van dit hitparadebandje ook is in de analen van de rock- of popgeschiedenis, nummers als The Look of Love, Poison Arrow en vooral het mooie lyrische All Of My Heart zitten in ieders muzikaal geheugen gegrift, of je dat nu leuk vindt of niet.

All of My Heart is één van de mooiste popsongs van de eighties, toch?

Daarom dus 3.5 sterren ***1/2

Lange tijd geleden bij top of the pops the zanger van ABC een aantal nummers horen performen.
Ondanks dat het niet echt mijn ding is, is het toch zeker geen slechte muziek. 3,5*

EVANSHEWSON
Bij nader inzien was 3.5 toch iets te laag, dus lichte verhoging naar ****

Pieter Paal
Toppie samengestelde verzamelaar. Alle belangrijke ABC-songs/singles zijn aanwezig. Deze CD schuif ik nog regelmatig in mijn CD-speler. Af en toe draai ik ook hun reguliere albums. Misschien wordt het tijd voor een vervolg-compilatie met de beste album-tracks.

Father McKenzie
Omdat ik het al in een vorig MuMe leven zei, herhaal ik het nog even; Deze hebben hier zeker hun plaatsje in de grote popmuziekgeschiedenis verdiend. De toppertjes blijven erg leuke nummers. Tja, naar het eind van deze cd toe staan er wel wat vulletjes, die neem je er maar bij dan.
****

avatar van TerryA
ABC waren uiteindelijk verantwordelijk voor misschien wel de beste album van 1982 (Lexicon of Love) - was recent verbaasd dat ze in April 2008 een nieuwe album hadden uuitgebracht (Traffic)

engels talig artikel is terug te vinden op:

avatar van LucM
Het is mij wat te glad, de muziek van ABC, maar nummers als "The Look of Love", "All of My Heart" en "Poison Arrow" vind ik - toegegeven - wel goed. Moest ik deze ABC-compilatie (meer heb ik niet nodig van deze nette jongens) ergens tegenkomen tegen een schappelijke prijs zal ik ze niet laten liggen.

avatar van Brecht
Als je één album van ABC wilt, kan je beter 'The Lexicon of Love' kopen dan een compilatie.

avatar van LucM
ABC zie ik meer als een singlesband of een hitgroep (net als bv. Spandau Ballet of Wham!) en ik ben daar niet zo'n grote fan van, daar koop ik enkel een compilatie met al hun hits.

avatar van musician
Leuk album met hits maar geen Lexicon of love of Beauty stab.

Dan zou de conclusie moeten zijn dat ABC juist géén singlesband is.

De waarheid ligt in het midden denk ik. Vaak aansprekende singles, LP's in totaliteit soms wel beter, soms niet.

De singles die zijn gekozen voor deze verzamelaar zijn allemaal goed en in een relatief vrij kort tijdsbestek na elkaar verschenen. Fry heeft in ieder geval getracht (en is daar eigenlijk bij elk nummer ook in geslaagd) om singles smaakvol te schrijven en uit te voeren.
Met een duidelijk herkenbare achtergrond.

Dat geldt ook voor nummers als Be near me, When Smokey sings of King without a crown.

avatar van dazzler
ABC

Alle 17 singles op één betaalbaar schijfje.
Samen met het prachtige album The Lexicon of Love (1982) onmisbaar in de 80s collectie.

Ik vraag me altijd af wie er over de trackorde van zo'n verzamelaar beslist.
Omdat deze best of Look of Love heet, lijkt het logisch dat The Look of Love bovenaan staat.
Daarna volgen drie hits die samen met deze klassieker mijn vier favoriete nummers zijn.

Toch zie ik op compilaties liever een chronologisch verhaal.
Poison Arrow, The Look of Love en het uitmuntende All of My Heart
waren de drie hits die ook in de Benelux de top 20 wisten te bereiken.

Tears Are Not Enough was de debuutsingle, maar wordt hier gepresenteerd
in zijn album versie (helderder geproducet door Trevor Horn). De single flopte.

Na het succes van The Lexicon of Love (1982) integreerde ABC meer rockelementen
in de productie en de single That Was Then But This Is Now (de titel verraadde dat men
geen vervolg op Lexicon of Love deel 2 wilde maken) is daar een geslaagd voorbeeld van.
Maar samen met de single SOS ging het album Beauty Stab (1983) roemloos ten onder.

How to Be a Millionaire kondigde een nieuwe koerswijziging aan richting dansvloer.
Maar enkel de tweede single Ne Near Me van How to Be a Zillionaire (1985) was succesvol.
Vanity Kills en het organische Ocean Rain lieten een band op drift horen.

In 1987 greep ABC noodgedwongen terug naar het moderne soulgeluid van hun debuut.
En meteen werden de erg fraaie singles When Smokey Sings, The Night You Murdered Love
en zelfs King without a Crown respectabele hits. Alphabet City (1987) was een goed album.

Daarna kiest ABC voor een meer elektronisch gestuurd geluid
en klinken de singles daarom vandaag misschien net iets te gedateerd.

avatar van frolunda
De nummers van Lexicon of love zijn allemaal goed,vooral poison arrow vind ik erg sterk.Dankzij de uitstekende produktie klinken die zelfs nu nog fris.Dat geldt een stuk minder voor alles wat daarna komt,(How to be a) Millionaire en rockende That was then but this is now zijn nog wel aardig maar de rest klinkt slap,glad en gedateerd.

avatar van dazzler
When Smokey Sings en The Night You Murdered Love klinken
helemaal niet slap, glad of gedateerd. Dat vind ik te ongenuanceerd.

Ik zou zo streng niet oordelen over ABC.

avatar van frolunda
Als ik the Look of love of Poison Arrow hoor veer ik nog echt op,maar de twee nummers die U noemt zijn voor mij echt niet meer dan muzikaal behang.Maar goed een halfje erbij verdienen ze wel

avatar van LucM
Inmiddels deze compilatie op de kop kunnen tikken. Zoals eerder gezegd gladde 80's-pop met een tikkeltje kitsch (new romantics) en ik ben daar zo geen grote liefhebber van. Maar deze band is best te pruimen en de meeste nummers blijven overeind staan en meer bepaald die in hun beginperiode (de eerste 4 heb ik geselecteerd). Na het einde toe wordt het minder maar het is zeker geen slecht album.

avatar van pureshores
ik heb deze net aangeschaft, maar ik wil toch de reguliere albums uiteindelijk gaan kopen.

Vreemd genoeg kende ik All of my heart wel maar wist niet dat het van ABC was
Die, Poison arrow, The night you murdered love en (How to be a ) Millionaire zijn voor mij de toppers.
When Smokey sings vind ik dan weer helemaal niks