The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes (2024)

Label: Fuzz Club

1. Venal Joy (3:27)
  2. American Born (3:04)
  3. Mediterranean X Film (4:24)
  4. Jamcod (3:59)
  5. Discotheque (4:13)
  6. Pure Poor (5:18)
  7. The Eagles and the Beatles (3:10)
  8. Silver Strings (3:28)
  9. Chemical Animal (4:33)
  10. Second of June (3:56)
  11. Girl 71 (3:08)
  12. Hey Lou Reid (6:15)
Jamcod

Album opgenomen in de studio van Mogwai, Castle of Doom.

avatar van Juul1998B
Eerste single is zeer geslaagd!
Super veel zin in dit album

avatar van JVT
JVT
Jamcod is niks mis mee! Het enige nummer dat ik ken van deze band.
Kwa zang doet het me heel erg denken aan Robert Levon Been van black rebel motorcycle club.
Zo erg zelfs dat ik ff gecheckt heb of het niet dezelfde zanger is, niet dus

JVT schreef:
Jamcod is niks mis mee! Het enige nummer dat ik ken van deze band.
Zo erg zelfs dat ik ff gecheckt heb of het niet dezelfde zanger is, niet dus

Niet zo'n gekke gedachte hoor. Dat vergelijk werd doorlopend gemaakt en terecht.

Gelijk jamcod opgezocht. Lekker nummer.

avatar van Poles Apart
jamcod staat dus voor JAMC (Jesus and Mary Chain) OD.

Nog een nieuwe:

Chemical Animal

avatar van Juul1998B
Chemical animal is NOG beter dan jamcod zeg!
Kijk erg uit naar dit album

Koen St let je op?

avatar van Koen St
Juul1998B schreef:
Chemical animal is NOG beter dan jamcod zeg!
Kijk erg uit naar dit album

Koen St let je op?

Ja wat een lekker nummer, totaal anders dan Psychocandy maar wel lekker

avatar van DeWP
Ik heb het album nog niet beluisterd, maar ze hebben op dit moment al wel de eerste prijs voor de lelijkste hoes van dit jaar...
Het luisteren komt nog, dan geef ik uiteraard pas een waardering

avatar van davevr
Dat artwork, is dat van diezelfde die Wild Mood Swings van The Cure gedaan heeft?

davevr schreef:

Nee, van William Reid zelf. Het artwork was gemaakt voordat het album opgenomen was, en de titel is gebaseerd op dat artwork.

Poles Apart schreef:

Ik denk niet dat ik naar een overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre ga gaan.

avatar van Kaaasgaaf

Omgekeerde wereld.

Kaaasgaaf schreef:
Omgekeerde wereld.

Want? BRMC werd indertijd doorlopend gelinkt aan Jesus and Mary Chain. Vind jij BRMC origineler dan

avatar van Kaaasgaaf
aERodynamIC schreef:

Uiteraard niet, dan bedoelen we hetzelfde. Maar jij reageerde op JVT, voor wie deze band nieuw is en die meteen erg moest denken aan BRMC. Een volslagen begrijpelijk staaltje omgekeerde wereld, noem ik dat dan.

avatar van pygmydanny
Girl 71 klinkt in ieder geval prima

avatar van Castle
De eerste uitgegeven nummers klinken fris en toch typisch JAMC.
Soort freakgeluidjes geven lekker effect, het album stond op wenslijst, maar nu niet alleen om collectie compleet te houden, maar ook omdat ik het wil

Volgens mij is de fysieke release pas de 22e maart. Vrijdag alleen digitaal als ik het goed heb.

aERodynamIC schreef:

Dat klopt als een zwerende vinger, die 22 maart.
Dan eerst stromend beluisteren

ruudvp schreef:

Op Tidal ook niet.

avatar van Juul1998B
Op spotify lees ik dat hij pas 22 maart uitkomt.

ruudvp schreef:

Zie ‘m nog niet op Spotify

Op iTunes ook niet te koop, daar staat nu ook 22 maart. Ik heb hem gepindakaasd en al beluisterd

avatar van Slowgaze
Kaaasgaaf schreef:

Iedereen weet dat The Velvet Underground de beste JAMC-tributeband is.

Als je de stofzuigersound terug wilt horen moet je dit album overslaan, maar dat moet je eigenlijk al vanaf Darklands.

Venal Joy gaat gelijk venijnig tekeer en hier horen we een ietwat andere sound, meer elektronica zoals een Nine Inch Nails of zo. American Born is ook vrij gruizig.

En alles wat dan volgt gaat in een best hoog tempo voorbij. Ik kan niet goed zeggen met welk ouder album het nu goed te vergelijken is. Het is allemaal herkenbaar Jesus and Mary Chain, maar toch wel weer anders.

Dat The Velvet Underground van invloed is is hoorbaar, misschien ook wel een snufje Iggy Pop.

Ik verwacht niet dat Glasgow Eyes mijn favoriete JAMC album gaat worden en voor nu denk ik ook dat mijn voorkeur wat meer zal uitgaan naar Damage and Joy (terwijl die wat gladjes klinkt in vergelijk met dit album), maar dat zal de tijd leren. Dit album vind ik soms iets te veel cyberrock of zo, maar tegelijkertijd denk ik dat dat juist weer de kracht ervan is en dat ik dat na verloop van tijd enorm ga waarderen. Ik ben jamcod immers ook wel gaan waarderen na verloop van tijd.
Overigens wordt die elektronische saus naarmate het album vordert steeds wat minder toegevoegd.

Hoe dan ook: is een nieuw album van The Jesus and Mary Chain altijd wel een feestje en daar is Glasgow Eyes geen uitzondering op.

Het unieke Psychocandy geluid zorgt al direct voor een tweedeling binnen het The Jesus and Mary Chain kamp. Bobby Gillespie verlaat de band van de gebroeders Reid en zet de waanzinnige Primal Scream trip op. The Jesus and Mary Chain revancheert zich met het melancholische Darklands, een sfeerplaat welke een nieuw tijdperk inluidt. Primal Scream blijft het avontuur opzoeken, het jongensboek van William en Jim Reid sluit zich met Munki, waarna er plotseling na een stilte van bijna twintig jaar Damage and Joy verschijnt. Een stevige Britpop album met de nodige exploderende gitaren en overstuurde elektronica, waarbij de gastzangeressen voor de aangename afwisseling zorgen. Vervolgens blijft het weer angstvallig stil, en dan verschijnt eind november vrijwel uit het niets de nieuwe Jamcod single.

Met het spacende psychedelische Jamcod wanen we ons weer in 1985. De typerende The Jesus and Mary Chain sound komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Glasgow Eyes herpakt de vroegere jaren tachtig en benadrukt nogmaals dat Psychocandy geen gelukstreffer is maar dat er weldegelijk een doordacht verhaal achter schuilt. Als Psychocandy verschijnt sleutelt Spacemen 3 aan hun eersteling Sound of Confusion, en de sterke Jamcod song heeft veel raakvlakken met dat oorverdovend geluid, maar buiten dat gegeven houden ze ook hun eigen shoegazer erfenis volledig in leven. De pioniersrol van Spacemen 3 staat dus gelijk aan die van The Jesus and Mary Chain, en het is mooi dat ze hier onbewust of misschien juist bewust aan memoreren.

Glasgow Eyes opent met het stoere Venal Joy, een thrashende cyberpunker met de nodige space invloeden, waarmee ze de ingeslagen Jamcod weg vervolgen. Met American Born eren ze de New Yorkse Suicide helden die als rockabilly stadcowboys een antwoord op de statige Duitse krautrock beweging afleveren. Toch blijven de Schotten trouw aan hun roots en is de track gevuld met een schatkist aan nachtduistere Darklands tragiek. Na het met tribal drums versterkte intro en de poëtische Anne Clark verwijzingen in Mediterranean X Film neemt een mellow zingende Jim Reid het over. Een heerlijke old-school postpunk song met breed uitwaaiende uitspattingen. Qua zang zit het wel heel erg op het randje, maar dat vergeef ik Jim Reid.

De Discotheque stamper richt zich op het nachtelijke gothic uitgaanspubliek. De dresscode is zwart, de blik navelstarend. Silver Strings is New Romantics synthpop, Chemical Animal het duistere met drugsdampen gevulde evenbeeld. Het loodzware Pure Poor is lekker aardedonker verwarrend, ouderwets druggy zoals alleen Jim Reid en Bobby Gillespie het kunnen brengen. Bobbie Gillepsie noem ik niet voor niks, zijn spirit draagt de vroegrijpe ideeën van het debuutalbum en als je naar die periode teruggrijpt mag zijn naam zeker niet vergeten worden. De The Jesus and Mary Chain humor zit hem in The Eagles and the Beatles, waar ze I Love Rock ’n Roll van Joan Jett lenen en er juist een Rolling Stones gospelrock twist aan geven.

Laten we stellen dat het afsluitende Second of June, Girl 71 en Hey Lou Reid de beginselen van deze bastaardkinderen van Lou Reed vormen. En die kern ligt in het Velvet Underground rammelende Second of June, het hypnotiserende Hey Lou Reid en de Girl 71 seventies glamrock bubblegum. Glasgow Eyes is een serieuze terugblik welke veel verder dan de horizon reikt. De puzzelstukjes vullen de ontbrekende hiaten in en maken het allemaal passend. Zo overrompelend als op Psychocandy en Darklands klinken ze zeker niet, en dat is verder prima. Glasgow Eyes is verklaarbaar veelzijdig, een boeklezing welke ergens in de onschuldige jeugdjaren van William en Jim zijn oorsprong heeft.

The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com

avatar van Castle
Wat nog toe te voegen na de vorige post?
Dat de heren het nog steeds kunnen, wat een heerlijk album!

avatar van davevr
Chemical Animal is steengoed, doet me wat denken aan Transmission. De rest verveelt mij toch wel snel. Niet slecht hoor, maar ze hebben toch al veel betere platen gemaakt. Dit doet me nogal denken aan Automatic. Nog een plaat die ik al tijden niet meer opgezet heb.

Ze hebben een echte diehard fanbase die blij gaat zijn met deze worp want ze hebben wel dit bepaald uniek geluid. Ook alle instrumenten zelf bespeeld, zelf alles geproduceerd. Nice.

avatar van Castle
Tot en MET Automatic was hun hoogtepunt, hierna zakte het in.
Van dit album wordt ik echt blij, productie en de nummers.
Ja ik zal vast van de vaste fanbase deel uitmaken en wellicht daarom hiervan kunnen genieten.