Guided by Voices - Universal Truths and Cycles (2002)

Label: Matador

1. Wire Greyhounds (0:35)
  2. Skin Parade (2:57)
  3. Zap (1:14)
  4. Christian Animation Torch Carriers (3:54)
  5. Cheyenne (2:59)
  6. The Weeping Bogeyman (1:35)
  7. Back to the Lake (2:33)
  8. Love 1 (0:54)
  9. Storm Vibrations (4:59)
  10. Factory of Raw Essentials (1:25)
  11. Everywhere with Helicopter (2:37)
  12. Pretty Bombs (3:06)
  13. Eureka Signs (3:06)
  14. Wings of Thorn (2:10)
  15. Car Language (4:44)
  16. From a Voice Plantation (2:06)
  17. The Ids Are Alright (1:10)
  18. Universal Truths and Cycles (2:19)
  19. Father Sgt. Christmas Card (2:05)
  20. The Pipe Dreams of Instant Prince Whippit * (1:30)
avatar van andré
Na 2 relatief makkelijk in het gehoor liggende voorgaande albums (Do The Collapse en Isolation Drills) is dit weer andere kost. Je hebt minimaal een extra luisterbeurt nodig om het een beetje op waarde te schatten, maar je krijgt uiteindelijk waar voor je geld, een paar minpuntjes daargelaten ('Cheyenne' is bij vlagen tenenkrommend). Tot mijn stomme verbazing stond 'Everywhere With Helicopter' ooit eens op de playlist van videoclipkanaal 'The Box', maar dit is dan ook samen met 'Back To The Lake' een van de meest toegankelijke nummers. Mijn favorieten: 'Christian Animation Torch Carriers', 'Storm Vibrations' en de ultra-korte openingstrack 'Wire Greyhounds'.

avatar van steven
Toch best wel een behoorlijk goed album hoor. Je moet even doorluisteren , maar goede rocksongs te over.

avatar van steven
Heb deze lp gescoord deze week en nog weer eens gedraaid. Is wel iets beter dan ik in mijn gedachten had . Is wellicht geen Bee thousand , maar zeker een erg goede subtopper in het omvangrijke oeuvre van de band. Het is een beetje een kruising tussen de topplaten als alien lanes en de beter geproduceerde/standaard rockabilly’s als isolation drills. Erg fijne plaat! Ook leuk dat ik ze op deze tour heb gezien toen.