menu

Vincent Corjanus - Lichtbreuk (2023)

mijn stem
4,20 (5)
5 stemmen

Nederland
Pop
Uitgebracht in eigen beheer

 1. Limestone Road (3:33)
 2. Tussen Alles en Niets (3:22)
 3. Twijfel de Tijd (3:31)
 4. Geen Gevaar (3:27)
 5. Altijd Parijs (3:46)
 6. Over de Duinen (4:27)
 7. Aanwezig (3:25)
 8. Een Dag aan het Strand (3:44)
 9. Waterval (2:27)
 10. Zomer op Terschelling (2:30)
 11. Nergens Ergens (3:38)
 12. Nog Nooit Zo Mooi Geweest (2:02)
 13. Tekeningen in het Zand (7:06)
 14. Lichtbreuk (2:23)
totale tijdsduur: 49:21
zoeken in:
avatar van Lura
Op het populaire muziekforum Musicmeter zie ik de naam van Vincent Corjanus met enige regelmaat voorbijkomen, vooral bij cd’s van Frank Boeijen. Door zijn bijzondere, weinig voorkomende achternaam klikte ik een jaar of wat geleden uit nieuwsgierigheid op zijn profiel en zag dat hij een eigen website heeft.

Journalist, poëet en liedjesschrijver Vincent Corjanus (27) is geboren in Zwolle, maar woonachtig in Kampen. De roots van de familie Corjanus liggen echter op het voormalige eiland Schokland. De daar van de visvangst levende bevolking leefde erg geïsoleerd. Ze hadden een geheel eigen kledingstijl en spraken een eigen soort Nedersaksisch dialect. Tegenwoordig wordt het gerekend tot het Werelderfgoed.

Het is een plek waar Vincent graag en regelmatig komt en schreef er al een liedje over wat nog niet is uitgebracht. Zelfs nu nog geeft Schokland het een gevoel dat je op een eiland bent. Vincent komt blijkbaar graag op eilanden, want zijn tweede cd Lichtbreuk werd voor een groot deel opgenomen in Belle Fleur op Terschelling, de rest in zijn thuisstudio.

Vincent timmert al sinds zijn zestiende aan de weg, voornamelijk met dichtbundels. In nog geen 10 jaar tijd schreef Vincent meer dan 800 gedichten, 100 liedjes en deed hij meer dan 100 optredens, dwars door Nederland. De nieuwe release Lichtbreuk bevat zowel een cd als een dichtbundel met 100 fonkelnieuwe gedichten.

Op het eerste binnenblad van de dichtbundel staan de tekstregels te lezen : “And you run, and you run to catch up with the sun but it’s sinking Racing around to come up behind you again.“. Regels afkomstig uit het Pink Floyd nummer Time, afkomstig van de klassieker Dark Side of the Moon. Hierdoor rees bij mij vraag of de titel Lichtbreuk soms een verwijzing zou kunnen zijn naar de iconische hoes van DSOTM.

“De titel is ontstaan op Terschelling, op de plek waar ook de coverfoto is gemaakt. De bunkers bij Formerum Aan Zee. Waar de zon de zee kust. Het moest daarnaast haaks staan op de titel van mijn vorige boek “Nachtgeluk”. Als een soort positieve doorbraak. Omdat het vorige project nogal zwartgallig was. Dark Side of the Moon past daar wat mij betreft perfect bij. Ik heb het album veel gedraaid de afgelopen jaren. En zelfs een tattoo van laten zetten. Thema's van Dark Side of the Moon zou je misschien terug kunnen vinden in een aantal liedjes.”, aldus Vincent.

Vijftig jaar na dato staat deze iconische hoes van DSOTM overigens op het moment weer volop in de belangstelling. Sinds volgende week donderdag maakt het deel uit van de expositie The Art of Hipgnosis in het Groninger Museum, waar ook nog hoezen te zien zijn van Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc die de bekende Londense ontwerpstudio Hipgnosis in het verleden maakte.

Misschien interpreteer ik als Vincent ergens op het album zingt over die dichter met zijn gekke haar het verkeerd. Ik krijg het idee dat Vincent zichzelf een beetje als een buitenbeentje ziet. Volgens Vincent werpt hij voorgoed taboes, schaamte en spijt van zich af. Het gevolg is een frisse kijk op het leven, de vergankelijkheid en de liefde. In een wereld waarin we niet stilstaan, maar rennen. Een “Lichtbreuk” verscheen per toeval aan de donkere hemel. Deze gedichten en liedjes geven de luisteraar de ruimte te reflecteren, stil te staan en te genieten van het onvolmaakte. Van het donker naar het licht en alles wat daartussen ligt.

Een van gedichten, “Sociale Media” genaamd, schreef hij nadat hij een keer Jules Deelder had geïnterviewd. Favoriete track is voor mij de korte, ingetogen wat van de overige popsongs afwijkende afsluiter en titelsong Lichtbreuk. De presentatie is aanstaande zaterdag om 20:30 uur in Grand Café Zuijdt in Zwolle. Voor de overige optredens zie Vincents website. De boek en cd zijn bij Vincent te koop voor € 18,99 inclusief verzendkosten.

avatar van Culture VBJ
4,5
Vincent Corjanus is een opmerkelijke verschijning binnen het Nederlandse culturele landschap. De poëziepopper uit Kampen heeft met het Lichtbreuk zijn beste album tot nu toe gemaakt. De dichtbundel, die je dus gezamenlijk met de CD kunt bestellen, laat ik op dit muziekforum even buiten beschouwing. Zonder de verzamelaar "De Weg Naar Huis" en "Drama & Avontuur" te kort te willen doen, is "Lichtbreuk" zijn meest complete album, waarbij de liedjes met nòg meer kracht en overtuiging worden uitgevoerd. 14 liedjes in totaal. Op het eerste gehoor wellicht wat veel, maar na enkele keren luisteren zijn alle nummers volwaardige etappes op de reis die Vincent op dit album maakt. Grotendeels geschreven en opgenomen op Terschelling, begint zijn reis in Belfast ("Limestone Road"), stopt onderweg in "Altijd Parijs", om zich daarna vooral te laten inspireren door het eilandgevoel. Uiteraard "Zomer op Terschelling" en "Over de Duinen", maar ook "Tekeningen In Het Zand", een van de hoogtepunten, over kinderlijke onschuld en dromen èn de vergankelijkheid van het leven. Na dit lange, 7 minuten durende, nummer volgt het ingetogen, maar niet minder indrukwekkende slot- en titelnummer, "LIchtbreuk", waarin de titels van zijn dichtbundels op creatieve manier de revue passeren. Dat teksten een belangrijke rol spelen binnen zijn muziek is evident, maar ook zijn melodieën zijn zeer de moeite waard en zijn "nog nooit zo mooi geweest". Laat je verrassen en dompel je onder in de poëtisch en muzikale wereld van Vincent Corjanus.
"En doe normaal
doe alsjeblieft normaal
Met je vreemde haar
Je rare gedichten
Je lacht te uitbundig
Zoek een baan
Aanbid een verzonnen god
En leef
Door enkel adem te halen"


Gast
geplaatst: vandaag om 13:57 uur

geplaatst: vandaag om 13:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.