Arð - Untouched by Fire (2024)

Label: Prophecy

1. Cursed to Nothing but Patience (9:11)
  2. Name Bestowed (5:49)
  3. Hefenfelth (7:49)
  4. He Saw Nine Winters (7:33)
  5. Beset by Weapons (3:21)
  6. Casket of Dust (9:12)

avatar van ProGNerD

En...? Heb hier hoge verwachtingen van, maar wacht tot vrijdag...

avatar van Apollo
ProGNerD schreef:
En...? Heb hier hoge verwachtingen van, maar wacht tot vrijdag...

Mark Deeks gaat verder met Arð waar hij gebleven was. De epische doom ademt middels stemmige melodielijnen, koorzangen en 'spoken word' een liturgische atmosfeer uit, en illustreert zodoende op sfeervolle wijze een afgelegen gotisch klooster op een hoge heuveltop.

Echter is dat dan ook alles wat je gedurende deze 43 minuten mee zult maken. Elk nummer doet en klinkt min of meer hetzelfde, en daardoor wordt het vrij snel saai. Nog een puntje van kritiek is dat de koorzangen soms te overheersend aanwezig zijn, waardoor andere instrumenten worden overstemd. Dat is bijvoorbeeld goed te horen op de tweede helft van track 2 'Name Bestowed'.

Liefhebbers van het debuut zullen opnieuw uit Mark Deeks zijn hand eten, maar ik mis variatie op dit album. Dat gevoel bekroop mij bij het debuutalbum ook, maar die nummers vind ik net ietwat afwisselender en bevatten over het algemeen sterkere, geleidelijk opbouwende composities. Op dit album vind ik de meeste composities nogal vlak: het begint zoals het eindigt, of valt spontaan met de deur in huis en laat weinig spanning over voor wat nog zou kunnen komen. Als het debuut nog vers in je geheugen ligt zul je voor weinig verrassingen staan op dit album. Dat kan zowel goed als slecht nieuws zijn, afhankelijk van je mening over het debuut.

avatar van Kondoro0614
Volledig eens met Apollo. Ik vond de eerste plaat al best rustig maar, met vlagen ook best sterk. Deze plaat is voor mijn gevoel nog rustiger, en ik ben er na drie songs ook wel een beetje op uitgekeken, en dan moet je er nog drie.

avatar van namsaap
Het debuut Take Up My Bones sloot mijn top 20 van 2022 af. Ik keek dan ook uit naar deze opvolger.

Stilistisch borduurt deze plaat voort op het debuut, dat maakt Cursed To Nothing gelijk duidelijk. Echter, op het eerste gehoor kunnen de nummers op Untouched By Fire veel minder boeien. Toch merk ik dat na een aantal luisterbeurten de nummers wat meer gaan leven en dat de plechtige sfeer van de muziek me weer in zijn greep krijgt.

avatar van gigage
De openingstrack vind ik wel erg goed met de vele instrumenten naast de gitaar. Indrukwekkend zelfs. Maar na die 9 minuten merk ik ook dat het dan ook wel weer mooi is geweest voor mij. Cursed to nothing...staat uiteraard stevig in mijn metal playlist van 2024.

avatar van namsaap
Lijstjestijd komt eraan. Ik loop alle releases uit 2024 die ik aan mijn collectie heb toegevoegd nog eens langs om mijn oordeel op te frissen en te kijken of ze mogelijk in mijn top 20 een plaats krijgen.

namsaap schreef:

Heel veel meer luisterbeurten heeft deze plaat nadien niet gehad. Untouched By Fire is geen slechte plaat, integendeel, maar de verrassing is er wel een beetje af. En dan mist dit album de variatie om tocht te blijven boeien.

Score: 73/100

Namsaap's Top 20 van 2024 - MusicMeter.nl