Ryan Adams - Star Sign (2024)

Label: PAX-AM

1. Self Defense (3:40)
  2. So Lost (3:41)
  3. Darkness (5:30)
  4. Shinin' Through the Dark (2:56)
  5. Be Wrong (3:02)
  6. Tomorrow Never Comes (3:24)
  7. Speeding Car (3:27)
  8. Star Sign (5:43)
  9. I Lost My Place (5:11)
  10. Stay Alive (4:42)
avatar van harm1985
Alle kritiek op het tempo waarin Ryan zijn albums uitbrengt, zijn terughoudendheid om naast LP's ook CD's te vervaardigen, het achterwege laten van credits en de soms wat demo-achtige geluidskwaliteit daargelaten, is dit toch weer een album waar ik vrolijk van wordt. Shining Through the Dark is top tier Ryan Adams, doet af en toe denken aan the Cardinals (wie weet zelfs een outtake uit die tijd), maar ook de rest van de nummers is van hoog niveau. Als daar dan 3 of 4 wat mindere albums tegenover staan (moet de andere 4 nog beluisteren), dan neem ik dat graag voor lief.

Qua productie klinkt dit album in ieder geval goed, rijke, warme instrumentatie, en Ryan is goed bij stem.

Ze hebben hem een mooie loer gedraaid in 2019. Eerst zijn reputatie door het slijk, maar als van de beschuldigingen niets waar blijkt te zijn, geen eerherstel krijgen. Tezamen met Ryan's wat onstabiele mentale gezondheid, in combinatie met de ongemakken die hij ondervindt van de ziekte van Meniere was dat een klap die hij waarschijnlijk nooit meer teboven komt. En als je dan op een minimaal budget moet werken, dan weet je zeker dat een album als dit productioneel gezien nooit het niveau zal halen van Prisoners en diens voorgangers, of dat we de echte parels uit zijn archief (48 hours, Darkbreaker, etc.) ooit nog gaan zien in hun originele vorm.

Maar goed, nieuwe muziek is nieuwe muziek, zelfs als dat alleen op LP en via streaming is.

avatar van Woody
Wat mij betreft misschien wel zijn beste plaat van de afgelopen 10 jaar. Je hebt de neiging om alle 4 de platen op 1 hoop te gooien maar dat doet deze toch echt te kort wat mij betreft.
Mocht je Ryan Adams de laatste jaren een beetje hebben afgeschreven door zijn soms veel te gehaast uitgebrachte albums, kan ik deze aanraden om nog eens voor te gaan zitten.

avatar van AOVV
Ik heb verre van alles wat Ryan Adams de laatste jaren (in dit geval zelfs dágen) heeft uitgebracht tot mij genomen; pik er liever hier en daar eentje uit als beredeneerde gok, zeg maar. Deze plaat wist mijn voelsprieten wel te triggeren dus ben ik er eens lekker gaan voorzitten. En het blijkt best een goeie worp te zijn!

Niet het niveau van een Heartbreaker, Love Is Hell of (iets recenter) Ashes & Fire, wel een plaat die kan wedijveren met wat daar net achter komt, zoals zijn titelloze plaat uit 2014. De songs luisteren lekker weg in dat wat weemoedige sfeertje dat Adams meester is, en Adams vertolkt zijn teksten, waarin ik vaak een persoonlijke noot vermoed, met veel beleving. Deze mag er absoluut zijn!

3,5 sterren

(de rest van Adams' nieuwjaarsgeschenk ga ik wel aan me voorbij laten gaan)

avatar van Riffhard
harm1985 schreef:

Mooie reactie. Zowel op de muziek als de context. Ik hoef geen reactie meer te plaatsen met dank aan harm1985.

avatar van harm1985
AOVV mocht III/IV je zijn bevallen, kan ik je Heatwave toch wel aanraden, vind dat album verrassend leuk. Prisoners (Live) is ook zeer de moeite waard als je Prisoner zelf goed vond.

Maar van de 5 is dit wel de beste ja.

avatar van Mastroianni
Uit de vloedgolf aan platen van Ryan Adams deze maar eens uitgekozen. Dat lijkt op het eerste gehoor geen slechte keuze.

avatar van Zwaagje
Tja.....tegen beter weten in aan begonnen en na één luisterbeurt is mijn persoonlijke conclusie dat de magie bij hem of bij mij verdwenen is. Ik vind het een slap aftreksel van al het moois uit het verleden waar ik overigens ook niet veel meer naar luister. Ik laat het hierbij.....

avatar van Riffhard
Schorvoetend moet ik Zwaagje gelijk geven. Ik ben een groot fan, maar ik hoor op de vier albums met nieuw materiaal slechts een echt goed nummer. Manhattan in the rain.

In retrospect zijn met name Wednesdays en Romeo & Julia zeer goede albums. Nou moet ik wel zeggen, dat die laatste ook eerst geen goede indruk maakte.

Hoe divers Adams ook kan zijn, lijkt de beperking van het aantal instrumenten en thuis opnemen de kwaliteit niet ten goede te komen.

Omdat Ryan Adams een meester is in de kleine liedjes voegen 1985 en Heat Wave niks toe te voegen. Dat had hij al een keer gedaan en dat was op een paar nummers na nietcecht geweldig.

Ik ga Adams zeker niet minder draaien. Hij heeft eer karrenvracht aan briljante liedjes geschreven en dat verandert niet. Maar hij neemt wel een risico met deze tsunami, dat meer mensen afhaken.

avatar van harm1985
Gewoon een mooie playlist maken van de beste nummers van 2021-2024.

Mijn voornaamste probleem is dat de albums niet vanuit een bepaalde filosofie/drive zijn gemaakt. Prisoner was de laatste keer.

Sindsdien zijn de albums een verzameling van nummers van diverse sessies. De man loopt over van de inspiratie, zonder dat daar veel het licht van ziet en als je maar genoeg materiaal hebt, dan kun je er vanzelf een album van maken.

Wat ik véél liever had gehad, is dat hij een boxset (of meerdere) had uitgebracht met alle sessies, op chronologische volgorde.

avatar van CWTAB
harm1985 je hebt gelijk betreffende Shinin' Through the Dark: in 2011 stond het als bonus op Ashes & Fire (dan als Shine Through The Dark en in 2012 in een live versie op de This Is 40 OST.

Dit album lijkt opgebouwd te zijn uit sessies van 2010-2011: Darkness kan je in 2010 gratis downloaden van de Pax-Am Online (album titel was dan Helicopter Soup) en het lijkt alsof die take gebruikt is, enkel het volume wat omhoog.... de versie van So Lost is dan weer identiek als So Lost (NYC Schik Sessions) uit 2010 (leak).

De titeltrack stond ook als bonus bij Ashes & Fire (meer akoestisch) en ook live op de Life After Deaf box.

Het lijkt er inderdaad op dat Ryan op goed geluk door z'n archieven gaat en dan maar een album uitbrengt (vroeger was dit ook wel zo 48 Hours, Suicide Handbook, Darkbreaker etc... wou hij ook uitbrengen maar z'n platenlabel kwam tussen).

Jammer dat alles enkel op (duur) vinyl wordt uitgebracht en enkel via z'n Pax Am Store, Big Colours is het meest recente dat ik in bezit heb... dan moeten er daar in principe nog 8 albums bijkomen (zonder de 3 coverplaten meegerekend)

avatar van harm1985
CWTAB op Steve Hoffman Music Forums staat een uitgebreide lijst waar de diverse nummers vandaan komen.

avatar van BenZet
Komt deze nog op cd? Of enkel vinyl of streaming?

avatar van CWTAB
BenZet via Pax Am | Official Merch Store - paxam.shop kan je ze allemaal pre-orderen op vinyl enkel voorlopig, tegen de lente worden ze in principe verzonden.

Net zoals alle release na Big Colours wordt dit hoogstwaarschijnlijk ook niet meer via de lokale platenboer verhandelt, dus enkel nog via z'n online shop denk ik...

avatar van harm1985
Ryan is een vinyl-o-fiel. Zegt hij zelf. En hij wil daarom niks meer op CD uitbrengen. Maar hij zei ook dat het niet op Streaming zou komen en nu staat het alsnog op Spotify en Bandcamp. Korreltje zout dus.

avatar van BenZet
Ok, dank je. We wachten af.

avatar van Barney Rubble
De muziek mist iets wat het echt memorabel maakt. Niettemin bevat dit album fijne, ietwat opgewekte poprock, met af en toe een mooie wending. Darkness breekt op een gegeven moment heerlijk open i.i.g. Self Defense is een uitstekend openingsnummer.

Wat een prachtalbum weer. Kan me niet schelen hoe het tot stand kwam, en ik houd meestal van 'demo-achtig klinkende productie'.