Stateless - Stateless (2007)

Electronic / Rock

7. Running Out (4:33)
  8. Crash (4:47)
  9. Bluetrace (4:57)
  10. Inscape (6:14)
Zag de clip van Prism #1 voorbijkomen op MTV Brand New en deze viel meteen op. Zijn deze meneren nieuw of draaien ze al even mee? Klinken in ieder geval opvallend 'volwassen'. Iets om in de gaten te houden!

avatar van douwens
the dutchman schreef:

Grappig, ik zag ze ook voorbijkomen en heb dat nummertje ook ff gedownload, ben ook wel benieuwd naar deze plaat. Misschien een leuke nieuwe ontdekking!

avatar van douwens
Inmiddels heb ik het volledige album in bezit en wat mij opviel is.. he wat komt die stem toch bekend voor...

Het eerste nummer Prism#1 is namelijk geheel in de stijl van Jeff Buckley, let daarbij ook vooral op de zang. Dit geldt tevens voor de nummers Down here, Crash, Bluetrace en in mindere mate Bloodstream.

Het tweede nummer Exit heeft weer wat van de invloeden van Portishead, vooral de eerst minuut van het nummer doet mij sterk aan Portishead denken. Niet alleen qua sfeertje, maar ook qua zang.
Maar in de breedte is heeft het album veel weg van Jeff Buckley, dit wordt deels verklaard door de overeenkomstige zang, maar ook door de sfeer die het album uitstraalt.
Een duidelijk verschil anderzijds is dat er in tegenstelling tot Jeff Buckleys Grace hier meer elektronica invloeden hoorbaar zijn in plaats van de rockinvloeden op het album van Jeff Buckley.

Al met al een aardig album, laten we starten met een 3

avatar van o0.
o0.
wat ongekend chill

avatar van o0.
o0.
wiet roken en dan deze plaat ontdekken!! Echt een prachtig plaatje

avatar van archangel9
Alles aan de muziek van Stateless lijkt je te verleiden: de prachtige Jeff Buckley-achtige stem van zanger Chris James en de vloeiende glanzende muzikale bedding waarin deze gedijt. De combinatie van gloedvolle strijkers, electronica en breakbeat is niet nieuw. Het is ook geen verrassing dat ze vergeleken worden met Portishead en Massive Attack. Ook worden invloeden van Radiohead en Coldplay genoemd. Origineel? Nee dus. Maar wonderschoon. Niet ieder nummer weet de juiste snaar te raken maar nummers als Prism#, het epische Exit en Bloodstream beklijven en doen de alom bekende Bristol sound eer aan. This language laat weer een andere kant van Stateless zien door het gebruik van soloviool (in plaats van een gesampled orkest). Een 'gypsy' sound die ze op hun tweede album nog verder zullen uitwerken en vervolmaken. Mensen die hun laatste album Matilda nog niet hebben gehoord: dit is een absolute aanrader. Eigenzinniger dan hun titelloze debuut, minder schatplichtig aan hun voorbeelden en minstens zo avontuurlijk.