Sam Baker - Pretty World (2007)

Folk

6. Sweetly Undone (3:20)
  7. Psychic (3:04)
  8. Boxes (2:55)
  9. Prelude (0:28)
  10. Broken Fingers (4:40)
  11. Days (4:20)
  12. Recessional (3:27)
Waarschijnlijk wel mijn favoriete plaat van dit jaar tot nu toe. Prachtig singer/songwriter album, misschien zelfs nog wel beter dan zijn vorige album Mercy! Mooi om te zien dat het album nu blijkbaar ook een label heeft gevonden. Tot voor kort was het album enkel via cdbaby te krijgen dus nu vindt hij hopelijk een wat groter publiek. In december staat Sam Baker overigens in Paradiso.

fredpit
Wat dat label betreft heb ik geen absolute zekerheid..de cd wordt echter op verschillende sites aangeboden (o.a Velvet en Plato) Ik heb de info uit Revolver Magazine aangehouden...

Idd een prachtig album, de man heeft een unieke manier van zingen. Het geheel is subtiel, uniek en echt en weet blijvend te facineren.

wordt zeker besteld..

fredpit
Op mijn cd staat dat het een independent release is.

Nogmaals, mooi album die welliswaar nooit bij een groot publiek zal aanslaan, maar zeker toch wat meer aandacht verdient

Ik open met 4*

avatar van Jetsertje
Zeker erg mooi album

Hij krijgt gelukkig wel aandacht van vele bekende muzieksites en is idd op veel plekken te koop. Dat is ook de reden waarom ik m in huis heb : )
Wie weet dat tie groter wordt, maar veel groter zal t inderdaad niet worden, daar is toch te specifiek voor.

Ik opende met 4, ging via 4,5 naar 5. Misschien wel de mooiste plaat van het jaar. Vooral Odessa is prachtig.

Niet alleen zijn cd's zijn prachtig. Ook de show die Sam in paradiso heb gegeven was adembenemend mooi. Het was tijdens zijn show muisstil in de volgepakte Paradiso (kleine zaal)

Een album waarvan je zou willen dat iedereen het hoorde! Helaas kon ik er niet bij zijn in Amsterdam, maar meneer Baker komt het vast nog wel eens overdoen als het concert zo'n succes was!

Fantastisch optreden inderdaad! Zeer memorabele middag, singer/songwriters van zijn niveau zijn zeer schaars. De nummers van dit album kwamen erg goed uit de verf met enkel zijn stem en gitaar.

Interessant leesvoer over dit album en over het verhaal van Sam Baker:

Intrigerende plaat. Natuurlijk is de singer-songwriter vijver inmiddels een oceaan, maar dit weet er toch wel in op te vallen.
Sam Baker is een bijzonder mooie vis die ik op aanraden van Ruby 1966 heb kunnen vangen.
De eerste draaibeurt ging nog een beetje langs me heen, maar vanaf draaibeurt 2 veranderde dat helemaal. Nog steeds kan ik er niet goed mijn vinger op leggen en dat zorgt dus voor de aparte ervaring waardoor ik het album zo vind opvallen.
Het heeft iets grilligs, iets bijzonders. Het glanst aan alle kanten en toch kan je er niet goed bij en dat doet dan weer verlangen naar meer. Dat is natuurlijk niet geheel vervelend, want hierdoor is de kans zeer groot dat dit album nog wel even een tijdje rond blijft spoken hier thuis............... er zijn vervelender dingen te bedenken.

avatar van grovonion
En ik heb het alvast van de 20ste stem voorzien. Mooi gemiddelde om op te vallen

grovonion schreef:
goedzo!

nr. 10 in de toplijst van Verenigde Staten
nr. 1 in de folk toplijst
nr. 3 in de toplijst van de jaren '00
nr. 1 in de toplijst van 2007

Schitterend, melancholisch, verstild...

grovonion schreef:

Dat is natuurlijk vragen om problemen... De eerste 0,5 stem is inmiddels al binnen, aan Ataronchronon de eer.

Ach, zo gaat dat nu eenmaal met albums die de 20 stemmen grens voorbij schieten. Mensen worden nieuwsgierig door een hoge score of nummer 1 positie in allerhande lijstjes.
Dan gaan sommigen flink hun neus stoten en dat er naar beoordelen. Het gaat echt voor zowat alle albums op die enorm hoog scoren en nog net niet op de 20 stonden.
De vorige nummer 1 over 2007 (Justin Nozuka) zag ik ook al aardig gekelderd. Het leven op musicmeter kan hard zijn zodra je groot gaat worden
Ik heb dit album daarstraks nog gedraaid en ik kreeg er opeens een behoorlijk groot Brokeback Mountain gevoel bij: ik weet het, misschien niet juist, maar ik dacht wel gelijk aan de soundtrack van die film en daar is niks mis mee. Het was weer even genieten.

avatar van Cygnus
Broken Fingers... Nog nooit heb ik een nummer gehoord dat zo goed weergeeft hoe ik terugdenk aan mijn overleden broertje.

Well how long
How long ago
It’s sixteen years
Every day, ‘course I know
Of course I know

Forget his face
Of course I don’t
It’s like a crystal face
These broken fingers
Some things don’t heal

I can’t wake up from a dream
When the dream is real
These broken fingers

There are blue eyes
A silouette
There is a death
It’s a death I don’t forget

fredpit
Schijnbaar vind je dit album prachtig of compleet ruk..

Ik zie dat positief, Dit is zeker geen knieval voor de commercie en eindelijk weer eens eens album/artiest die de middelmaat weet te ontstijgen.

bubbachups schreef:

ik vind er dan ook helemaal niets aan

avatar van Cygnus
En dat vind ik moeilijk te geloven. Gezien je top 10 ligt deze plaat helemaal in jouw straatje.

omdat Pink Moon erin staat?

Liefhebbers van dit album die afgelopen december niet in Paradiso waren zullen wellicht enige troost vinden in deze sessie van de VPRO, opgenomen op dezelfde dag.

o.a. Broken Fingers, Sweetly Undone en Orphan komen voorbij.

avatar van Ludo
staan de teksten in 't boekje?

Jazeker. En het nummer Days staat er vertaald naar het Engels in voor wiens Spaans nog wat te wensen overlaat.

avatar van Ludo
thx, goed om te weten als ik 'm (ooit) nog 'ns wil kopen

avatar van gherdt
Qua sfeer ben ik helemaal om na een paar luisterbeurten, maar of ik de nummers an sich ook echt zo heel goed vind waag ik nog even te betwijfelen. Sam heeft in ieder geval een prachtige, doorleefde stem en die mevrouw die hem af en toe komt helpen kan er ook wat van. Vaker luisteren nog dus, maar toch alvast een voorlopige beoordeling

avatar van timhardt
Pfoe, very, very, very nice record. Erens tussen Cash en Eels. Puik!

avatar van BlueVelvet
Van Last.fm:
Sam Baker is a country singer-songwriter out of Austin, Texas. Here’s a man who can’t really sing, but mostly just speaks. Who’s deaf on one side, partially deaf on the other. And who can’t use all his fingers while playing guitar anymore. And yet Sam Baker manages to make what has got to be one of the finest Americana albums in recent years. He believes in storytelling and that everyone is at the mercy of another one's dream.

Ik vind het een alleraardigste plaat, maar vind het af en toe wat vlakjes. Nog een paar keer luisteren.

BlueVelvet schreef:
Van Last.fm:

Grappig, die tekst hebben ze grotendeels "geleend" van mijn top-10 write-up van 2007. Was me nog niet eerder opgevallen.

avatar van heicro
aERodynamIC schreef:

Dit is inderdaad soms mijn manier om nieuwe juweeltjes te ontdekken.
Zo ontdekte ik ook deze, evenals Jeffrey Foucalt en Grayson Capps.
Mensen bedankt voor jullie info, deze cd is is ook weer fantastisch.

avatar van ronnievb
Normaal gesproken ben ik niet zo bijzonder begaan met het verhaal achter de artiest/muziek als het verder niets aan de muziek toevoegt, maar deze Sam Baker heeft mij de afgelopen twee dagen dusdanig ingepakt dat ik dit met terugwerkende kracht een van 2007's sterkste platen durf te noemen.

Dat verhaal wat Freakystyle postte is er echt één die me raakte, ik heb hem maar direct uitgeprint en opgeslagen, zo mooi.