En daar lag ie op een warme vrijdagmiddag in de brievenbus, mét ansichtkaart en persoonlijke postzegel. De tweede van Marlene Bakker heet
Oaventuren en is ook in de cd-editie erg fraai verpakt met in het cd-boekje prachtige tekeningen van zus Miriam.
Omdat er in het Gronings wordt gezongen, lees ik nogal eens vooral over de taal van Bakkers muziek. Maar dit is méér dan poëzie.
Tot mijn verrassing klinken er blazers in het titelnummer, dat het album aftrapt. Even wennen, maar het werkt wonderwel. Vervolgens hoor ik muzikale sferen als op het debuut
Raif: wederom dat warme geluid van gitaar en toetsen, dromerig en bijna filmisch.
Meer persoonlijke hoogtepunten? Het akoestische gitaarspel op
Roemte is van grote klasse, als in de jaren '70 bij Nick Drake. Met het vierde nummer
Neudeg wordt het voor het eerst uptempo en valt alles zó mooi samen...
Stain is midtempo en heeft alweer een sterke melodie, passend bij de tekst over verstilling.
Verlaizers is met zijn slagpartij bijna als jaren '90 triphop maar dan met akoestische drums, warm als de deken die ik afgelopen week weer op bed moest leggen. Op
Oktober keren de blazers terug, zij het ingetogener dan in het titellied.
Ballade
Zolaank ging
in april vooraf en ik vroeg me toen af of dit een akoestisch album zou worden. Nee dus, waarbij het sobere arrangement tussen de rijke instrumentatie van de omliggende nummers fraai contrasteert. Het wordt namelijk gevolgd door
Vleugels, dat met zijn volle sfeer en sterke melodie de ruimte vult.
Niet alle liedjes zijn benoemd, maar wees ervan verzekerd dat deze muzikanten er nadrukkelijk voor hebben gezorgd dat het album gevarieerd blijft. Ook na de nodige malen afspelen.
Sommige teksten bevatten zeer openhartige ontboezemingen en opnieuw denk ik aan Nick Drake. Zoals in
Neudeg:
"Ik bin baang veur mien duustere doagen, Of slimmer, dastoe t waist." Of het beeld van de verloren veren in
Vleugels:
"Ik was der aaltied al, Mor k mos miezulf weer vinden." Heel persoonlijk, maar niet klef. Integendeel. In kwetsbaarheid werd kracht gevonden. Alsof je per ongeluk een heel persoonlijk gesprek afluistert.
Tenslotte toch nog even zeuren: waarom zó lang wachten op
Oaventuren? Is vijf jaar niet wat lang? Het antwoord laat zich raden: muziek en teksten zijn als gerijpte whisky of wat kaasmakers 'overjarige kaas' noemen: doortrokken van de seizoenen, in dit geval het denken, spreken, luisteren én voelen gedurende vele maanden. Met Bakkers licht-bronzen stem in het midden van dit groeibriljantje.
Dit verdient meer dan slechts concerten in noordelijk Nederland. Tijdloze muzikale klasse met herkenbare en tegelijkertijd onverwachte reflecties, lentefris verwoord. Laat het najaar maar komen.