Horrendous - Ontological Mysterium (2023)

Label: Season of Mist

1. The Blaze (2:00)
  2. Chrysopoeia (The Archaeology of Dawn) (7:16)
  3. Neon Leviathan (3:30)
  4. Aurora Neoterica (1:56)
  5. Preterition Hymn (3:58)
  6. Cult of Shaad'oah (5:24)
  7. Exeg (En) Esis (3:38)
  8. Ontological Mysterium (4:44)
  9. The Death Knell Ringeth (5:20)
avatar van namsaap
Wat een ongelofelijk goede plaat is Ontological Mysterium geworden! Strakke technische death/thrash in de traditie van Death, Pestilence, Sadus en Atheist. Maar dan met een volkomen eigen twist...... Want dit album grooved en swingt als een malle bij tijden. Luister maar eens naar Cult Of Shaad'oah, met als basis een riff die niet had misstaan op een van de betere Obituary-albums. Of wat te denken van het snelheidsmonster Neon Leviathan waarbij het een uitdaging is om stil te blijven zitten.

Het knappe van deze plaat is dat elk nummer weer een totaal andere kant van de band laat horen en dat het toch als een geheel klinkt. De speelduur van 38 minuten is ook perfect. Als de naald de run-out groove van kant B heeft bereikt wil je alleen maar meer.....

DIt album gaat zonder twijfel hoog in mijn jaarlijst scoren!

avatar van RonaldjK
De naam Horrendous zei me niets, maar ik werd nieuwsgierig toen ik de verhalen hierboven las. Wel, de ronkende verhalen over Ontological Mysterium kloppen. Het eerste wat opvalt is de transparante productie die me veel beter bevalt dan de dichtgepropte productiestijl die momenteel toonaangevend is. Met het geluid op dit album worden de contrasten tussen luid en verstild en tussen bruut en melodieus sterker, waar de composities van profiteren.
Als je er dan in slaagt om zowel heftig als melodieus te klinken en progelementen te combineren met beukende powerriffs, wel, dan is dit gewoon één van de weinige recente heavy albums die ik meer dan plezant vind. Vaker luisteren wordt beloond en maakt mogelijk je ervan te verzekeren hoe goed de nummers in elkaar zitten.
De grunts van Damian Herring vind ik lekker, ze dragen bij aan de toch al afwisselende muziek. Hij is bovendien degene die verantwoordelijk is voor de sterke productie.
Als favorieten noteer ik Chrysopoeia en titelnummer Ontological Mysterium, maar de twee sterretjes die MuMe mij toelaat te plaatsen zijn te weinig voor dit gevarieerde album.

PS - Iemand die weet of bassist Alex Kulick familie is van gitarist Bruce en producer Bob Kulick, in de jaren '70 en '80 bekend via onder andere Grand Funk Railroad en Kiss?