Lovemongers - Here Is Christmas (1998)

Alternatieve titel: Heart Presents a Lovemonger's Christmas

Rock / Pop
Label: 2b

1. Here Is Christmas (4:11)
  2. Balulalow (1:18)
  3. Christmas Waits (3:06)
  4. William and Rose (3:54)
  5. Ave Maria (4:49)
  6. How Beautiful (5:28)
  7. The Last Noel (4:21)
  8. It's Christmas Time (3:37)
  9. Oh Holy Night! (3:20)
  10. Bring a Torch (2:00)
avatar van Marcmtp
Voor het visuele artikel:
Mooiboy Music - 4 Kerstplaten

Wanneer de dagen korter worden en er geen blad meer aan de bomen zit weet je dat er geen ontsnappen meer aan is, kerstmuziek. Jarenlang heb ik me er tegen verzet. Blegh, ik moest er niks van hebben. Altijd maar weer diezelfde nummers, kunnen ze niet eens wat anders draaien? Een paar jaar terug heb ik de strijd maar opgegeven en dat was een hele opluchting. Het hoort er nou eenmaal bij en ach, een groot deel van de bekende singles is natuurlijk wel tijdloos en heeft zeker wel kwaliteit. Alleen ‘All I Want for Christmas Is You’, daar blijf ik jeuk van krijgen. Je moet ook niet té veel willen natuurlijk. Maar een beetje variatie qua kerstmuziek kan nog steeds geen kwaad. Daarom vier kerstplaten voor je als eens wat anders wilt dan Mariah Carey, Wham! en Chris Rea.

Heart - Heart Presents a Lovemongers' Christmas (2001)

De Amerikaanse rockband Heart bestaat al jaren rondom de zussen Ann (zang) en Nancy (gitaar en zang) Wilson. In de jaren 70 wisten zij een blend te creëren van hardrock met folk invloeden en scoorden daarmee hits als ‘Barracuda’, ‘Crazy on You’ en ‘Magic Man’. Halverwege de jaren 80 behaalde de band opnieuw succes met de powerballads ‘Alone’ en ‘These Dreams’. In de 90s richtten de dames een akoestische band op, The Lovemongers, waarmee in 1998 het kerstalbum ‘Here Is Christmas’ werd uitgebracht. In 2001 werd deze plaat opnieuw uitgebracht onder de bandnaam Heart om hier vervolgens in 2004 twee nieuwe nummers aan toe te voegen en de tracklist om te gooien. Die laatste versie is zoals ik de plaat ken en ook op Spotify staat.

Eigenlijk klinkt het album helemaal niet zoals je die van Heart zou verwachten. De gitaren spelen een relatief kleine rol en het is een beetje een mengeling van popachtige arrangementen en wat meer traditionelere kerstnummers geworden. Met ‘Let’s Stay In’ wordt het zelfs een beetje jazzy. De beste nummers zitten wat mij betreft vooral in de eerste helft. Niet toevallig ook voornamelijk de zelfgeschreven nummers zoals kerstanthem ‘Here Is Christmas’ (sentimenteel maar stiekem toch wel goed), het sfeervolle akoestische ‘Christmas Waits’ (gezongen door Nancy) en het mooi gezongen ‘How Beautiful’. Hoewel ‘Oh Holy Night’ een behoorlijk voorspelbare keuze is voor een kerstalbum, kan ik niet ontkennen dat hij wel sterk neergezet wordt.

De plaat is over de hele linie misschien niet overal even sterk maar zeker prettig om naar te luisteren. De zussen, met name Ann, hebben fantastische stemmen en weten wel de nodige sfeer neer te zetten. Het lukt ze daarmee wel een gevoelige snaar bij me te raken waardoor dit album met kerst niet meer mag ontbreken.

avatar van RonaldjK
Bloedheet was het afgelopen week en in de instelling waarin ik verblijf, speelde ik LUID dit Here Is Christmas af, het tweede album van Lovemongers. Ben namelijk door de discografie van Heart aan het ploegen en had voor dit project van de dames Wilson geen zin om te wachten tot december. Het is de opvolger van Whirlygig.
Een verpleegster kwam binnen en ik groette haar vriendelijk, maar over de muziek heen riep ze met nijdig gezicht: "Of het wat zachter kan!" Toen hoorde ze dat ik kerstmuziek draaide. Ze draaide zich subiet om, keerde terug met twee sterke broeders die mij in een dwangbuis rolden en me volspoten met één of ander kalmerend middel. Luid legde ik uit waarom ik in de hitte kerstmuziek afspeelde, het mocht echter niet baten: in de isolatiecel. Na 72 uur kon ik terug naar mijn kamer en nu kan ik dan eindelijk dit stukje schrijven.

Afgezien van de thematiek is de muziek sterk genoeg om buiten het kerstseizoen af te spelen. Dit omdat het hoofdzakelijk eigen composities zijn van Ann en Nancy Wilson, hun vaste gastschrijfster Sue Ennis en vierde groepslid Frank Cox. Dit kerstalbum is de derde van Lovemongers. Van Cox' hand is The Last Noel dat hij zelf zingt, ondersteund door mandoline, een instrument dat vaker opduikt op dit sfeervolle album.
In Christmas Waits klinkt lichte jazz door in zijn gitaarspel, maar over het geheel overheerst kwaliteitspop.
Driemaal wordt er geleend: track 5 is het klassieke Ave Maria (1825) van Franz Schubert en het is bijzonder om Ann Wilson eens in die stijl te horen zingen, begeleid door harp. Geraakt tot in de tenen word ik door Bulalow, waarvan het origineel (1535) teruggaat tot de Duitse reformator Maarten Luther.

Het album verscheen oorspronkelijk in oktober ’98 onder de vlag van Lovemongers, maar in 2001 volgde een heruitgave met nieuwe hoes plus als titel Heart Presents A Lovemongers Christmas ; een volgende versie uit 2004 voegde twee nummers toe en in 2006 volgde de versie die ook op streaming staat. Hierbij is ook de trackvolgorde gewijzigd. Van die twee extra nummers domineert folk in Mary en kalme jazz in Let's Stay In, compleet met trompetsolo.
Een aangenaam, rustig plaatje dat afwijkt van hetgeen Heart doet. Dit zijn dan ook de Lovemongers. Bovendien één van de betere kerstalbums met innemend eigen werk, kerstclichés vermijdend.

De zussen Wilson legden hierna weer de nadruk op Heart. In 2004 verscheen Jupiters Darling.

RonaldjK schreef:
Kerstalbums? De keuze is reuze! Als ik een HB kerstalbum top 10 zou mogen samenstellen dan zou "Heart Presents a Lovemonger's Christmas" op nummer één staan. De tweede plaats zou door het kerstalbum "Light of the Stable" van Emmylou Harris mogen worden ingenomen. Over de acht andere kerst albums zou ik nog eens goed moeten nadenken...

avatar van RonaldjK
We kunnen er deze julimaand alvast een topic over starten! Jethro Tull noem ik ook alvast als kandidaat!

RonaldjK schreef:
Laten we eerst de zomer maar vieren RonaldjK. Om te beginnen volgende week de Nijmeegse 4Daagse. Ik kan natuurlijk een playlist maken met wat kerstliederen ter ondersteuning van de 160 km die ik van 15 t/m 18 juli mag gaan lopen. Om nou 4 dagen naar "De Engelbewaarder" te moeten luisteren.... "The Last Noël" vind ik wel een erg mooi nummer van Heart.

avatar van RonaldjK
Nog even terug naar het eerste stukje bij dit album van Marcmtp. Ik citeer, want hij vat het kernachtig samen: "Eigenlijk klinkt het album helemaal niet zoals je die van Heart zou verwachten. De gitaren spelen een relatief kleine rol en het is een beetje een mengeling van popachtige arrangementen en wat meer traditionelere kerstnummers geworden. (...) De beste nummers zitten wat mij betreft vooral in de eerste helft. Niet toevallig ook voornamelijk de zelfgeschreven nummers (...)."

Ik kan me daarom zelfs voorstellen dat je dit op je koptelefoon/oortjes zet als je in de hitte de Nijmeegse 4Daagse loopt! Maar goed, Hans kennende wordt dat eerder Deep Purple. En nog waarschijnlijker zonder muziek, om het vierdaagsegevoel optimaal te beleven.

RonaldjK schreef:
Het wordt geen Deep Purple, geen Heart, geen Bruce Sprinsteen tijdens mijn 4Daagse volgende week in Nijmegen. Ik loop dit wandelfeest zonder oortjes. Maar.... het kan zomaar zijn dat ik 's avonds op mijn logeeradres net buiten Nijmegen "Heart Presents a Lovemonger's Christmas" zal draaien. Immers: de dagen worden korter, de nachten weer langer, kortom we koersen met z'n allen weer af richting "the most wonderful time of the year". Een mooier Kerstalbum als dat van Heart is er gewoon niet.