Year of No Light - Nord (2006)

Frankrijk
Label: Radar Swarm

1. Sélénite (5:04)
  2. L'angoisse du Veilleur de Nuit D'autoroute les Soirs D'alarme à Accident (3:02)
  3. Traversée (9:00)
  4. Librium (2:15)
  5. Les Mains de L'empereur (9:57)
  6. Tu as Fait de Moi un Homme Meilleur (4:40)
  7. Somnambule (8:37)
  8. Prosodia (2:34)
  9. Par économie Pendant La Crise on éteint La Lumière Au Bout du Tunnel (5:36)
  10. La Bouche de Vitus Bering (7:40)
avatar van Alarum
Wat een heerlijk stukje muziek is dit.
Post-metal/hardcore op zijn best!

avatar van Joy4ever
Ik sluit me aan bij de woorden van Alarum. Qua zang vind ik het niet altijd even sterk maar muzikaal staat het als een huis. De sfeer op deze plaat is sowieso erg mooi.

avatar van McSavah
Een van de betere post-metal-bands inderdaad. Goed album hoor.

avatar van snarf349
de zang vind ik prima, versta toch niet veel frans, klinkt lekker vuil zo.
muzikaal is het zeker genieten, buiten is het momenteel kloteweer en dan draai ik graag dit soort muziek.

leander?
Ik kan alleen maar beamen wat hierboven staat: Wat een postmetalmeesterwerkje is dit.

avatar van laboomzaa
Mooi sfeervol album....ik moest wel wat wennen aan het gekrijs op de achtergrond...ik het het beter gevonden als de zang iets meer op de voorgrond zit.

Desondanks sleurt het je wel mee de duisternis in!!!

avatar van Guinness1980
Ik ben nu halverwege de eerste luisterbeurt.
Instrumentaal gezien vind ik het best goed, ik verdraag alleen die zang niet zo.
Vooral Traversée vind ik een goed nummer.

avatar van Kronos
De zang vind ik wel oké. De muziek waaiert voor mij iets te wijd uit, hoewel de nummers op zich niet overdreven lang zijn.

avatar van wizard
Na 5 keer luisteren moet ik concluderen dat de muziek me goed bevalt. Er wordt een fijn neerslachtig sfeertje opgeroepen, met zo nu en dan wat zweverige, hoopvoller stukken.
Alleen jammer van die zang, die verpest het eigenlijk een beetje.

3.0*

avatar van Lau1986
Ik vind het wel aardig, er zitten best leuke muziek stukken in, maar inderdaad de zang doet niet veel recht aan de muziek. Daarbij vind ik hem ietwat lang duren.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Year of No Light uit Bordeaux, Frankrijk, we zullen het maar niet hebben over kaas en wijn. Men noemt dit postmetal, ok, hiermee ga ik akkoord. Muzikaal kan ik hier van genieten, lange instrumentale sfeervolle stukken met de nodige kracht en dramatiek. Hier en daar denk ik dan aan een hardere versie van Agalloch, waarvan ik het album The Mantle nog steeds bijzonder kan waarderen. Vocaal vind ik dit heel andere koek. Mits een cleane zang in haar mogelijke gradaties, eventueel met of zonder grunt ook weer in haar mogelijke gradaties, zou ik dit album echt ervaren als een toppertje. Nu kan ik dit niet omwille van de geboden zang. De muziek bevat de nodige kunstigheid, emotie en melodie, de zang bevat in mijn ogen niets. Opnieuw hoor ik een bruller van dienst waar ik niets begrijp van zijn teksten en nochtans ik ken goed mijn talen. Staat schreeuwen dan per definitie gelijk aan emotie? Die vraag moeten sommige “zangers” zich toch eens stellen. Zolang de zanger zijn Frans keelgat toehoudt (misschien een stukje kaas en een glas wijn), vind ik dit wel een goed album, een vier voor dit album zonder zang, een halfje eraf voor onze vocale kunstenaar. Het laatste nummer vind ik er teveel aan.
Voor de volledigheid vermeld ik ook nog even dat dit album ook op vinyl werd uitgebracht met een bonusnummer: L'oeil dans le ciel.

avatar van wizard
Dit album vandaag, na lange tijd, nogmaals beluisterd, en dat is uitermate goed bevallen. Eigenlijk niet zo gek, als oud-TNT medewerker had ik dit sowieso wel moeten kunnen waarderen. Waar ik de vorige keer over de zang viel, heb ik daar nu weinig last van gehad. Ok, het is niet geweldig, maar zoveel wordt er op dit album nou ook weer niet gezongen. Plus er wordt een hele donkere sfeer gecreeërd waarin ik me wel thuisvoel.

Alvast een halfje erbij, en ik ga hem deze week nog een paar keer luisteren.

3.5*

avatar van wizard
Halfje erbij, plaat blijft toch groeien.

leander?
Props voor je toewijding