The Approbation is hier nu een aantal keer de revue gepasseerd. Tijd om de balans eens op te maken.
In termen van muzikale benadering doet dit album me wel wat denken aan het album
The Deviant van Descend, hoewel daar de accenten radicaal anders gelegd worden. Het is echter eenzelfde soort benadering waarbij brute passages progressieve deathmetal à la Opeth worden vermengd met passages die doen denken aan progressieve metalbands zoals Haken, Leprous en Dream Theater. Zowel The Approbation als The Deviant nemen deze benadering als uitgangspunt, alleen de uitkomst is beide keren ontzettend verschillend. Dat vind ik erg gaaf.
Overigens ben ik benieuwd wat
legian van die referentie en bijbehorende uitleg van mijn kant vindt, aangezien The Deviant daar al geruime tijd behoorlijk hoog in de top tien staat.
Weer even on-topic: de eerste luisterbeurten van The Approbation nodigen uit tot verdere kennismaking en verkenning. Ik heb me meer dan kostelijk vermaakt met het album, en voordat ik het weet ben ik alweer bij het einde aanbeland. Zoals
ProGNerD hierboven reeds memoreerde: dat is vaak een goed teken, een heel goed teken zelfs. Vooral de twee afsluitende nummers zijn van uitzonderlijke schoonheid. Het zijn van die (nieuwe) nummers waarvan je weet dat je er in het jaar niet heel veel van tegen zult komen, zo belachelijk goed zijn ze namelijk. Juist dit zijn de nummers om met volle teugen van te genieten en te koesteren. En juist dit zijn de nummers waarvoor ik naar dit soort muziek luister en waarvoor ik altijd blij en dankbaar ben dat we elkaar zo op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen binnen de progressieve metal (en rock uiteraard

Ik heb weer genoeg geluld zie ik al wel. Kort samengevat: dit is een topalbum dat zeker meerdere luisterbeurten nodig heeft (en verdient) om volledig tot wasdom te komen. Een outsider voor een hoge positie in de eindejaarslijst, dat is in ieder geval duidelijk.