ZALM - De Minister van Subcultuur (2023)

Punk
Label: Barreuh

1. De Minister van Subcultuur (0:49)
  2. De Mensen van Nu Willen een Cure Tegen Depressie (1:02)

met humanrap

3. De Festivalisering van het Leven (0:58)
  4. Gas Geven op Zaken (0:35)
  5. Van die Woke Punks die Dan de Eerste van Screwdriver Wel Goed Vinden (0:21)
  6. Dat Kan Mijn Kind van 3 Ook (0:24)
  7. Niet Jouw Zaak (0:07)
  8. Wappies die Antifa de Schuld Geven van Dingen (1:11)
  9. Geen Centen Geven aan Andere Mensen (0:38)
  10. Jongens Fixen (0:59)
  11. Straatconsumptie (0:19)
  12. Loader (1:33)
  13. Tegen Wil en Dank (3:33)
avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Pats, Boem, nieuwe plaat van ZALM.

Drie tracks staan al op Bandcamp en ik krijg de indruk dat we hier te maken hebben met een ware stijlbreuk!

Dat begint al met de hoes waar voor het eerst een keer niet onze Gerrit op prijkt, maar een ander heerschap. Ook de muziek is anders te noemen. Tegen Wil en Dank is een rustig meanderend melodietje met een klein beetje noise eroverheen, maar voor het eerst komt er niet wat je vrijwel altijd verwacht van ZALM: een dikke bak herrie. Dat is dan toch weer ook weer even schrikken, maar dan op een andere manier. Ditzelfde geldt eigenlijk voor De Mensen van Nu Willen een Cure Tegen Depressie en (in mindere mate) Gas Geven op de Zaken.

Zou ZALM zijn wilde haren af hebben geschud? De handreiking onder aan de plaat spreekt wat dat betreft misschien boekdelen "De Minister van Subcultuur is mede mogelijk gemaakt door cultuur eindhoven. En daarmee betaalt de Eindhovenaar een stukje mee aan deze plaat. Dus ook jij FvD, LPF, VVD-stemmende Eindhovense mens.". Een plaat van iedereen, voor iedereen dus.

avatar van Edwynn
Zalm goes Greenday? Het zal toch niet??

Ik mis ook de nodige scherpte in de titels. Titels als: 'Niet Jouw Zaak' en 'Straatconsumptie' zijn gewoon volgens de doelmatigheid van de 90s. Volgens mij laat Zalm de oortjes hangen naar het grote publiek.

Zonde, zonde, zonde

Maartenn schreef:
Pats, Boem, nieuwe plaat van ZALM.

De grap is, het artwork is via AI. Met de prompts GERRIT ZALM DE MINISTER VAN SUBCULTUUR.

avatar van ZAP!
Pfff, ik dacht met een heus kunstenaar van doen te hebben, inzake de hoes. Live and learn.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
ZALM schreef:

Kijk, dat is nog eens een leuk weetje. Ik heb zelf volgens mij de primeur gehad met de eerste ChatGPT geschreven recensie op musicmeter bij dit album, maar de AI-hoes hadden we volgens mij nog niet.

Het geheel staat online hoor. Feest

avatar van Premonition
"Van die Woke Punks die Dan de Eerste van Screwdriver Wel Goed Vinden"

ZALM is zelden op een spelfoutje te betrappen, maar hij zal hier vast niet de Jamaicaanse reggaeband bedoelen, maar de rechtsextremistische Engelse punkband Skrewdriver

avatar van itchy
IK ZOU HET VERMOEDELIJK BEST EENS ZIJN MET DE TEKSTEN VAN ZALM ALS IK ZE ZOU KUNNEN VERSTAAN

of ben ik nu in de war met Hang Youth?

avatar van Pinsnider
De liedtitels vind ik leuker dan de liedteksten en -"melodieën", maar ik kan deze uitingen van tegen de systemen trappen op zich wel heel erg waarderen. Al of niet gesubsidieerd.

Premonition schreef:
"Van die Woke Punks die Dan de Eerste van Screwdriver Wel Goed Vinden"

Helemaal correct! Een spelvaut!

avatar van Juul1998B
ZALM is de aliexpress versie van hang youth.

avatar van philtuper
ZALM schreef:
Het geheel staat online hoor. Feest

Zeker! Gas Geven Op Zaken is een héél groot feest! Ga ik as. vrijdag pompen op de dansvloer in Venlo!