Johnny Marr schreef:
Het album (cd) start bij mij niet met rook in m'n kleren, maar (ik denk) met onaf pad II. Heeft nog iemand dit?
Klopt, bij mij hetzelfde. Misschien klopt het hoesje niet geheel met de cd.
Verder, een mooie cd. Ik heb deze aangeschaft na een optreden van de De Mannenbroeders, waar ik bijzonder van onder de indruk was. Langzaam maar zeker begin ik Broeder Dieleman steeds meer te waarderen. Als Brabander lukt het niet geheel om de Zeeuwse mentaliteit te ontrafelen, maar dezelfde religieuze opvoeding heb ik wel gehad. Niet iedere Brabander is katholiek en ook in het Brabantse land had je ook wat zware calvinisten.
Dit is wel een geheel ander album dan "komma' weer wat meer songgericht. En het klinkt bijzonder goed.
Muzikaal vind ik het erg sterk, door een redelijk minimale aanpak. Van Baby Dee had ik nog nooit gehoord, maar naar ik begreep ook een soort 'outlaw' door zijn/haar keuzes in het leven en ook iemand met een zwaar calvinistische opvoeding.
De 'worsteling' van broeder Dieleman met zijn calvinistische opvoeding triggert mij. Een groot verschil met hoe bijvoorbeeld Gerard van Maasakkers met zijn katholieke verleden omgaat. Hij keert er zich van af, maar altijd blijft er nog wel een bepaalde melancholie aanwezig. Het gaat minder diep. Dat is bij broeder Dieleman wel anders en dat herken ik wel. De calvinistische invloed zich vaak zo diep geworteld dat het moeilijk is om het met wortel en al uit te roeien. Ergens blijft er altijd iets 'hangen'. De wijze waarop broeder Dieleman hiermee omgaat vind ik wel bijzonder. Het is een bepaald soort meebuigen , maar wel zodanig dat de religie niet meer de regie heeft.
Het mooiste uit zich dat in 'oh mijn ziel'. Het psalmversje opzeggen op maandagochtend was standaard op de 'scholen met de bijbel' en Psalm 42 op de oude wijze vertaald was erg bekend. Voor velen een soort reddingsboei in hun geloof en daardoor bijzonder geliefd. ('t hijgend hert der jagt ontkomen'). Hoevelen kunnen dit nu nog niet zomaar meezingen of opzeggen.
Broeder Dieleman negeert geheel de tekst , enkel de melodie met de woorden 'oh mijn ziel'. Prachtig gedaan en ook wel herkenbaar.
Ook de andere songs mogen er zijn, waarbij de natuur regelmatig de overhand heeft. Dat zorgt ervoor dat het geen loodzwaar album wordt, maar één waar de glimlach zo nu en dan doorbreekt. Waar je je soms afvraagt is het ironie of toch iets van broeder Dieleman zelf. Zo herkenbaar !