Eels - So Good (2023)

Alternatieve titel: Essential Eels Vol. 2: 2007-2020

Label: E Works

1. Fresh Blood (4:26)
  2. That Look You Give That Guy (4:15)
  3. A Line in the Dirt (3:30)
  4. Little Bird (2:36)
  5. Spectacular Girl (3:14)
  6. I Like the Way This Is Going (2:35)
  7. Peach Blossom (4:01)
  8. Wonderful, Glorious (3:41)
  9. Where I'm From (2:46)
  10. Mistakes of My Youth (4:56)
  11. The Deconstruction (4:11)
  12. Today Is the Day (3:02)
  13. You Are the Shining Light (3:37)
  14. Are We Alright Again (3:42)
  15. Earth to Dora (3:41)
  16. Royal Pain (2:29)
  17. Man Up (3:58)
  18. Man I Keep Trying (3:38)
  19. Jazz Hands, Part I (3:11)
  20. Christmas, Why You Gotta Do Me Like This (3:35)
avatar van Poles Apart
Beste van de periode Hombre Lobo t/m Earth to Dora en een nieuw eels kerstnummer.

avatar van Chameleon Day
Hier geen behoefte aan al die “Essentials” , “Ultimate Collections” etc. Ik zet bij tijd en wijle gewoon één van zijn albums op.

avatar van Johnny Marr
Waarom niks van Extreme Witchcraft erop dan? Wat een overbodige verzamelaar

avatar van rushanne
Die is uit 2022, en zal dus op deel 3 worden vertegenwoordigd

avatar van tnf
tnf
Ik zocht The turnaround in de playlist, maar blijkbaar wordt dat nummer door anderen toch wat minder gewaardeerd.

avatar van Rogyros
De titel is wel mooi!

avatar van papat
Ook wat nummers van soundtracks (die ik niet heb). Leuk!

avatar van Kaaasgaaf
Chameleon Day schreef:
Als rechtgeaarde albumpurist zou ik het normaal hartgrondig met jou eens zijn. Als echter één artiest vraagt om krentenuitdepapvisserij is het wel E, die wat mij betreft tussen 1996 (of eigenlijk al vanaf '92, als je zijn eerste solowerken meetelt) tot aan 2005 voor Absolute Perfectie stond, maar daarna (de periode dus die deze verzamelaar grotendeels behelst) frustrerend wisselvallig uit de hoek kwam. In de afgelopen jaren vormde dat voor mij (en vast ook voor veel andere fans) een uitdaging lekker aan playlists te knutselen, die konden bewijzen dat de beste nummers uit deze periode nauwelijks onderdoen voor de hoogtepunten uit zijn 'gouden periode'. Ik zeg 'nauwelijks', want over het algemeen vind ik de teksten (waar E ooit juist zo in uitblonk) vele malen minder onderscheidend erop geworden. Maar in muzikaal opzicht - hoewel bijna nooit meer echt verrassend - blijft hij op elke plaat toch wel in een aantal nummers bewijzen het allerminst kwijt te zijn. Dus wat mij betreft zou een verzamelaar als deze, door die nummers bij elkaar te brengen op een officiële uitgave, zeker wel een functie vervullen.

Helaas volbrengt het die taak niet bepaald. Mogelijk omdat de nadruk echt op de singles ligt, op zich geen onlogische keuze natuurlijk want volgens mij gold dat voor deel 1 ook. Maar daar was elke potentiële selectie - of het nou een hitje of deep cut betrof - van het hoogste niveau. In deze tweede periode waren die paar goede nummers per plaat soms de singles (The Deconstruction, That Look You Give That Guy), maar vaak ook niet (Spectacular Girl, Today Is The Day). En meestal waren het ieder geval de meest vertrouwd klinkende nummers, veilig voortbordurend dus op het bekendere werk, waarmee deze compilatie dus alleen maar het beeld van een zwakkere periode bevestigt. Daarnaast had het de kwaliteit van dit geheel enorm omhoog kunnen brengen, als er meer over de volgorde van de selecties was nagedacht. Voor mij is dat bij het maken van zo'n playlist nu juist het grote plezier, om daarmee de nummers nog beter tot hun recht te laten komen. Hier is het gewoon in chronologische volgorde erop gekwakt. Krijg je bijvoorbeeld enorm veel rustige liedjes achter elkaar bij het begin (track 2 t/m 6) in plaats van de contrasten waar Eels nou juist zo in kan uitblinken, komt de dynamiek weinig ten goede.

En tja, opmerkelijke keuze ook om te eindigen met een paar (best vermakelijke) soundtracknummers en het laatste album volledig te negeren. Nu vind ik dat misschien wel het beste (of ieder geval meest consistente) Eels-album sinds Hombre Lobo, en wie weet vindt E dat zelf ook en ziet hij het daarom als een mooie opening van een derde periode, waar dan in 2037 ofzo een derde best-of-volume van kan worden samengesteld. Wie weet blijkt hij nog wel tot een grotere opleving te komen ook, zo mooi zou dat zijn.

Dus tja, ik zie dit wel als een gemiste kant en hou het toch liever bij m'n eigen compilaties wat deze wisselvallige periode betreft. Maar ach, ook in een wisselvallige periode blijf ik E/Eels een zeer warm hart toedragen.

avatar van Kaaasgaaf
tnf schreef:
Nou, dat is nou zo'n nummer (net als bijvoorbeeld het enigszins vergelijkbare A Swallow In The Sun van The Cautionary Tales) die altijd op mijn eigen playlists terechtkomt en echt bewijst dat E bij vlagen nog grandioze prachthoogtes kan bereiken (waarmee de middelmaat waarmee zijn meeste latere platen grotendeels gevuld zijn des te meer frustreert). Ik weet eerlijk gezegd niet hoe zo'n nummer over het algemeen gewaardeerd wordt, maar aangezien voor deze compilatie de keuzes beperkt lijken tot de singles, is het wel weer logisch dat dat er niet opstaat.

avatar van Bert Wasbeer
Kaaasgaaf schreef:

...

Mooi verwoord. En eens. Maar alhoewel dit wellicht niet de best mogelijke compilatie is over de periode 07-20 is, merk ik ook dat ik moeite heb om er snel even 4 favorieten uit te kiezen. Er zitten toch wel veel goede tracks tussen hoor.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik flink moeite heb met het negatieve gedoe van sommigen bij dit Eels So Good. Dit is simpelweg een sterk overzicht van heel wat fraaie liedjes van Eels uit 2007-2020. En dat sluit natuurlijk mooi aan op Meet the Eels over de periode 1996-2006. Die wordt hier hoog gewaardeerd, dit Volume 2 komt minstens in de buurt. Er staan inderdaad zoveel goede nummers op dat het lastig kiezen is om tot 4 favorieten te komen. Ga dit Eels So Good dus vooral eens lekker beluisteren zou ik zeggen. En geniet ervan. Ook van het bij de 2LP geleverde boekwerk met mooie foto's en commentaar per song.