Wintersun - Time II (2024)

Finland
Label: Nuclear Blast

1. Fields of Snow (4:05)
  2. The Way of the Fire (10:08)
  3. One with the Shadows (6:19)
  4. Ominous Clouds (2:22)
  5. Storm (12:15)
  6. Silver Leaves (13:31)
avatar van ABDrums
Ik ben echt ontzettend benieuwd of dit album de monumentale verwachtingen waar gaat maken, omdat er al twaalf jaar af en aan wordt gesleuteld aan dit werkstuk. Je zou zeggen dat het alleen maar tegen kan vallen als de verwachtingen van te voren zo hoog zijn gespannen, maar we gaan het meemaken. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in en hoop dat het kwalitatief in lijn ligt met wat de heren in 2012 op Time I te berde brachten.

avatar van Apollo
Time II is zelfs al sinds 2006 in de maak.

avatar van steve harris
Kai Hahto heeft het te druk met Nightwish

Apollo schreef:
Time II is zelfs al sinds 2006 in de maak.

Dan weet je meer dan ik. Waar heb je die informatie vandaan? Ik meende dat de band begonnen is met Time II nadat Time in 2012 is uitgebracht.

ABDrums schreef:

Het proces van beide Time albums is min of meer tegelijkertijd begonnen. Nogal flauw om naar Google te verwijzen, maar er zijn honderden bronnen hiervoor. Ik zou je beter kunnen vragen waar jij 2012 als startpunt vandaan hebt.

avatar van The_CrY
De geluidsfragmenten in de pre-order promo video beloven in ieder geval veel goeds. Vooral de mix waar Jari al die jaren ontevreden over was klinkt kraakhelder lijkt het. Begint er langzaam op te lijken dat al die grote verwachtingen die over de jaren zijn opgebouwd gewoon waargemaakt gaan worden.

Apollo schreef:

Ik zie het ja, mijn fout, excuses. Weer wat geleerd vandaag.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Wintersun - Time Package (2024)

Complete 12 delige box komt er ook nog aan

avatar van Kondoro0614
Zin an!

avatar van Apollo
Of 'Time II' de torenhoge verwachtingen heeft ingelast valt te bezien, maar het is zeker geen tegenvaller. Het befaamde Wintersun-geluid is onmiskenbaar aanwezig en de technische vaardigheden van de band worden volop uitgelicht, met name het gitaarwerk is erg goed. Daarbij bieden de Oosterse folk elementen een sfeervolle bijdrage aan het geheel, vooral bij de laatste twee nummers waarvan 'Storm' de uitschieter van het album is. Ironisch genoeg valt de plaat mij op productioneel vlak wat tegen. Het geluid is zo gelaagd en opgeblazen dat er geen centimeter ademruimte over is gebleven. En hoewel de drumpartijen retestrak zijn, klinken ze synthetisch en missen ze vaak bezieling. Dat de productie te veel van het goede zou zijn, viel eigenlijk wel in de lijn der verwachtingen. Gelukkig is de schade beperkt gebleven. Al met al een goed album voor fans van het eerdere werk.

avatar van james_cameron
Productioneel volledig dichtgesmeerd en er is weinig dynamiek binnen en tussen de (lange) tracks, maar afgezien daarvan is het wel weer mooi wat de band hier laat horen. De melodieuze death metal steekt sfeervol in elkaar en er is hoorbaar veel aandacht besteed aan het totaalgeluid. Hier en daar hadden bepaalde intermezzo's en outro's overigens wel wat ingekort mogen worden. Die halen de vaart er flink uit.

avatar van gigage
Het is knap gemaakt maar ik vraag me daarbij wel af of ik dit geregeld zal gaan luisteren. The Way Of The Fire in ieder geval wel. Lekker pittig met verse pepers en wat extra sambal brandal. De rest voelt toch meer als een Conimex mix.

avatar van The_CrY
Time II komt het beste tot zijn recht als deze hard kan worden gedraaid op een geluidssysteem waar audiofielen hun vingers bij aflikken, zodat alle details in de mix mooi naar voren komen. Helaas heb ik dat spul niet, en moet ik het doen met mijn (overigens meer dan prima) pc speakers, autoradio, of mijn koptelefoon op werk. En daar is de mix wel degelijk een storende factor, zoals veel mensen al aangegeven hebben. Niets ademt, waardoor dynamiek ver te zoeken is. Ik sluit niet uit dat een luisterbeurt op een eerdergenoemd supergeluidssysteem of een dynamischere mix de albumervaring enorm ten goede zou komen, maar voor nu blijf ik op vier sterren steken.

De muziek is herkenbaar Wintersun en is gewoon weer goed. De tracks zijn stuk voor stuk avontuurlijk met sterke thema's en epische wendingen zoals we gewend zijn. Vooral de afsluiter 'Silver Leaves' behoort tot het beste wat de band heeft uitgebracht, maar ook 'One with the Shadows' is een favorietje. Verder geen verrassingen, en daardoor, en ook door de mix, tot nu toe het minste album van de band als je het mij vraagt.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Inderdaad erg fijne plaat. Wordt vooral blij als er een Storm voorbij raast. Heerlijk nummer.

avatar van ShadowGallery79
Qua muziek best tof maar ik vind de geluidskwaliteit bijzonder slecht. Daardoor best lastig te beoordelen vind ik. Laten we het maar op 3.5* houden.

ShadowGallery79 schreef:

Wat vind je precies zo slecht?

avatar van ShadowGallery79
Onze Ries het is al even geleden dat ik de plaat geluisterd heb, maar ik kan me herinneren dat het geluid wat zacht en dof klinkt. Ik heb hem zelf op vinyl gekocht. Geen idee of het op cd een stuk beter klinkt. Ik zal hem straks nog eens opzetten want ik heb in de tussentijd ook een nieuwe versterker en nieuwe luidsprekers gekocht, dus mischien ervaar ik het nu wel wat anders.