Van dit album bestaat ook een Special Edition met een bonus-CD.
Op de bonus-CD staan dan de nummers ‘Schwung’ en ‘Druck’ in een langzamere versie.
Men hanteert hierbij dan aan aanduiding die men ook bij elpees en (vinyl-)singels gebruikt: 33 1/3 rpm en 45 rpm.
Klaus Schulze zegt over deze editie dat hij de langzame versie veel beter vindt en dat hij er zeker van is dat zowel oude als nieuwe fans deze nieuwe versies goed zullen vinden, en ik kan hem daar zeker wel gelijk in geven.
Vooral ‘Schwung’ is er op vooruit gegaan in de langzamere versie, voor mijn gevoel klopt het ook zo veel beter, het lijkt ook wel of dit eigenlijk de originele versie had moeten zijn, maar het
originele (vinyl-)album schijnt destijds al uitgekomen te zijn met de mededeling dat men de elpee kon afspelen op de twee snelheden van de platenspeler: 45 dan wel 33½ toeren per minuut.
Hoe dan ook:
‘Schwung’ begint met een vervormde stem die (daardoor?) klinkt alsof deze van een kind afkomstig is, later is de stem er duidelijk eentje van een man, maar nog steeds zodanig vervormd dat je de tekst niet kunt verstaan, weer later is de stem verworden tot gefluister. Toch is het in ‘Schwung’ niet de zang, maar eerder de gitaar voor wie de hoofdrol lijkt te zijn weggelegd, soms is het gitaarspel ingehouden, dan weer wordt er stevig uitgepakt.
‘Druck’ is helemaal instrumentaal, een stuk rustiger, met minder heftig, maar uiterst beheerst gitaarspel. Op de licht weemoedige subtiliteit en de symbiose tussen gitaar en elektronica ligt hier de nadruk.
Beide nummers ben ik na vaker beluisterd te hebben steeds meer gaan waarderen, en ik luister er nog altijd met veel plezier naar.
Grote vraag blijft nog altijd van wie het pseudoniem Karl Wahnfried afkomstig is.
(Sommigen vermoeden Carlos Santana, maar of dat zo is? Klaus Schulze laat de vraag in ieder geval onbeantwoord)
Voor de volledigheid de nummers met hun speelduur:
CD 1 (45 rpm)
1. Schwung (17:01)
2. Druck (18: 33)
CD 2 (33 1/3 rpm)
1. Schwung (22:47)
2. Druck (24:27)
* De nummers ‘Angry Young Boys’ en ‘Rich Meets Max’ ontbreken op deze versie.