King Crimson - The Great Deceiver: Live 1973-1974 (1992)

Label: EG

1. Walk On...No Pussyfooting (0:48)
  2. Larks' Tongues in Aspic, Part Two (6:24)
  3. Lament (4:38)
  4. Exiles (8:57)
  5. Improv: A Voyage to the Centre of the Cosmos (15:02)
  6. Easy Money (7:12)
  7. Improv: Providence (10:18)
  8. Fracture (11:14)
  9. Starless (12:02)
  10. 21st Century Schizoid Man (8:26)
  11. Walk Off from Providence... No Pussyfooting (1:20)
  12. Sharks' Lungs in Lemsip (2:31)
  13. Larks' Tongues in Aspic, Part One (7:50)
  14. Book of Saturdays (3:02)
  15. Easy Money (6:41)
  16. We'll Let You Know (4:54)
  17. The Night Watch (5:17)
  18. Improv: Tight Scrummy (8:57)
  19. Peace - a Theme (1:00)
  20. Cat Food (4:29)
  21. Easy Money... (2:20)
  22. ...It Is for You, But Not for Us (8:08)
  23. Walk on ... No Pussyfooting (0:58)
  24. The Great Deceiver (4:26)
  25. Improv: Bartley Butsford (3:12)
  26. Exiles (7:19)
  27. Improv: Daniel Dust (4:09)
  28. The Night Watch (4:39)
  29. Doctor Diamond (5:11)
  30. Starless (12:25)
  31. Improv: Wilton Carpet (5:52)
  32. Talking Drum (5:29)
  33. Larks' Tongues in Aspic, Part Two (Abbreviated) (4:02)
  34. Applause & Announcement (2:11)
  35. Is There Life Out There? (14:49)
  36. The Golden Walnut (11:46)
  37. The Night Watch (4:37)
  38. Fracture (11:51)
  39. Clueless and Slightly Slack (8:10)
  40. Walk On...No Pussyfooting (0:52)
  41. Improv: Some Pussyfooting (2:26)
  42. Larks' Tongues in Aspic, Part One (8:15)
  43. The Law of Maximum Distress, Part One (6:31)
  44. The Law of Maximum Distress, Part Two (2:33)
  45. Easy Money (7:32)
  46. Improv: Some More Pussyfooting (5:52)
  47. Talking Drum (6:02)
voltazy
apart dat hier nog geen stemmen stonden

een lange zit deze live box
de eerste starless

avatar van citizen
Wel wat veel van het goede. In 3 avonden te beluisteren. En inderdaad: Starless...fantaaasties!

avatar van Cygnus
Het is inderdaad een lange zit, maar wel een waarvan iedere minuut de moeite waard is. Wat, naast de ijzersterke uitvoeringen van bekende KC-nummers uit hun hoogtijdagen, opvalt, zijn de vele improvisaties die Robert Fripp en kornuiten op deze plaat hebben gezet. Meesterlijk!

avatar van ChrisX
Maar... wie gaat dit in vredesnaam in 1 zit luisteren? Ik niet, maar het word wel weer hoog tijd om er weer eens in te duiken. Staat echt fantastische muziek op met een soms ontketende ritme-sectie in de vorm van bassist John Wetton en drummer Bill Bruford.

avatar van Cygnus
Je hoeft die 4:41 uur niet in één zit uit te luisteren, het kan ook met 1 cd per keer. Ik had deze plaat al een tijd op mijn computer staan en vandaag had ik een vrij dag en ik ging er eens lekker voor zitten...

En aangeschaft vandaag

de versie die dit jaar uitgebracht is als 2 dubbel cd's... bijelkaar is dat de complete live box.

Misterfool
ik moet deze echt hebben. nog nooit king crimson live gehoord. of je moet het halve trauma albvum earthbound mee tellen

avatar van ChrisX
voltazy schreef:
En aangeschaft vandaag

Klopt... de originele box was 4 cd's maar die was al een tijdje niet meer te krijgen en die heeft men nu als 2 dubbelaars opnieuw en gelukkig ongewijzigd uitgebracht. Wat je wel mist is het schitterende 'scrapbook' met ontzettend veel wetenswaardigheden uit die tijd, recensies en foto's.

Joy
Misterfool schreef:

en B'boom, volledige liveregistratie

avatar van ricardo
Volgens mij is deze inderdaad naast B'boom de beste live keuze die je maken kunt als het om King Crimson zou gaan. En The Night Watch schijnt ook nog erg goed te zijn.

avatar van ricardo
Deze heb ik vanmiddag ook gekocht, beide volumes. Je hebt inderdaad part 1 en 2. Op cd 1 een concert uit: Providence, Rhode Island-Palace Theatre; June 30 th. 1974. Op cd 2 van part 1 een concert van de eerste2 tracks uit Providence ... continued (encore) Track 3 tot en met 11 was in Walk On To Glasgow ... Glasgow Apollo: October 23 rd. 1973, en de laatste 2 tracks, 12 en 13 dus: In Penn State University: June 29th. 1974. Vervolgens heb je dan nog part 2(cd 2 dus) met op cd1 een concert uit Pittsburgh, PA-Stanley Warner Theatre:April 29th. 1974, en de laatste 2 tracks, track 12 en 13 was in Penn State University: June 29th. 1974. Dan cd 2 met op de eerste 4 nummers een concert uit: Toronto Massey Hall:24th. 1974, en vanaf track 5 tot en met 12 nummers opgenomen in Zurich Volkhaus: November 15th. 1973. Heel wat cijfertjes en letters zo, maar dat allemaal waren de plaatsen van de concerten die in 1973 en '74 gegeven zijn destijds. Opmerkelijk veel nummers van Starless en Bible Black, en van Larks zijn zelfs alle nummers gebruikt tijdens de div concerten uit die jaren.

avatar van ricardo
Ik heb in de auto B'boom eerst even gedraait, en daarna deze, maar dit album is veel minder bombastisch en een stuk subtieler dan b'boom. Komt ook omdat dit met maar een 4 mans bezetting is en B'boom met een 6 mans bezetting. Ik heb cd 1 van part 1 en 2 nu even beluisterd, en vind het muzikaal echt super klinken, de productie of geluidskwaliteit is gewoon super. Het is wel even wennen na eerst B'boom gedraait te hebben. B'boom vind ik wel een stuk lekkerder nog, maar deze heeft in potentie het in zich om voor mij net zo uit te groeien als een echte topper dan B'boom.

avatar van ricardo
Hier staat ook een fout in. Op mijn versie staan 49 tracks en hierop maar 47. Ik heb na track 9 Starless als track 10 nog het nummer The Talking Drum staan en als track nummers 11 heb ik nog Larks' Tongues In Aspic; Part Two (abbreviated) Daarna en ook ervoor klopt het allemaal precies. Er missen gewoon 2 tracks hier bij dit album op mu.me.

ricardo schreef:

ze staan wel op je hoes, maar niet op de cd's
foutje op de hoes dus.

avatar van ricardo
Nu ik deze heb is The Nightwatch ineens overbodig geworden voor mij. Het enigste verschil met dat album zijn nog 3 nummers die daar wel opstaan en niet hierop van Starless And Bible Black. Maar verder dezelfde bezetting uit '73-'74. Heb je nog meer goede tips van nog meer goede live albums van King Crimson?

avatar van ricardo
Er bestaat ook nog een 3 delige live set met de naam The Collectable King Crimson en die heeft 3 delen, of volumes net hoe je het noemen wilt. Ik zie dat die niet hier op mu.me staan. Kent iemand die 3 albums ook?

ricardo schreef:

The Collectable King Crimson Volume 1 :

The Collectable King Crimson Volume 2 :

The Collectable King Crimson Volume 3 :

Volume 3 heb ik zelf ook, de rest niet...

avatar van ricardo
Ik heb weleens gehoord dat het een collectie is van verzamelingen van bootlegs die Fripp heeft opgekocht in diverse platenwinkels. En daarna op de Collectable vol 1, 2, en 3 geplaatst heeft. Is deel 3 b.v de moeite ook echt waard? Want ik heb weleens gehoord dat dat vooral albums zijn voor die hard KC fans, omdat het geluid nogal te wensen over zou laten. Ik ken de 3 albums niet, omdat ze vooral ook niet hier op mu.me staan, maar zou je mij iets willen/kunnen vertellen over die deel 3 die jij in bezit hebt?

Antonio
Voor zover ik weet zijn de opnames die te horen zijn op The Collectable King Crimson's allemaal van zeer goede kwaliteit en direct van de band zelf.

The Collectable KC Volume 3 is een opname van de originele 2 Track Stereo Soundboard Mix, dus niks mis mee...

Deel 3 is dus een 2CD met daarop het concert wat King Crimson op 1 juli 1996 in The Shepherds Bush Empire in London gaf.
Het gaat dus om het zogenaamde double-trio, met Adrian Belew, Robert Fripp, Trey Gunn, Tony Levin, Pat Mastelotto en Bill Bruford.

In feite dezelfde bezetting als op B'Boom (Live in Argentina), maar dan 2 jaar later, dus de band is nog veel beter op elkaar ingespeeld en dat is zeer zeker te horen, zoals in Frame By Frame, waarin Fripp het tempo van Belew nauwelijks kan bijbenen.

Ook spelen ze voor het eerst in 22 jaar weer 21st Century Schizoid Man en het concert begint met een ruim 20 minuten durende soundscape van Robert Fripp, ook een unicum.
Dit kwam omdat de support act (California Guitar Trio) door omstandigheden niet kon optreden.

Voor de rest kan ik alleen maar toevoegen dat als je B'Boom kan waarderen, dat je dan deze ook top zal vinden...

Antonio
Kom net thuis van mijn werk en daar lag eindelijk de 2CD The Great Deceiver Part One op de deurmat

Het album staat momenteel aan op de achtergrond (paradox ---> KC als achtergrondmuziek...) en ondertussen zit ik wat te sneupen in het uitermate en buitengewoon goed gevulde boekwerkje, waarin zo'n beetje alle mogelijke informatie van deze concerten en KC in 1973/1974 is te vinden.

Petje af voor deze release !

Antonio
Heb er maar een half puntje bijgedaan, ik merk namelijk dat het album steeds meer pareltjes vrijgeeft, na mate je er meer naar luistert.
Sommige van de Improvs kan ik niet altijd even veel mee, maar ook dat zal na verloop van tijd best goed komen.

Zodra ik weer wat extra doekoe heb, dan zal ik Volume 2 ook maar bestellen, want ik heb de smaak wel te pakken merk ik

avatar van ricardo
@ Antonio: Waarom vind jij de Nightwatch beter dan deze magistrale live plaat eigenlijk, want ze komen beiden uit de succes periode 1973-1974. Volgens mij zijn ze ongeveer vergelijkbaar met elkaar dan. Ik ken The Nightwatch overigens niet, daarom is het gewoon maar een vraag, want ik ben ook geintereseerd in The Nightwatch, maar die moet dan nog wel wat extra's toevoegen aan deze al werkelijk geweldige live registratie.

Antonio
@ Ricardo: Vooralsnog heb ik The Night Watch nog net iets hoger zitten, maar een exacte reden is ietwat moeilijk om te geven.
Ik heb The Night Watch al meer dan een jaar in mijn bezit, dus die is op mij persoonlijk meer gegroeid dan The Great Deceiver.
Maar dat laatste kan (zeker na aanschaf van Volume 2) snel veranderen...

Maar in feite is er tussen TNW en TGD niet zoveel verschil, aangezien het op beide releases dezelfde band/periode (1973-1974) betreft.
TNW is een complete show op 2 cd's en TGD bestaat uit (stukken van) verschillende optredens uit 1973-74 op 4cd's.

Wel is natuurlijk op TGD erg duidelijk dat deze band improvisaties bij lange na niet uit de weg gaat en dat zelfs dezelfde (geschreven) nummers nooit 2 keer hetzelfde klinken.

Het is allemaal nogal een omslachtige poging tot het geven van een uitleg, maar het feit wil dat ik nou eenmaal eerder in het bezit was van TNW en ik van mening ben dat deze beide releases best gebroederlijk naast elkaar passen in je collectie

Antonio schreef:

Mijn belastingteruggave is binnen, dus heb gister meteen Volume 2 besteld

Volgens Bol.com is de levertijd 2-3 weken, dus ik dien nog even wat geduld op te hoesten

Ik heb het afgelopen weekend The Great Deceiver volume 2 beluisterd. KC speelt briljante uitvoeringen van o.a. Larks' Tongues in Aspic (hoe verzinnen ze zo een naam?!), The Night Watch en Starless. Een paar keer had ik echter de neiging om op "ff" te drukken om zodoende het volgende nummer te starten. De lange improvisatiestukken van m.n. Fripp en Cross duurden zelfs voor mij net iets te lang. De live-registratie USA (1975) is een betere plaat van deze sterke KC-bezetting (Fripp, Cross, Wetton en Bruford). Verder kan ik B'boom (1995) en The Night Watch (1997 - een concert uit 1973 in Amsterdam opgenomen) aanraden.

Aquila
Er gaat niks boven King Crimson live in deze periode (1973-1974). Vrijwel alles stijgt uit boven de studio uitvoeringen. John Wetton zingt zondermeer fantastisch. Naast de grote muzikaliteit en muzikaal talent is het zijn stemgeluid dit dít tot mijn favoriete KC periode maken. Het enige nadeel van deze box is dat de concerten nogal liefdeloos zijn afgebroken en samengezet over de vier CD's. Iets dat al werd ondervangen met The Night Watch" waar naar mijn idee wel weer stukken af zijn ('Walk On..."bijv.).

Met de uitgave van live concerten in eigen beheer via de King Crimson Collector's Club serie via DGM-Live zijn er nóg meer concerten uit deze periode beschikbaar gekomen. Zodoende blijkt dat de 'definitieve versie' van nummers wat mij betreft vooral op de CD van "Live in Mainz - March 30, 1974" (KCCC #15) terug te vinden zijn. Al zijn de meeste versies van Starless op deze box ook zeker niet uit te vlakken.

Maar deze box gaf ons wel de eerste kennismaking met 'Doctor Diamond' een van de sterkste KC-nummers en op geen enkel regulier album terug te vinden: Wetton in topvorm (als de Mainz-versie ook hiervan de beste).

avatar van rock-rick
Waar is dit album eigenlijk verkrijgbaar? Ik wil hem namelijk ontzettend graag hebben.

avatar van ricardo
Is gewoon bij Plato te koop.

Het zijn 2 losse albums met een andere foto dan hierboven staat.

2 losse albums verdeeld over 4 cd's zeg maar, want het zijn beiden dubbel cd's.

avatar van rock-rick
Oke, hartelijk dank.

Ik zie ook net dat hij op de officiële site van Bill Bruford ook te koop is en daar zie ik wel de foto van hierboven staan. Even kijken welke ik koop dus.

Aquila
rock-rick schreef:
Oke, hartelijk dank.

Volgens mij is de doos met 4 CD's zoals hierboven staat al heel lang OOP. Dus lijkt me sterk dat je die versie op de site van BB kan kopen. Op eBay nog eentje te vinden: 86 euro (en nog een Japanse en een onbetrouwbare).