The Smiths - Singles (1995)

Label: WEA

1. Hand in Glove (3:25)
  2. This Charming Man (2:44)
  3. What Difference Does It Make? (3:51)
  4. Heaven Knows I'm Miserable Now (3:34)
  5. William, It Was Really Nothing (2:11)
  6. How Soon Is Now? (6:46)
  7. Shakespeare's Sister (2:09)
  8. That Joke Isn't Funny Anymore (4:55)
  9. The Boy with the Thorn in His Side (3:16)
  10. Bigmouth Strikes Again (3:14)
  11. Panic (2:20)
  12. Ask (3:12)
  13. Shoplifters of the World Unite (2:59)
  14. Sheila Take a Bow (2:42)
  15. Girlfriend in a Coma (2:04)
  16. I Started Something I Couldn't Finish (3:48)
  17. Last Night I Dreamt That Somebody Loved Me (5:04)
  18. There Is a Light That Never Goes Out (4:02)
Deze band vind ik een echte singles-band (net als b.v. The Cure). In zulke gevallen krijg je daar vaak wat negatieve associaties bij, maar dat gaat bij the Smiths zeker niet op, simpelweg omdat de albums ook van een zeer hoog niveau zijn.
De singles op dit album behoren zeker tot hun beste songs, maar zoals zovaak bij compilaties mis je altijd wel wat persoonlijke favorieten. Om die reden ben ik altijd wel voorstander van Singles-compilaties t.o.v. Best of-compilaties. Op die laatste staan soms nummers waar je je bij afvraagt "waarom die ?". Singles zijn gewoon duidelijker. Of je het dan ook de leukste nummers vind is natuurlijk een tweede

tondeman
de smiths stonden onder andere bekend om hun goede b-sides. daar komt bij, als je de albums kent dan weet je pas echt hoe verschrikkelijk goed ze waren. daarom 4,5 en geen 5 sterren.
echter, om te starten met the smiths is dit een uitstekende cd.

'How Soon Is Now?' gebruiken ze toch ook bij de serie 'Charmed', alleen is dat volgens mij een slechte cover.
The Smiths vind ik trouwens wel goed maar ik ken nauwelijks nummers van ze.
Ik ga dit album maar eerst eens beluisteren.

avatar van gemaster
Een goed beginpunt moet ik zeggen. Veel plezier!

Ik snap niet waarom er zoveel verzamelaars zijn van The Smiths als je gewoon alle studioplaten los kan kopen. Behalve een wat betere geluidskwaliteit voegt dit nauwelijks iets toe.

Verzamelaars zijn altijd handig voor mensen die maar 1 album willen met daarop zoveel mogelijk bekend werk.
Laten we eerlijk zijn: dit is dan een erg sterke cd.
Maar waarom er zoveel verschillende zijn is mij ook een raadsel en eigenlijk ronduit vervelend.

maar niet alle nummers van ze staan op de studio albums toch?

avatar van johan de witt
Nee, maar alles wat niet op de albums staat (los uitgegeven singles en bijbehorende b-sides) staat wel op Louder Than Bombs.
Voor de oningewijden: koop alle vier Smiths-albums EN de compilaties Louder than Bombs en Hatful of Hollow (BBC-sessies en b-sides) en je bent compleet.
Deze verzamelaar kun je dan links laten liggen, hoewel het naturlijk altijd leuk is om alle singles van The Smiths op EEN cd te hebben. Pas echt overbodig zijn de verzamelaars Best...1 en Best...2.

The Smiths en 'overbodig' in één zin? Ik had niet voor mogelijk gehouden dat dat kon. Ik heb The Smiths leren kennen door 'The Best of The Smiths...1', en nadat ik die helemaal had grijsgedraaid ben ik ook hun andere cd's gaan beluisteren. Meteen de beste beslissing die ik in 22 jaar genomen heb.

Het bestaan van al die compilatie-albums kan verklaard worden door het feit dat The Smiths een contract getekend hadden bij een nieuwe platenmaatschappij, maar niet veel later besloten te stoppen. Omdat die platenmaatschappij toch nog wat geld uit dat contract wou halen, hebben ze wat compilatie-albums gemaakt. Ik ben hier niet 100% zeker van, maar ik had toch een zoiets gehoord...

aERodynamIC schreef:
Deze band vind ik een echte singles-band

Een tijdje geleden gekocht deze cd, en zeker geen spijt van. Wat een geweldige muziek hebben deze gasten gemaakt. Had hiervoor nooit van deze groep gehoort, erg he. Maar beter laat dan nooit, toch. Ben dik tevreden met deze single verzameling, en wat wil een mens nog meer 18 tracks staan er op. Kan het nog steeds niet bevatten dat ik nog nooit van hun gehoort had. Trouwens, How Soon Is Now? is erg mooi. Voorlopig 4* beetje zuinig is dat wel, maar dat kan later altijd nog veranderen.

avatar van musicfriek
Je bent niet de enige die hun laat ontdekt heeft hoor. Hier nog eentje. Vind het juist wel leuk dat ik ze pas kort geleden ontdekt heb, kan ik alle albums nog bij langs! The Queen is Dead moet ik ook nog aanschaffen, maar deze heb ik ook en is idd een prachtige verzamelaar! Girlfriend in a Coma vind ik werkelijk geniaal!

Marcel²
Na de single verzamelaar veel geluisterd te hebben, ga ik zeker de losse albums halen. Die moet ik hebben, zit zelf te denken aan hun laatste album. Trouwens in dat boekje wat er bij zit staan mooie hoesjes, zijn dat de echte single hoesje van toen?

Jazeker. De hoesjes van de singles zijn prachtig. Thuis heb ik er nog een stuk of wat. Leuk.

Marcel²
Deze verzamelaar zit vrij veel in mijn cd speler thuis en in de auto. Lastig altijd om op verzamelaars te stemmen, maar deze is 5* waard. Er staan alleen maar sterke singles op.

Wel apart dat een singlesverzamelaar als het beste van The Smiths doorgaat op deze site... Staat natuurlijk een hoop briljant spul op, maar luister toch liever naar een album van ze.

kipkoala schreef:

Ben ik met je eens, maar is het mogelijk, als je naar de songs op dit album kijkt, om hier als Smiths-liefhebber geen 4,5 of 5 voor te geven?

Nee, eigenlijk niet... Al had een tweede CD met de b-kanten niet misstaan, denk ik.

avatar van johan de witt
Die b-kanten staan al op de meeste verzamelaars hoor.
Alleen Jeane en Wonderful Woman ontbreken nog
en I Keep Mine Hidden en Work Is A Four-Letter Word
(de laatste 2 nummers die The Smiths ooit opnamen).

Die zullen ongetwijfeld op de binnenkort (?) te verschijnen box-set te vinden zijn.

avatar van Droid
Als je in de jaren '80 bent opgegroeid met new wave en synthpop, dan mag The Smiths gewoon niet ontbreken.

Ik werd gek van al die maffe compilaties van de heren, maar gelukkig is er dit album, wat gewoon al hun singles bevat, niks meer, niks minder.

Ik blijf naar deze CD grijpen.

EVANSHEWSON
Ook al ben ik maar een erg modale halve fan, deze heb ik, en het staat wel bol van goede songs, alleen - wie me wat kent weet dat wel - zal ik nooit gèk zijn van Morrissey's stem, de enige reden waarom ik nooit een erg zware Smiths fan geworden ben, want aan de prima muzikanten zal het echt niet liggen!

****1/2

avatar van Omsk
aERodynamIC schreef:
Deze band vind ik een echte singles-band

Er zijn inderdaad nogal veel singles die deze muziek waarderen.

avatar van MartinoBasso
Dit beschouw ik als de beste verzamelcd die ik in m'n bezit heb. Het is een singleverzamelaar zoals een singleverzamelaar hoort te zijn : chronologisch en compleet. Daar komt nog eens bovenop dat alle nummers stuk voor stuk prachtige songs zijn. Goede introductie als je the Smiths wil leren kennen maar ook de fans zullen hier van snoepen (aangezien veel singles niet op reguliere albums staan).

Ik verkies deze verzamelaar boven "the very best of", ook al staan daar dezelfde nummers (onchronologisch) op + nog wat albumtracks.

avatar van TerryA
op de Best 1 en Best 2 compilatie albums van The Smiths stem ik niet omdat het toen een manier was van Warners (en niet The Smiths) om xtra geld te verdienden nadat ze de back catalogue hadden opgekocht en dan iemand ingehuurd met weinig of zonder verstand van The Smiths en hun albums om zo maar 2 compilatie albums samen te stellen ... met deze (singles) is het een andere verhaal en dus voor maar de 2de keer ooit maximaal punteen: 10 uit 10

avatar van dazzler
Beste verzamelaar van de Smiths, ben ik het mee eens.
Alleen heb ik 16 en 17 altijd al vreemde singelkeuzes gevonden.

Gelukkig dat 18 speciaal voor deze verzamelaar op singel werd gezet.
Zo staat een van de allerbeste Smiths songs er ook op.

Hun backcatalogus mag trouwens dringend eens geremasterd worden.
Er zijn genoeg bonustracks en extraatjes om er 2CDs van te maken.

avatar van Johanv4434
Ik kende enkel de laatste track, maar ik wil wel wat meer van de Smiths ontdekken. Deze verzamelaar lijkt me wel een goed beginpunt om de groep te leren kennen.

Ik zou Best 1 en Best 2 aanraden.

avatar van Omsk
Maar ook dit is een prima beginpunt inderdaad, hier strartte mijn Smiths-obsessie.

avatar van Johanv4434
deric raven schreef:
Ik zou Best 1 en Best 2 aanraden.
Ik zou me eerder de reguliere albums aanraden. Deze compilatie bevalt me enorm. Tijd voor de gewone albums.

avatar van Tribal Gathering
Ik wil dit gewoon goed vinden. Het ligt aardig in mijn straatje. De nummers zijn meestal erg fraai, muzikaal mooi ingekleurd, maar dan begint het weer..... Morrissey begint te zingen. Velen vinden het prachtig, voor mij blijft het een heiige vervelende zeurstem.

Sommige nummers slagen dit minpunt wat naar de achtergrond te verdringen. How Soon is Now?, Panic, Girlfriend in a Coma en Bigmouth Strikes Again pakken me wel, maar de conclusie mag toch wel luiden :

Helaas, niet de band voor mij.

avatar van dvdschaaf
Tribal Gathering schreef:

Je vergeet één belangrijk punt. De teksten!!! Die zijn van een buitencategorie.