Survivor - Eye of the Tiger (1982)

Label: Scotti Bros.

1. Eye of the Tiger (4:06)
  2. Feels Like Love (4:08)
  3. Hesitation Dance (3:52)
  4. The One That Really Matters (3:32)
  5. I'm Not That Man Anymore (4:49)
  6. Children of the Night (4:45)
  7. Ever Since the World Began (3:46)
  8. American Heartbeat (4:10)
  9. Silver Girl (4:52)
  10. Eye of the Tiger [Extended European Version] * (5:56)
avatar van glenn53
Ozric Spacefolk schreef:
Eigenlijk is Jimi de 31ste aan een hartaanval overleden. Het is tragisch.

Toevallig had ik gisteravond twee Survivorplaten op mn ipod gezet om te luisteren beoordelen. Dat maakt het wel waat beladen, nu.

Hoort eigenlijk niet bij deze plaat thuis toch?

Ozric Spacefolk
glenn53 schreef:

Hoort eigenlijk niet bij deze plaat thuis toch?

Vanaf "RIP" mag de bezem erdoorheen inderdaad.

avatar van Snakeskin
De titelsong is een waar kunststukje dat decennia later nog steeds fris klinkt. Ik moet elke keer wel sterk denken aan zowel "another brick in the wall (Part 1) van Pink Floyd en "Edge of seventeen" van Stevie Nicks.

avatar van Jumpjet
Edge of Seventeen snap ik, maar Another Brick in the wall?

avatar van iggy
Snakeskin schreef:
De titelsong is een waar kunststukje dat decennia later nog steeds fris klinkt.

Klopt als een bus. Is ook tevens het enige nummer dat ik echt goed kan vinden. De rest van de plaat vind ik behoorlijk clichematig.

Jumpjet
niet verwarren met de single maar met de uitloop van Part 1, het derde nummer op de "The Wall" Het lijkt mij sterk dat jij daarin geen overeenkomst kunt horen.

avatar van Karma_To_Burn
Best nog een geinig 80s albumpje, leuk voor in mijn LP verzameling.

Eye of The Tiger kent natuurlijk iedereen, maar ook I'm Not That Man Anymore & Children of the Night zijn lekkere rockers! Helaas is de rest van de plaat wel gedateerd en zijn de nummers alles behalve bijzonder.

Voor boven genoemde 3 nummers en omdat de rest van de plaat ook geen straf is.
3 sterren*

avatar van Kronos
Wat steviger dan de voorganger. Children of the Night en I'm Not That Man Anymore zijn favoriet. Maar het allerbest is American Heartbeat. Had bij ons ook een grote hit kunnen zijn. Eye of the Tiger is dus meer dan Eye of the Tiger. Wie goed in de ogen van de tijger kijkt ziet trouwens de bandleden erin weerspiegeld.

88/100

avatar van Snakeskin
Dit had één van de beste platen ooit gemaakt kunnen zijn, als men het niveau van de openingstrack vast had kunnen houden. Uiteraard is dat te veel gevraagd. Het kakt behoorlijk in maar de plaat als geheel is verre van slecht. Later tikt de band met Vital Signs een niveau aan dat hoog genoeg is om de top 100 aller tijden van Oor uit 1987 te halen. Verassend, of niet? Vergis je niet in deze band.

avatar van gaucho
Ja, destijds was er onder melodic rock-liefhebbers een ware cultus rond het Vital signs-album. Terecht overigens, het is een van de beste platen uit dit specifieke genre.

Het album Eye of the tiger steekt daar nogal bleekjes bij af, eerlijk gezegd. Het vertoont alle kenmerken van een album dat snel in elkaar gezet diende te worden om in te cashen op het enorme succes van het titelnummer, dat in een iets eerder stadium meeliftte op het succes van de derde Rocky-film.

De productie is matig en verscheidene nummers zijn onder de maat. Zeker voor Survivor-begrippen, want het duo Peterik/Sullivan (en vooral de eerste) kan songs schrijven als geen ander.
American heartbeat was de tweede single, maar kon geen potten breken - niet in de VS en ook niet hier. Een hit hoor ik niet in dat nummer. De enige andere uitschieter is voor mij de ballad Ever since the world began, wat werkelijk prachtig is. Styx-voorman Tommy Shaw zou het later nog opnemen voor zijn eerste solo-LP en die versie vind ik iets beter.

Na dit album werd de licht loensende zanger Dave Bickler vervangen door Jimi Jamison. Die hielp Survivor niet alleen aan betere 'looks' (hoewel, de rest van de mannen is hier al gezapige dertigers), maar vooral aan een wereldstem, die de daaropvolgende drie platen flink zou opwaarderen. Deze haalt een krappe voldoende.

Overigens verscheen dit album onlangs als reissue op CD. Uitgegeven door Rock Candy, dus waarschijnlijk geluidstechnisch opgepimpt met verlies aan dynamiek. Maar wel met een bonustrack: de Special Extended European Version. Ik hoor weinig verschil, alleen aan het eind loopt-ie (uiteraard) iets langer door.
Interessanter is deze versie van bijna 10 minuten - ongetwijfeld geremixt met de originele multitrack-tapes en wat leuke toevoegingen, zoals meer galm. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen...

gaucho schreef:

Ik was er ook bij, als twaalfjarige. Maar ik kan mij niet herinneren wat er eerst was. De hit of het album.

Volgens de gegevens die ik vind is het album al opgenomen eind 1981 terwijl de film pas in mei 1982 in de bioscoop was. Ik ben dus geneigd te denken dat jouw stelling niet klopt.

In het cd-boekje staat ook te lezen dat ze drie maanden in de studio hebben gezeten voor dit album. Niet bepaald een haastklus.

gaucho schreef:

Als ik het stemgemiddelde op MusicMeter zie en de waardering op Allmusic dan blijkt dit album ongeveer hetzelfde te scoren als de voorgaande albums. Normaal dus voor Survivor-begrippen uit die tijd.

gaucho schreef:

Toch een 17de plaats in de VS hoor. En ook in Duitsland een hitnotering.

avatar van gaucho
Hmmm, sta ik even gecorrigeerd hier.. Tja, the facts don't lie, en ze zijn goed onderbouwd, dus ik ga ervan uit dat je gelijk hebt.

Gek he, het zit in mijn herinnering dat dit album er snel moest komen nadat Survivor onverwacht een wereldhit te pakken. Ik moet dat destijds wel ergens gelezen hebben. Misschien in de OOR, die ik toen vrij frequent las? Ik durf het niet te zeggen...
Hoe dan ook, als je uitgaat van die verkeerde vooronderstelling, beluister je het album waarschijnlijk toch met andere oren dan wanneer er gewoon drie maanden hard gewerkt was aan dit album. Dat laatste neem ik sowieso aan, of het nou voor of na het Rocky-succes was.

Ik heb zelf al googlend ook nog een aardig artikel opgeduikeld. Sylvester Stallone werd op Survivor geattendeerd door de labelbaas van Scotti Brothers en het nummer Poor man's son van de vorige LP. Ze hebben het nummer geschreven op basis van de film, maar het is wel duidelijk dat de LP in diezelfde periode vorm kreeg en ongeveer gelijktijdig met de single werd uitgebracht. Ik heb ook nooit geweten dat de opvolger American heartbeat nog zo'n relatief grote US-hit is geweest. Zal ook wel een beetje komen in de slipstream van het succes.

Toch heeft het weinig invloed op mijn algehele beoordeling van het album. Dat er geen tweede Eye of the tiger op staat, lijkt me vanzelfsprekend, maar een aantal nummers op dit album overtuigen me gewoon niet. Enkele andere wel trouwens, waaronder Ever since the world began, That one that really matters en I'm not that man anymore.
Wat mij betreft maakte Survivor de grote kwalitatieve sprong voorwaarts pas na dit album. Caught in the game, de laatste met Bickler, vind ik over het geheel wat evenwichtiger en de drie hieropvolgende platen, met Jimi Jamison als zanger, vind ik allemaal veruit superieur aan deze.

avatar van Jumpjet
gaucho schreef:

In de OOR popencyclopedie (editie: ergens in de jaren '80) wordt melding gemaakt van het 'snel volgespeelde album', daar zal het wel vandaan komen.
Ben ik het overigens nooit mee eens geweest. Ik vind dit van begin tot eind een sterke plaat die ook nu nog zeer genietbaar is.

Jumpjet schreef:

Klinkt aannemelijk - die heb ik ooit gehad. Althans een editie van midden jaren 80 of daaromtrent. Dat een mens zich door 1 zinnetje zo kan laten beïnvloeden...

avatar van Kronos
Van een boek dat OOR heet kan je misschien ook wel verwachten dat het je een oor wil aannaaien.

avatar van Kronos
In de OOR-editie die ik heb (9de uit '94) staat Survivor niet meer in. Maar wel in het boek 'De hard rock & heavy metal encyclopedie', waaraan onder andere muziekjournalisten van OOR meewerkten. Daar lees ik:

"Het titelnummer, Eye of the Tiger, wordt een terechte wereldhit, maar de gelijknamige elpee stelt licht teleur omdat het materiaal wat al te haastig in elkaar lijkt te zijn geflanst."

Waarom dat zo lijkt blijft een raadsel. Mij lijkt het album juist met veel zorg en aandacht in elkaar gestoken.

avatar van Snakeskin
ik denk dat het oordeel over deze lp als geheel iets te snel is gevormd. Een opmerking als "snel in elkaar gezet" of iets dat daar naar neigt ligt al snel op de loer als het overige materiaal niet het niveau van de titelsong haalt. Ook als is het met zorg in elkaar gezet, dan nog is er een probleem: het blijft een ietwat vlakke rockplaat die gemiddeld ver achter blijft bij "Vital Signs" want dat moet helder zijn: die is echt een stuk beter maar............................mist een parel van het niveau "eye of the tiger

avatar van Kronos
Waarover gaat het? Populariteit? Jouw smaak?

Ik vind het nummer Eye of the Tiger niet zó bijzonder en ik vind het album Eye of the Tiger niet zóveel onderdoen voor Vital Signs.

Dat is dan ook weer helder.

avatar van Snakeskin
het is mijn persoonlijke mening. Eye of the tiger is een alltime classic, die ik elke keer, als die op de radio voorbij komt, na 35 jaar nog steeds even goed vind. Voor wat betreft het vlakke: dat kun je echt horen.