een tijdloze klassieker of vergeten meesterwerkje, dit derde album van de in Russelville, Alabama geboren Lee Clayton. de man overleed op 80-jarige leeftijd (29-10-1942/12-06-2023).
sommige albums gaan een leven lang mee en dit album is er 1 van. kom hier op MuMe regelmatig woorden als intens en indringend tegen bij albums, waar ik het niet aan af hoor, maar dat kan ook aan mij liggen. muziek gaat over beleving en bezieling en dit "Naked Child" is daar een sprekend voorbeeld van.
authentiek, dwars, intens, rauw maar ook ontroerend. Lee Clayton zingt alsof die door de duivel op de hielen wordt gezeten en zijn 8 eigen songs kregen een unieke sound mee op dit album. eerder rock/country of outlaw country i.p.v. country/rock of hoe je het ook noemen wil.
het album opent met het opruiende, vuig rockende "Saturday Night Special" gevolgd door het geweldige "I Ride Alone" met gierende gitaarriffs van Philip Donnelly, waarna de spannende opbouw met wederom spetterend gitaarwerk volgt van "10.000 Years/Sexual Moon".
het trio ballads "I Love You" met prachtige harmoniezang van o.a. Carlene Carter, "Jaded Virgin" en "A Little Cocaine", de laatste akoestisch uitgevoerd met een magistrale harmonica partij, gaan 45 jaar later nog steeds door merg en been. ook deze klinken rauw maar ontroeren tegelijkertijd, gezongen met de doorleefde stem van Lee Clayton.
wellicht 1 van de beste Americana albums ooit gemaakt. beter zou het niet meer worden. een must hear/must have voor de liefhebber van het genre.
Album werd geproduceerd door Neil Wilburn
Recorded at Capitol Studio B, Los Angeles, CBS Studio A, Nashville & Young N' Studio, Nashville
de muzikanten op dit album:
Lee Clayton: guitar, harmonica, vocals
J.J. Cale: guitar, vocals
Klaus Voormann: bass
Philip Donnelly, David Cole, Ronnie Light: guitar
Tony Newman: drums
Carlene Carter, Lea Jane Berinati, Pebble Daniel, Vicki Hubley, Tracy Nelson, Lisa Silver Reynolds: vocals
R.I.P. Lee Clayton (Billy Hugh Shotts) 12-06-2023