The Shorts - Comment Ça Va (1983)

Label: EMI

1. Comment Ça Va (3:30)
  2. One Pair (3:24)
  3. Een Beetje Vuur (3:41)
  4. Ik Zing (3:55)
  5. Springtime (2:37)
  6. I'm a Musician (4:42)
  7. Je Suis, Tu Es (3:35)
  8. Subway Love (4:15)
  9. I'm Saving (3:25)
  10. Annabelle (3:46)
  11. Goodbye, Don't Cry (4:21)
  12. Xmas Without You * (3:38)
  13. Comment Ça Va [English Version] * (5:53)
avatar van vielip
Comment ca va is toch ook in het Duits en Frans op single uitgebracht als ik me niet vergis?
Anyway, de singles zoals Dazzler ze opsomt zitten inderdaad dingen tussen die op geen van beide albums staan.

avatar van dazzler
Ik heb inderdaad enkel de in Nederland verschenen singles opgesomd.

avatar van nlkink
0,5
Niet in een Franse vertaling? Of waren dat Le Pantalons met Iek ben, jij is? Oh, nee, dat was Je suis, tu est.

avatar van gaucho
Wat zeuren jullie nou? Zo’n CD is er wel degelijk: https://www.discogs.com/Shorts-Comment-%C3%87a-Va/release/4940173

Maar ik geef toe, met het beschikbare bonusmateriaal zoals hierboven geschetst (en dat zijn ze nog niet eens allemaal, zo leert Discogs mij) valt gemakkelijk een 2CD deluxe editie samen te stellen.

Bovendien is er nog de officiële Duitse release (die dan gek genoeg weer vooral Engelstalige nummers bevat) en als klap op de vuurpijl die twee Poolse bootlegs op cassette. Ik lees ook op Discogs dat hun laatste officiele optreden in 1984 op het Sopot Festival in Polen plaatsvond (ja, echt, het staat er ). Zou mooi zijn als daar ook nog live-opnamen van zijn gemaakt. Een iets mindere opnamekwaliteit neem ik graag voor lief.

Kortom, een luxe package met 3 CD's lijkt me echt wel binnen handbereik als de archieven worden opgeschoond. Het wachten is op een officiële releasedatum...

zaaf
gaucho schreef:

gaucho, hij is geweldig. Hier kan ik mijn nood mee ledigen hangende de zeker te volgen superuitgave!

avatar van dazzler
Kijk eens aan. En ik maar zeuren.

Ik dien meteen een correctie in.
Hij lijkt me wel moeilijk te vinden nog.

Drie Engelstalige bonustracks, waarvan de laatste wel erg lang duurt. Een 12" versie?

avatar van gaucho
Da's mooi. En mocht je nog niet genoeg hebben van The Shorts, dit is helemaal geweldig en ongelooflijk: in Bulgarije, waar de groep in de jaren 80 mateloos populair was, is het album Comment ca va door de staatsplatenmaatschappij Балкантон op LP uitgegeven in maar liefst zes verschillende kleurenvarianten van het label. Echt waar, I kid you not.

Dit is bijvoorbeeld de rode variant en dit de gele. En er is er zelfs eentje met een marmeren tint!

En van de vertalingen is ook duidelijk werk gemaakt, dat zie je zo. Comment ca va werd bijvoorbeeld Как Си...

Fantastisch toch? Absolute hebbedingetjes voor de fans. Alleen weer zo lullig dat het van die moeilijk verkrijgbare (en dure!) Bulgaarse import moet zijn. Waarom komen Nederlandse platenmaatschappijen nou niet op zo'n briljant idee? Je zou toch denken dat de meeste fans hier wonen? Of waren The Shorts in het buitenland nog veel populairder dan hier? Dat zou betekenen dat het buitenland in die jaren ook muzikaal helemaal de kluts kwijt was...

Spot er maar mee!

avatar van gaucho
Is toch geweldig? Die Bulgaarse uitgaven lijken me echt wat voor jou! Ze zijn trouwens niet eens zo duur, valt me nu op...

Nee bedankt...ik kan geen Bulgaars

avatar van gaucho
Ik moet zeggen dat ik zelf ook achterover van m'n stoel viel toen ik - inderdaad als gekkigheidje - die informatie natrok en aantrof op die Discogs-site. Zo zie je maar, blijkt Nederlandstalige pop van een krakkemikkig niveau toch nog internationaal aan te slaan.

vielip, ik kom je commentaren wel eens tegen bij leuke melodieuze AOR- en hardrock-albums, dus het is voor mij wel ff schrikken om te lezen dat je muzikale opvoeding hier zo'n beetje begonnen is. Maar ach, een jeugdzonde als zevenjarige, het zij je vergeven. Ik heb ze op die leeftijd vast ook gehad. Al kan ik er zo snel niet een bedenken. Mouth & MacNeal misschien...

avatar van vielip
Ah ja joh, zo ging dat vroeger. In mijn geval althans
M'n pa had altijd piraten zenders opstaan dus daar zal het wel door gekomen zijn...

avatar van bikkel2
1,0
Mijn ouders vonden het vooral leuk.
Ik had net The Stones ontdekt toen, dus dit was nogal not done.
Geen stoerdoenerij, maar dit was ver van mijn bed.
Overigens snap ik de emotionele waarde van sommigen hier.
Ik had en heb dat nog wel een beetje met Grease.
Maar dat was vijf jaar eerder.

avatar van Alicia
Ik hou al helemaal niet van deze muziek en toch heb ik leuke herinneringen aan The Shorts. Ik vond deze jongeheren best aardig en ze waren even heel populair. Het was een van die Nederlandse bandjes (of hoe je dit gezelschap ook noemen wilt) die ik in opdracht fotografeerde. Als fotograaf keek je niet naar wat ze deden of maakten. Ze moesten er gewoon leuk en representatief uitzien voor het verhaal.

Jammer van de vele negatieve reacties op dit album. Oke, toen dit net uitkwam vond ik het ook niks. Maar zodra je het hoort zing je het gewoon mee. Grappige wat stuntelige teksten maar dat mag de pret niet drukken. Zitten best leuke liedjes tussen.

avatar van vielip
Zeker de laatste weken vanwege een commercial waarin het nummer (Comment Ça Va) wordt gebruikt. Ik meen van Appie Heijn?

avatar van nlkink
0,5
Jazeker, vielip, The Shorts zorgen voor een AH-erlebnis!