Cursed by the Crown, een zeer fijne plaat als je het mij vraagt. Hierboven is de naam Deafheaven al een aantal keer aan de orde gekomen. Persoonlijk vind ik Deafheaven wat authentieker, venijniger, emotioneler en dus ook beter dan Räum. Dat neemt niet weg dat ik behoorlijk genoten heb van deze plaat, die over de gehele linie een zeer beklemmende, broeierige sfeer laat horen.
Ten eerste is er de zang.
madmadder sloeg mijns inziens de spijker al behoorlijk op zijn kop. De beste man bezit over een fijne, ijzige scream waar menig black metal zanger nog een puntje of twee aan kan zuigen. Hij doet me dan ook heel erg denken aan George Clarke, de zanger van Deafheaven, hoewel hij nog een aantal registers hoger zit in zijn stemgeluid dan de zanger van Räum. Maar goed, een vergelijking met George Clarke mag als een groot compliment worden ervaren!
Waar Deafheaven in zijn akkoordenkeuze overigens kiest voor tonen die ietwat melodieuzer en emotioneler zijn (ik heb het geloof ik ergens 'bittersweet' genoemd om dat te omschrijven) merk ik dat Räum op dit vlak meer neigt naar de wat guurdere, zwartgeblakerde en zodoende traditionele tonen van de blackmetal. Toch een nuanceverschil dus met Deafheaven. Bovendien verwerkt Deafheaven veel meer shoegaze invloeden in haar totaalgeluid, iets wat ik hier toch niet echt terug hoor.
Daarnaast ben ik erg gecharmeerd van de verschillende ademruimtes die de band inpast binnen de composities, zoals bijvoorbeeld te horen is in het nummer 'Fallen Empire' (vanaf ongeveer minuut 5:02). Het zorgt ervoor dat ik echt mee wordt gezogen in de muziek en even de tijd en ruimte krijg hetgeen te verwerken dat zopas op me af is gevuurd. Een goede keuze dus!
Een plaat die uitnodigt tot enkele herbeluisteringen, zoveel is duidelijk. Ik merk dat mijn twee à drie luisterbeurten, waarbij al wel aardig wat puzzelstukjes op de goede plek zijn gevallen, nog niet helemaal voldoende zijn. Er gebeurt namelijk toch behoorlijk veel: kleurrijke blackmetal riffs, veel verschillende passages binnen de composities en talrijke saillante details op de achtergrond. In ieder geval ontzettend bedankt voor de tip, ik heb er zeer van genoten! Wellicht meld ik me later nog een keer.