Pandora's Box - Original Sin (1989)

Label: Virgin

1. The Invocation (0:23)
  2. Original Sin (The Natives Are Restless Tonight ) (6:27)
  3. Twentieth Century Fox (5:32)
  4. Safe Sex (6:24)
  5. Good Girls Go to Heaven (Bad Girls Go Everywhere ) (6:25)
  6. Requiem Metal (0:53)
  7. I've Been Dreaming Up a Storm Lately (3:03)
  8. It's All Coming Back to Me Now (8:24)
  9. The Opening of the Box (2:00)
  10. The Want Ad (2:44)
  11. My Little Red Book (4:12)
  12. It Just Won't Quit (6:40)
  13. Pray Lewd (3:38)
  14. The Future Ain't What It Used to Be (10:33)
avatar van Paalhaas
Het absolute schoolvoorbeeld van 'over the top'. Onder de dikke lagen 80's-kitsch is echter Steinmans songwritingtalent te ontdekken, wat heeft geresulteerd in de memorabele melodieën van het titelnummer en het iedereen wel bekende It's all coming back to me now (beide erg geinig gebruikt in de instrumentale reprise Pray lewd, een 'prelude' dus voor het slotnummer) . Verder neemt Steinman zichzelf gelukkig niet te serieus en opent hij een überfoute Doors-cover met het thema van de gelijknamige filmmaatschappij, om vervolgens schaamteloos door het hele nummer Hendrix' Foxy lady te samplen ("Foxy!!") en, alsof dat nog niet genoeg was, af te sluiten met het orgeldeuntje van Light my fire. Daarnaast vinden we op deze behoorlijk bizarre plaat nog bombastische excursies naar klassieke muziek (Requiem metal), filmmuziek (The opening of the box) en een aantal vervelend lange monologen (I've been dreaming up a storm lately en The want ad, beide ca. 3 minuten). Bezint eer u begint.

avatar van Ataloona
''A real work of art''. Apart, verrassend en erg á la Steinman. Hij heeft klassiek, rock, pop, gospel en opera op een unieke manier samengevoegd. Wagneriaanse rock-opera word dit ook wel genoemd zag ik in een aantal recensies. Zeker leuk gevonden, want het klopt wel. Bombastische klassieke fragmenten (Requiem Metal, The Opening of the Box) en Phil Spector nummers als River Deep, Mountain High die worden gebruikt als inspiratie.

Steinman weet zijn beste werk goed te combineren op dit fantastische album. Denk aan de gotische producties die hij leverde voor Sisters of Mercy en de melodiën die hij verzon voor meat Loaf. Het komt allemaal voor op dit artistieke album vol dramatiek, actie, romantiek en opera.

De zangeressen (waaronder Ellen Foley) leveren fantastisch werk af en hebben duidelijk een prachtige stem. It's All Coming Back To Me Now is natuurlijk een zeer bekend nummer, maar is in deze uitvoering op zijn mooist. Andere hoogtepunten zijn oa. Original Sin, Good Girls Go To Heaven, It Just Won't Quit en The Future Ain't What It Used to Be.

Is het kitscherig? Ja. Is het erg over de top? Ja. Is het komisch? Ja. Is het een meesterwerk? Jazeker!