Neneh Cherry - Raw Like Sushi (1989)

Zweden
Hip-Hop / Pop
Label: Circa

1. Buffalo Stance (5:42)
  2. Manchild (3:52)
  3. Kisses on the Wind (3:57)

met Sarah Erde

4. Inna City Mamma (4:51)
  5. The Next Generation (5:05)
  6. Love Ghetto (4:29)
  7. Heart (5:09)
  8. Phoney Ladies (3:54)
  9. Outre Risque Locomotive (5:05)
  10. So Here I Come (4:03)
  11. My Bitch * (5:27)
  12. Heart * (4:52)
  13. Buffalo Stance [Sukka Mix] * (5:21)
  14. Manchild [The Old School Mix] * (5:31)
  15. Buffalo Blues * (4:23)
  16. Buffalo Stance [Electro Ski Mix] * (3:35)
  17. Buffalo Stance [Arthur Baker's 1/2 Way 2 House Mix] * (7:42)
  18. Buffalo Stance [Arthur Baker's Nearly Neu Beat Mix] * (7:03)
  19. Buffalo Stance [Kevin Saunderson's Techno Stance Remix I] * (6:38)
  20. Manchild [Massive Attack Remix] * (5:24)
  21. Manchild [Massive Attack Bonus Beats] * (0:57)
  22. Manchild [Smith 'N' Mighty Remix] * (4:49)
  23. Manchild [Smith 'N' Mighty More Bass / Less Vocal Style] * (4:41)
  24. Inna City Mamma [Re-Recorded Extended Version] * (6:30)
  25. Inna City Mamma [Cold Blooded Remix] * (5:51)
  26. Kisses on the Wind [12" Spanish Mix] * (7:18)
Dustyfan
Deze dame heeft echt een Stem van Goud, ongelooflijk mooi.

Ik ken alleen de hits, maar die vind ik ook nu nog wel erg de moeite waard eigenlijk.

Dustyfan
Ik heb het hele album wel eens gehoord maar dat is eigenlijk al te lang geleden. Als ik binnenkort de CD binnen heb, zal ik hier wel stemmen. Maar ik verheug me er enorm op

avatar van george clinton
Kan me nog herinneren dat ik destijds Kisses On the Wind wou playbacken en dat niet mocht van de zusters. Buffalo Stance mocht al helemaal niet... .
Neneh's vader is een freejazzer en die zin voor vrijheid, experiment klinkt ook door in haar muziek. Toch een van de opmerkelijkste (vrouwelijke) artiesten van de '80's.

avatar van musicfriek
Manchild!

avatar van musicfriek
Wat jammer dat deze vrouw geen muziek meer maakt (of wel?). Vond en vind dit album nog steeds een toppertje. Zoals hierboven al te zien blijft Manchild haar mooiste. 4*

Het is Inna City Mamma en geen Inner City... Heb correctie verstuurd.

avatar van Jan Wessels
CD ooit 2de hands aangeschaft vanwege het geweldige Buffalo Stance. En er staat zowaar nóg een juweeltje op: Manchild. En daarna gaat ie weer uit de cd-lade.... 2,5

Heb dit album gehoord alweer via mijn pa , had deze cd in 90' was toen jaar of 8, en dat was in frankrijk op reis, en weet nog dat dit album kapot werd gespeeld op zijn radio, leek wel de enige cd op de reisweg en op stap in frankrijk, zalig, sommige cd's of muziek roepen sfeer op en herinneringen, dit is prachtig wat muziek allemaal kan en wat muziek teweeg kan brengen

zelf kan ik zeggen dat ik bijne de uren dat ik nt slaap constant met muziek zit, op het werk, in de auto, thuis, in het uitgaan...

en heb op deze cd dan eens gestoten toen ik jaar of 14 was in mijn pa's rek, was toen al 6 jaar oud, en nu 9 jaar later draai ik ze ng af en toe, en veel, en hoor je het ng veel op radio vooral buf stance, inna city mamma, en manchild zijn klassiekers

avatar van FunkStar
Dit was 1 van de eerste albums die ik destijds kocht op LP!
Alle eerste singles staan erop, was vroeger echt Neneh Cherry verslaafd! Mijn ouders luisterde ook graag naar Neneh Cherry in de auto toen we op vakantie gingen.
Jammer dat Neneh Cherry daarna nooit meer een goeie plaat heeft gemaakt en in de vergetelheid raakte...

Buffalo Stance was een lekker rapnummer; bleek bij de volgende singles dat deze dame ook nog goed kon zingen. Pas veel later hoorde ik van haar samenwerking met The The, en daar zong ze ook al aardig op.

Goed maar enkel de hitsingles!

avatar van Snakeskin
goede cd van een artieste die lef toont en zich durft te geven. De hoes spreekt boekdelen en stamt uit de tijd dat Cherry niet uitmaakte of zij zo werd afgebeeld of de handen in haar zakken zou moeten hebben steken. Zij kon de wereld aan en dat gevoel is met de volgende platen toch langzaam verdwenen.

avatar van vigil
musicfriek schreef:

Manchild is inderdaad van ongekende schoonheid! Gelukkig is de lange versie ook op deze cd aanwezig!

Een zangeres die bekend werd door een paar Hip-Hop nummers, maar die vervolgens liet horen dat ze nog meer in haar mars had, wat ze later bij het Portishead achtige Woman liet horen.
Van dit album vind ik vooral Inna City Mamma erg sterk. Beter nog dan Manchild en het Bomb The Base nummer Buffalo Stance.

Het verloop van haar carriere heeft wel wat weg van die van haar broer Eagle Eye Cherry. Ook een artiest die eventjes helemaal de hemel in geschreven werd, en ook al erg snel vergeten werd.
Al blijf ik zelf wel een voorkeur houden van het werk van Neneh Cherry.

avatar van principal2000
Als reactie op wat eerder geplaatste reacties van anderen heeft deze dame nog 2 albums na dit heel fijn album gemaakt. Haar laatste album dateert uit 1996! Ze heeft dus wel degelijk nog meer gedaan en zelfs nog succes geboekt (singles Woman, Buddy X). Wel is dit album haar grootste succes geweest en vind ik deze ook persoonlijk haar beste. Ik skip heel vaak de singles Buffalo Stance en Manchild. Kisses On The Wind, Love Ghetto, Heart en Phoney Ladies kunnen hier makkelijk aan tippen. Ook de overige nummers zijn prima popmuziek met een hiphop-sausje erover. Tekstueel heeft Neneh zelfs veel meer inhoud dan de gemiddelde popartiest(e). Ondanks het feit dat dit album uit 1989 stamt, klinkt het vandaag de dag nog steeds lekker. Erg ondergewaardeerde dame die helaas in de vergetelheid is geraakt. Overigens werd dit album toendertijd ook (terecht) heel erg goed bekritiseerd.

avatar van Snakeskin
Het is mijn genre niet maar deze Neneh Cherry kan ik waarderen. De platen werden wel elke keer iets minder goed. Wat het voor mij zo goed maakt is dat het hiphop is maar dat dit het niet heel nadrukkelijk pleegt te willen zijn. Het luistert iets lekkerder weg dan de meuk die doorgaans wordt aangeboden. De waardering iets opgetrokken en ik hoop dat vele volgen zodat dit mag uitgroeien tot een soort van standaard die ook andere artiesten gaan gebruiken.

avatar van pureshores
vandaag in de auto mee
Klinkt uiteraard wel enigzins gedateerd nu maar voor een pop album zeer gevarieerd en met een eigen smoel in die tijd.
Volgens mij is /was ze niet zozeer een MC maar gebruikte haar talenten om extra power te geven aan de voor die tijd toch al wat pittigere composities en crossover hiphop kwam rond die tijd via De La Soul, Salt n Pepa en Tone Loc oa ook de charts in.

De singles openen gelijk het begin van het album en hebben alle 4 iets, al prefereer ik de single versie van Inna city mamma.
Verdere uitschieters zijn Phoney ladies en So here I come.
De follow up van dit album viel mij dan ook tegen, alleen Buddy X kon me wel bekoren, maar met het 3e album Man revancheerde ze zich bij mij.
Iemand waar het ook weer jammer van is dat je er zo weinig van hoort

avatar van UK-Choonz
Echt een kei van een debuut. Buffalo Stance en Manchild zijn voor die tijd zulke vooruitstrevende singels geweest waarvan je de invloeden vaak teruggehoord hebt. Weg met die gemakkelijke 80's sound maar naar een nieuw vernuftiger geluid. Het groepje rondom Neneh kwam hiermee een stuk verder.

Erg goed debuutalbum, rauwe teksten, pop met een rauw randje. Luister hem nog steeds vaak en kan hem van a tot z meezingen. Heel erg goed!

Nooit geweten, maar zo klonk Buffalo Stance in 1986:

YouTube - - MORGAN McVEY 'Looking Good Diving With The Wild Bunch' NENEH CHERRY

Een oud b-kantje van Morgan McVey en geproduceerd Stock, Aitken & Waterman.
Doet ook erg denken van Malcolm McClaren's Buffalo Gals. En ook wel grappig dat The Wild Bunch (een soort oerversie van Massive Attack) zich inlieten met de Australische sterproducers uit de 80's.

avatar van T.O.
Interessant. En : McVey = Cameron McVey ?

Morgan McVey is blijkbaar een duo waarvan Cameron McVey de ene helft is en ene Jamie Morgan de andere. Grappig wel.

avatar van T.O.
Leuk ja, dat was wel een talentvolle scene. Neneh zat als tiener ook al in de stal van On-U Sound.

Klopt ja. Hier staat ze ook op het podium bij The Slits, in 1981:

YouTube - The Slits - Man Next Door - Berlin 1981

Dat nummer zou Massive Attack nog coveren op Mezzanine, dus zo is de cirkel weer rond...

avatar van Jan Wessels
herman schreef:
Doet ook erg denken van Malcolm McClaren's Buffalo Gals

In de eerste break hoor je dan ook de "harmony" sample uit Buffalo Galls van Malcolm McLaren

avatar van Hanszel
Volledig eens met Principal2000 en UK Choonz. Deze plaat is véél meer dan de (alleraardigste) singles Buffalo Stance en Manchild (en Inna city mama). Voor een deel vernieuwend, maar vooral tekstueel erg sterk imo.
Draai 'm af en toe, maar wel met veel genoegen (behalve de in die tijd vaker voorkomende) 'cd only' remixes aan het eind. 4,5*

avatar van RogerV
Geweldig goed debuut van Neneh inderdaad. Haar hits waren al leuk maar had niet gedacht dat de rest ook zo goed zou klinken. Maar eigenlijk is het ook wel te verwachten als je zulke goede producers inhuurt. Voor Tim Simenon en de mannen van Massive Attack werden hier deuren geopend. Zou eens tijd worden dat er weer een zangeres debuut maakt met een album waar een jonge generatie alternatieve topproducers groot mogen worden.

Door die sterke productie klinkt het nog steeds fris. Bijzonder vernieuwend tov de oude 80's popsound.

Leuk is ook Cherry zelf. Dat enthousiasme dat ze in de clips laat zien is aanstekelijk.

avatar van RogerV
Heb hem nu ook in bezit

avatar van pureshores
echt een wake up call dat dit album bijna 25 jaar oud is :S

en ze is weer helemaal terug met dr Cherry Thing remix cd

Kisses on the wind blijft een feelgood nummer wat ik nog steeds niet beu ben

TheArtfulDodger
Ladies & Gentlemen I'd Like To Introduce The Hi-Hat

En toen was daar, na een tsunami van Stock, Aitken & Waterman, het frisse geluid van de Zweedse Neneh Cherry. Het vrolijke Buffalo Stance, het mooie Manchild (die klappende handen!), het coole Inna City Mama en het grappige Kisses On The Wind.

Qua mode was ze trouwens ook een soort van trendsetter in die tijd, die enorme gouden oorbellen, die grote witte gympen, dat korte jasje boven die strakke wielrennersbroek.

Now Tambourine... Right Now!