Kjellvander Tonbruket - Fossils (2023)

Zweden
Folk / Jazz
Label: Startracks

1. September Weather (8:32)
  2. Yellow Painted Feather Tip (8:26)
  3. Hans (2:51)
  4. The Last Thing (Thief) (15:43)
  5. Seahorse Inn (7:18)
avatar van Broem
Volgens mij vanaf vandaag te beluisteren via streaming. Eerste luisterbeurt geeft een erg goede indruk. Kjellvanders samenwerking met die gave band Tonbruket (voortgekomen uit de band van de jammer genoeg overleden Esbjorn Svensson) De stem van Kjellvander leent zich enorm voor de lome stijl die zijn kenmerk is geworden. Muzikaal subliem. Ik ben erg gecharmeerd van zijn solowerk maar dit geeft toch een fraaie extra dimensie aan zijn liedjes. Het klinkt allemaal wat filmisch en is zeer de moeite waard.

avatar van Alicia
Ow, wat mooi! Die stem van Kjellvander alleen al. Ik ga er nu even voor zitten, hoor. Tot straks!

avatar van Chameleon Day
Luister nu voor het eerst. Het album opent fraai. Ik draaide hiervoor And Also the Trees. Dit sluit er naadloos op aan. Die opener ademt een sterke AAtT sfeer.

avatar van Chameleon Day
Prachtplaat. ‘The Last Thing’ is het prijsnummer hier. Ben benieuwd of de nieuwe Exit North dit gaat verslaan. Dit is wel een album voor de maand november, als de regen tegen de ramen klatert. Maar goed, daar worden we morgen op getrakteerd, als het goed is….

avatar van Manfield
De vorige plaat was heel geslaagd. Dus dit is een leuke verassing!

avatar van meneer
Het is nou eenmaal buiten ook ‘september weather’ dus ik zet hem eens op. Wie weet verdrijft het de regen en de kou van deze lente. Ik hoop het..

avatar van Mjuman
Naar mijn bescheiden mening moet hier wel een correctie worden toegepast in de schrijfwijze van de naam: het gaat nl om TWEE separate entiteiten: singer-songwriter Kjelllvander en de band Tonbruket. Tussen die twee namen hoort een spatie en zo staat het ook op de hoes. Niemand haalt het in zijn hoofd om bij een samenwerking van twee (bestaande) Britse acts/artiesten de twee namen aaneen te schrijven.

Het is al fout gegaan bij Kjellvandertonbruket - Doom Country (2020) - MusicMeter.nl en ook daar moet het worden aangepast. En waarom dan wel? Nou als je "kjellvandertonbruket" als zoekstring invoert wordt het album niet gevonden op Tidal; bovendien gaat het - zoals al gezegd - om een samenwerking van twee separate acts die beide al een eigen artist entry in de database hebben. Met de gehanteerde schrijfwijze creëer je een onnodige (derde) entry en daarmee vervuiling, bovendien onvindbaarheid in Tidal.

Zal correctie voorstellen.

avatar van Ducoz
Mjuman schreef:

Zal correctie voorstellen.

Helaas klopt dat niet, wat je hier stelt.

avatar van dix
dix
Ik heb 'm al een weekje of twee in huis. Al worden de grenzen binnen Kjellvander's idioom niet verder opgerekt, de plaat stelt zeker niet teleur. Opener September Weather kende ik al van een recent optreden en had ook van een soloplaat kunnen zijn. De jazz is hier nog ver te zoeken. Maar bij de overige vier nummers komt Tonbruket op stoom met de stuwende drumritmes van The Last Thing als hoogtepunt.

avatar van Mjuman

De link die je geeft, zegt letterlijk: Christian Kjellvander and Tonbruket second Album

Als je iets wilt terugvinden is het een goede gewoonte om standaardisatie en normalisatie toe te passen, anders vind je een en dezelfde entiteit obv (zeg 6) verschillende schrijfwijzen als meerdere entiteiten terug in een database en dat betekent gewoon vervuiling (of redundantie). Als je twee bestaande entiteiten, Kjellvander én Tonbruket hebt, hoef je NIET een extra derde entiteit toe te voegen, dat los je op mbv een alias.

De gekkigheid om hier de schrijfwijze als op de hoes te hanteren, staat haaks op elke normalisatie/standaardisatie. New Order = NEWORDER, new_ORDER, NeW!OrDer en andere varianten.

Genoeg voorbeelden vindbaar. Voor goed functioneren is een database gebaat bij principes als standaardisatie, normalisatie en gebruik van gezond verstand.

Na eenmalige beluistering ben ik het wel met dix eens dat de jazz in het begin ver te zoeken is, al wordt er wel goed (ingetogen) gemusiceerd.

Overigens is diezelfde Zweedse (bassist) Dan Berglund ook aktief in Rymden - met ook Noorse pianist Bugge Wesseltoft - en die komen dit jaar ook voor concerten naar Nederland, net als landgenoot (van BW) Nils Petter Molvaer.

avatar van Broem
0,5* erbij. Seahorse Inn is een waanzinnig mooi nummer. Wat een album.

avatar van muziekobsessie
wat een prachtalbum weer van Kjellvander. Die sfeer is zo goed pakkend en vooral spannend. lange nummers vervelen geen moment. Misschien wel zijn beste werk tot nu toe erg mooi!

avatar van muziekobsessie
Chameleon Day schreef:
Ben benieuwd of de nieuwe Exit North dit gaat verslaan.
nee dus, ik vind deze mooier